KOLUMNA: Srednja šola

v rubriki
Liga NBA
s kategorijo
Kolumna
.

NIMAM FAKSA, PA KAJ!

Ko sem se leta 1994, po koncu srednje šole, odpravljal na študij v ZDA, mi je bilo že počasi jasno (vsem okrog mene pa že zelo dolgo), da NBA lige nikoli ne bom doživel kot igralec, ampak le kot gledalec. Enostavno, nisem imel dovolj kvalitete, atletskih sposobnosti, talenta, višine, moči in še kaj bi se našlo. A bilo je dovolj za igranje v ameriški študentski ligi.

Ob teh opažanjih sem spoznal, kako noro dobri morajo biti igralci, ki so prispeli v NBA direktno iz srednje šole. A ne vsi. NBA liga je leta 2005 zadnjič dovolila igralcem, da gredo v NBA ligo direktno iz srednje šole, saj so na naborih od leta 2000 do 2005 NBA ekipe izbrale kar 30 košarkarjev, ki so bili še v srednji šoli. S preskakovanjem študentske lige se je le tej delala poslovna škoda, prav tako pa je bila liga oropana odličnih igralcev (celo najboljših). Zadnji argument za ukinitev odhoda v NBA direktno iz srednje šole pa je liga dejansko povezala s športnimi motivi, saj veliko srednješolcev enostavno ni bilo kos težkim sezonam v ligi in kvaliteti, ki jo liga ima.

Igralci kot so Kwame Brown (eden najslabših prvih izborov v zgodovini lige, iz NBA nabora leta 2001, je prišel v ligo direktno iz srednje šole), DeSagana Diop, Ndudi Ebi, Eddy Curry in James Lang niso uspeli zgraditi solidne NBA kariere. Tudi za NBA ekipe so tveganja s srednješolci postala velika, zato je bilo novo pravilo od NBA nabora leta 2006 naprej sprejeto z odobravanjem.

Vendar nekaj zunaj serijskih talentov, ki so prišli v ligo NBA je opravičilo pričakovanja in je imelo (ima) vrhunske kariere. Izbral sem sedem takšnih in osvetlil njihove primere ter kariere. Ker obstaja nešteto debat na temo kateri igralec je boljši od katerega, si lahko omenjene igralce postavite v svoj vrstni red, sam igralce le naštevam, torej njihov vrstni red ne pomeni, da je to lestvica kvalitete.

Tracy McGrady

Tracy McGrady je v NBA prišel iz Mount Zion Christian Academy. Toronto Raptors so ga izbrali kot devetega na NBA naboru leta 1997 in ni dolgo trajalo preden je postal eden najbolj dominantnih strelcev v NBA. Pri svojih 203 cm je bil McGrady, ki je bil kombinacija med branilcem strelcem in krilom, eksploziven in je lahko zadeval praktično iz kateregakoli dela košarkarskega igrišča. Od sezone 2000-2001 do 2006-2007 je bil McGrady udeleženec sedmih All Star tekem, prav tako pa je bil v tem času dvakratni najboljši strelec NBA lige in tudi dvakratni član prve peterke NBA. Kljub temu bi bil lahko še bolj uspešen, če ga ne bi konstantno pestile težave s poškodbami.

Shawn Kemp

Shawn Kemp je bil celo vpisan na Trinity Valley Community College, ampak za njih ni nikoli igral. Zato je bil na naboru leta 1989 s strani Seattle SuperSonics izbran kot 17. na podlagi njegovih iger v srednji šoli. Ta izbor Seattla je plačal dividende, saj je bil Kemp v svojih najboljših letih eden najboljših krilnih centrov v NBA, kar je potrdil tudi z igranjem na šestih All Star tekmah. Povrh vsega je bil Kemp fizično izredno močan in zelo atraktiven pri svojih zabijanjih. Niso ga zastonj klicali »Reign Man« (človek, ki vlada). Zanimivo pri njegovem vzdevku je to, da se »Reign« prebere približno enako kot »Rain« (dež), kar je bila posrečena besedna igra, saj je igral za Seattle, ki je znan po pogostosti dežja. V NBA je posebej užival v tem, da je spravil čim več igralcev na poster s tem, ko je preko njih močno zabil žogo v koš.

Dwight Howard

Ko je Orlando na naboru leta 2004 kot prvega izbral Dwighta Howarda so pri Magicih upali, da bo Howard lahko dominanten v obrambi in napadu. Več ali manj je tako tudi bilo, saj Howard v dosedanjih enajstih NBA sezonah v povprečju dosega 18,1 točke, 12,7 skoka in 2,1 blokado na tekmo. Osemkrat je bil Howard do sedaj udeleženec All Star tekme, trikrat je bil obrambni igralec leta v NBA, član prve peterke NBA pa je bil petkrat. Orlando je imel edino težav z njim zato, ker kasneje ni več želel biti član te organizacije. Houston upa, da se njihova zgodba s Howardom ne bo končala enako.

Kevin Garnett

Kevin Garnett je tlakoval pot novemu valu srednješolcev, ki so odšli naravnost v NBA. Bil je izbran kot peti s strani Minnesote na naboru leta 1995. Njegova strast in intenzivnost sta njegov zaščitni znak, s katerim letos vstopa že v svojo 21. sezono v NBA! Kot petnajstkratni udeleženec All Star tekme, devetkratni član prve obrambne peterke NBA, štirikratni član prve NBA peterke, najboljši obrambni igralec leta v NBA, MVP (najboljši igralec leta v NBA) in osvajalec NBA prstana je Garnett enostavno – legenda.

Moses Malone

Moses Malone je leta 1974 postal član franšize iz ABA lige, Utah Stars, potem ko je bil izbran na ABA naboru kot 19-letni srednješolec Petersburg High School as. Njegova kariera v NBA je začeta leta 1976 in že v sezoni 1977-1978 je postal dominantni center moštva Houston Rockets.  Z vzdevkom »Chairman of the Boards« (besedna igra, ki sicer pomeni »Predsednik Skokov/Table«, nanaša pa se na naziv v gospodarstvu, kjer brez črke »s« na koncu besede »Board« pomeni »Predsednik Uprave«) je bil Malone stroj za skoke, saj je imel v NBA karieri povprečje 12,2 skoka na tekmo. Prav tako je v povprečju dosegal 20,6 točke na tekmo in igral na dvanajstih All Star tekmah. Bil je štirikratni član prve peterke lige, trikratni MVP NBA lige in NBA prvak leta 1983. Malone je član izbrane druščine 50ih najboljših NBA igralcev vseh časov. Prava izbira direktno iz srednje šole!

Kobe Bryant

Leta 1996 je bil Kobe Bryant na NBA naboru izbran kot 13. s strani Charlotte Hornets in nato takoj zamenjan v Los Angeles Lakers za Vladeta Divca. To je bila ena večjih napak v zgodovini menjav v NBA, čeprav ne tako velika kot napaka leta 1984, ko je Portland na takratnem naboru izbral centra Sama Bowieja namesto Michaela Jordana (predvsem zato ne tako velika napaka, saj je Divac imel zelo solidno kariero, medtem ko se je Bowie večno ukvarjal s poškodbami). Kobe Bryant bo član Hiše slavnih, saj ima za sabo 17 udeležb na All Star tekmi in je eden najboljših strelcev lige NBA vseh časov. Njegovih 32,482 točk ga postavlja na visoko tretje mesto na večni lestvici strelcev lige. Bil je dvakratni najboljši strelec v NBA, član najboljše prve peterke NBA je bil enajstkrat, prav tako pa je bil devetkrat član prve obrambne peterke lige. Čeprav je bil MVP lige le enkrat, leta 2008, je bolj pomembno za Lakerse, da jim je pripeljal (s pomočjo soigralcev, tri pa predvsem po zaslugi Shaquilla O’Neala) kar pet naslovov prvaka lige NBA.

LeBron James

LeBrona Jamesa so mazilili z vzdevkom »King James« (Kralj James) še preden je prišel  v NBA. Leta 2003 so ga kot prvega na naboru izbrali Cleveland Cavaliers in izplačalo se jim je. Z nenormalno visoko košarkarsko inteligentnostjo, pregledom igre Magica Johnsona in s telesom, ki je grajeno kot iz stene je James takoj postal elita lige. V dvanajstih sezonah ima James povprečje 27,3 točke, 7,1 skoka in 6,9 podaj na tekmo. All Star tekme se je udeležil enajstkrat, član prve peterke NBA je bil osemkrat, v najboljšo obrambno peterko lige pa se je uvrstil petkrat. Z dvema prstanoma in štirimi MVP naslovi še ni rekel zadnje.  Pred njim pa je še (če ne bo hudih poškodb) vsaj 5-7 let igranja. Zastrašujoče!

Sam sem več kot vesel, da sem lahko užival in še uživam v potezah zgoraj omenjenih igralcev in to cenim, saj vem, da bodo generacije za mano te legende lahko gledale le preko posnetkov. To, da so ti igralci prišli v najmočnejšo ligo na svetu direktno iz srednje šole pa samo še dodatno podkrepi njihov kultni status in kvalitete.