Konec ere

v rubriki
Liga NBA
s kategorijo
Novice
.

Tony Parker je odšel v pokoj. Brez poslovilnih tekem ali kar poslovilne sezone, kot sta to storila npr. Kobe Bryant in pa Dwyane Wade. V času velikega NBA finala je preprosto sporočil: “Če ne morem biti več Tony Parker in tekmovati za naslove, potem nočem več igrati košarke.”

Izjava, ki pove veliko o tem kaj predstavlja Parker in še bolj o okolju v katerem je preživel večino kariere – kot del ‘Big Three’ San Antonio Spurs, skupaj z Manujem Ginobilijem in Timom Duncanom. Trojec je igral pod taktirko Gregga Popovicha med letoma 2002 in 2016 in v tem času prav vsako leto prišel v končnico ter štirikrat slavil naslov prvaka lige NBA. Na vprašanje o tem kako misli, da se jih bodo spominjali je Parker dejal: “Vedno se nas bodo spominjali skupaj. Ampak bilo je odlično deliti te trenutke z njimi.”

37-letni Parker pravi, da se počuti dobro in bi lahko igral še vsaj dve sezoni, a več kot očitno ga lov za osmim mestom v dresu Hornetsov, kjer je preživel zadnjo sezono, ne zanima.

Tony Parker je prišel v NBA kot 19-letnik, ko so ga, kot šele 28., na naboru leta 2001 izbrali Spursi. 188 centimetrov visoki organizator igre iz Pariza se je pridružil moštvu, ki sta ga poveljevala ‘Twin Towers’ David Robinson in Tim Duncan. Kljub mladosti in samo dveh odigranih profesionalnih sezonah v Franciji je Parker že v prvi sezoni na drugi strani luže pokazal, da lahko tekmuje z najboljšimi.

Leto kasneje se je moštvu pridružil še argentinski branilec z večletnimi izkušnjami iz Argentine Manu Ginobili, ki so ga Spursi izbrali tri leta prej ob samem koncu nabora. 2003 se je Robinson dokončno poslovil in nova era za Spurse je pričela.

Trojec je osvojil štiri naslove prvaka v letih 2003, 2005, 2007 in 2014. Parker ni izpostavil nobenega od teh finalov kot najljubšega, posebno mesto v njegovem srcu pa nosi zlata medalja z evropskega prvenstva v Sloveniji leta 2013, ko so v Stožicah premagali Litvo, sam pa je bil razglašen za najboljšega igralca turnirja.