Komu je sploh mar?

v rubriki
Liga Nova KBM
s kategorijo
Novice
.

Koper Primorska bo danes igrala pred praznimi tribunami. Vodilni v klubu so to odločitev sprejeli z mislijo na javnost, ki se jo te dni loteva koronafobija. Zaradi strahu pred širitvijo relativno nenevarne bolezni bodo tako Primorci tekmi s Cibono in Helios Sunsi po italijanskem vzoru odigrali pred praznimi tribunami. V Ljubljani so se odločili za drugačno taktiko in so se neposredno spopadli z boleznijo ter so tako v Stožicah ponudili zatočišče italijanski ekipi Famila Schio, ki je – sicer za zaprtimi vrati – gostila tekmice iz madžarskega Soprona. Dan pred tem so bila vrata na stežaj odprta, ko je v goste prišla novomeška Krka. Kljub brezplačnem vstopu je dvorana v veliki meri samevala, naboj na terenu pa zbranem občinstvu tudi ni zares dal občutka, da gre za ‘večni derbi’.

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike Kosarka.si

»Po nekaj dneh premora sledi vedno težka tekma z Olimpijo v Stožicah. Olimpija nam je na nek način dolžnik z zadnje tekme, kjer smo se borili do zadnje sekunde. Upam, da bomo tudi tokrat pripravljeni na podoben boj. Želimo dati vse od sebe in odigrati podobno tekmo kot prejšnjo soboto. Med premorom smo se spočili, igralci so prišli z željo po treningu. Dobro smo trenirali, sedaj pa moramo to pokazati tudi na tekmi.«

Tako je pred sredino tekmo razpoloženje v svojem moštvu komentiral trener novomeške Krke Vladimir Anzulović. In tako je po tekmi komentiral izid srečanja:

»Odigrali smo zelo dobrih 30 minut. Predvsem sem zadovoljen z igro v napadu, v obrambi pa nam je nekoliko primanjkovalo agresivnosti, kot smo jo prikazali na pokalni tekmi z Olimpijo. To je Olimpija v zadnji četrtini izkoristila in z dobro igro v napadu prišla do zmage.«

Res je, tekma je bila prve pol ure tako rekoč izenačena, obe ekipi pa sta bili strelsko solidno razpoloženi. Izid na začetku zadnje četrtine je bil 69:67 v prid domačinom. Zadnjih dvanajst minut je bilo povsem v znamenju mož v oranžnem, ki so dosegli 17 točk napram zgolj desetim, kolikor so jih zmogli Krkaši.

Nič čudno, Novomeščani so bili utrujeni. Aja, ne. Imeli so 11 dni počitka. Torej so se najbrž ‘šparali’ za bodoče tekme. A to s Partizanom, ki so jo zgubili še preden se je začela? Mogoče naslednjo, ko v dvorano Leona Štuklja pridejo Hopsi? Ja, no. Zahteven ritem pa to. Saj liga za prvaka je še dolga. Ampak, če klubom ni preveč mar, zakaj bi bilo sploh gledalcem mar?

Iz perspektive navijača Krke ni bilo videti kot da se zeleno-beli ravno obremenjujejo z rezultatom. Olimpija je povedla 82:71 nekaj več kot šest minut pred koncem. Sledile so dobre tri minute, ko sploh ni bilo koša na tekmi. Mogoče bi bil to pravi čas, da se v igro vrne prvi strelec Krke Jure Balažić. Anzulović očitno ni bil tega mnenja in je raje imel na parketu močnega Daliborja Đapo, ki je ta večer iz igre metal 1/7. Dve in pol minuti pred koncem je trojko vendarle zadel Marko Jošilo. 82:74, osem točk razlike. Povsem premostljivo, ne. Đapa gre ven iz igre, notri pa … Žiga Fifolt? Jaka Blažič je v naslednjih trenutkih zadel oba prosta meta in tekme je bilo – vsaj kar se tiče Anzulovića – s tem konec. Dobri dve minuti pred koncem na ‘večnem derbiju’ je prvič v nabiranje izkušenj poslal mladega Martina Jančarja Jarca.

Ne poznam ustreznejšega termina kot tega, da se je Krka pač predala. Nič čudno, Novomeščani so bili utrujeni. Aja, ne. Torej so se najbrž ‘šparali’ za bodoče tekme. Hmmm, to tudi ne. Mogoče pa jim samo ni preveč mar. Liga je še dolga. Ampak zakaj bi bilo sploh gledalcem mar?

V vsakem primeru, so gledalci ostali prikrajšani za ‘derbi’. Če je iz Krkine strani manjkal boj na parketu, pa so Ljubljančani svoje navijače razočarali že pred tekmo, ko so v Španijo na posojo poslali izkušenega Marka Simonovića. Final Four ABA lige gor ali dol.