Korona virus odpihnil kvalifikacije za Tokio

S sedeža mednarodne košarkarske organizacije FIBA so sporočili, da so, zaradi naraščajočega števila primerov koronavirusa COVID-19 v številnih državah, preložili prihajajoča tekmovanja pod njihovim okriljem. Tako je preložen tudi prvi olimpijski kvalifikacijski turnir v košarki 3×3, ki bi med 18. in 22. marcem 2020 moral potekati v indijskem Bangaloreju.

FIBA zdaj tesno sodeluje z Mednarodnim olimpijskim komitejem in išče najboljšo možno rešitev v danih okoliščinah, saj mora biti omenjeni olimpijski kvalifikacijski turnir odigran pred drugim turnirjem, ki naj bi v Budimpešti potekal med 24. in 26. aprilom.

Slovenska moška košarkarska reprezentanca 3×3 je med 20 ekipami, ki se bodo borile v kvalifikacijah za premierni nastop na olimpijskih igrah v Tokiu. Slovenija je skupaj s Francijo, Katarjem, Filipini in Dominikansko republiko uvrščena v kvalifikacijsko skupino C.

V skupini A so Mongolija, Poljska, Brazilija, Turčija in Španija, v skupini B ZDA, Litva, Belgija, Južna Koreja in Nova Zelandija, v skupini D pa Nizozemska Latvija, Kanada, Hrvaška in Indija. V izločilne dvoboje se bosta uvrstili po dve najboljši reprezentanci iz vsake skupine, slovenska skupina C pa se v četrtfinalu križa s skupino A.

Na olimpijske igre v Tokio bodo tako med fanti, kot dekleti potovale tri najboljše reprezentance iz prvega kvalifikacijskega turnirja. Te se bodo pridružile Japonski, Srbiji, Rusiji in Kitajski pri fantih ter Rusiji, Kitajski, Mongoliji in Romuniji pri dekletih, ki so na olimpijski turnir uvrščene neposredno. Zadnjega potnika v Tokio bo dal drugi kvalifikacijski turnir, ta naj bi potekal med 24. in 26. aprilom 2020 v Budimpešti na Madžarskem.