KOLUMNA: Spremembe v NBA ligi za sezono 2015-2016

v rubriki
Liga NBA
s kategorijo
Kolumna
.

Do začetka nove NBA sezone je še 44 dni. Medtem, ko se zdi, da so oči celega košarkarskega sveta uprte v Eurobasket, NBA pisarna ne počiva. Priprave na novo sezono so v polnem teku in odgovorni pri NBA snujejo nove načrte, kako igro približati gledalcem, predvsem pa (tipično ameriško), kako doseči še večji dobiček iz naslova gledanosti lige.

Čeprav je poslovni aspekt lige NBA vedno nekako v ospredju, pa tekmovalnega dela lige niso zanemarili. NBA želi z marsikatero potezo ohraniti bistvo košarke in to je, preprosto, pravična tekmovalnost, kolikor je to mogoče v današnjih športnih in finančnih pogojih, pod katerimi liga deluje.

Zato so v času, ko NBA igralci »počivajo«, ali pa se pripravljajo na novo NBA sezono, pri NBA prevetrili in preverili nekatera pravila, s katerimi želijo napredovati in izboljšati produkt, ki ga ponujajo vsem nam. Na tnalu so se znašla nekatera pravila, o katerih je bilo govora, da naj bi se morala spremeniti.

Najbolj v nebo vpijajoče je bilo stanje glede nosilcev v končnici lige. NBA je v začetku septembra 2015 končno spremenila pravilo nosilcev v končnici. S tem želijo biti bolj pošteni do športnih dosežkov moštev znotraj konferenc in ne znotraj divizij v konferencah. Že dolgo časa so se igralci, moštva in gledalci pritoževali nad tem, kako so nosilci za končnico določeni. V dosedanjem formatu so bili zmagovalci divizij (3 divizije znotraj konference) avtomatično določeni med prve štiri nosilce v konferenci, v kateri se sicer v končnico uvrsti 8 ekip, medtem ko so bila mesta 5-8 določena po številu zmag in porazov moštev v rednem delu lige. Od nove sezone naprej, bo 8 nosilcev v končnici v eni konferenci (Vzhodni ali Zahodni) določeno SAMO na podlagi zmag in porazov v rednem delu lige NBA.

Ravno v zadnji NBA sezoni smo videli (sedaj že staro) pravilo na delu. Portland je bil 4. nosilec v Zahodni konferenci, čeprav je imel slabše razmerje zmag in porazov (51-31) od Memphisa in San Antonia (55-27). V prvem krogu končnice sta se nato srečala prav Portland in Memphis in Grizzlies so dokaj z lahkoto premagali Portland, čeprav so bili Blazersi višji nosilec, kar je tudi (med drugim) botrovalo odločitvi NBA lige, da se nosilci določijo znotraj celotne konference in se ne upošteva več, katera ekipa je zmagovalec divizije.

Ta sprememba pravila je lahko uvod v še večje spremembe glede končnice v NBA. Za začetek lahko divizije postanejo nepotrebne, v nadaljevanju pa obstaja tudi predlog, da se nosilci za 16 mest v končnici NBA določijo po razmerju zmag in porazov ne glede na konferenco. Razlog za takšno razmišljanje je dejstvo, da je Zahodna konferenca že vrsto let bistveno močnejša od Vzhodne konference in da se moštva iz Zahoda ne uvrstijo v končnico, čeprav imajo nekatera (ponavadi 2-3 takšne ekipe) boljše razmerje zmag in porazov kot moštva iz Vzhoda, ki se po sedanjem sistemu uvrstijo v končnico.

Vendar je komisar lige NBA, Adam Silver, izjavil, da za zdaj NBA še ne razmišlja o možnosti določitve nosilcev od 1-16 za končnico ne glede na konferenco, saj naj bi to podaljšalo potovanja in povečalo izdatke NBA franšiz. Kot primer je navedel, da bi lahko Golden State v prvem krogu končnice moral igrati v Brooklynu namesto v New Orleansu, ki je, seveda, teritorialno bližji.

V toku poletja je bilo kar nekaj pogovorov tudi o reformi nabora lige NBA. Predvsem je bila želja Silverja, da najslabša moštva po rednem delu lige, ne bi imela tako lahke poti do izbora najboljših igralcev na naboru, saj naj bi zato v zadnjem mesecu rednega dela lige veliko moštev povsem popustilo na parketu z namenom, da bodo na prihajajočem naboru čimvišje uvrščeni in bodo lahko izbirali celo kot prvi. Vendar je padla odločitev, da se bo s to reformo počakalo do novih pogajanj o CBA (Collective Bargaining Agreement – pogodba med NBA in Zvezo NBA igralcev (NBPA), ki določa vsa finančna pravila glede plač, TV pravic, pogodb igralcev, menjav, itd.), leta 2017. Silver želi imeti najprej jasno finančno sliko z novo CBA pogodbo, nato pa bi bila lahko na vrsti reforma nabora.

Tema o reformi protokola pri poškodbi pretresa možganov je bila tudi načeta. Silver verjame, da je trenutni protokol ustrezen in najboljši, a je na tej temi odprt za nove ideje. Ta tema je bila načeta zaradi sumov, da sta se Klay Thompson in Steph Curry vrnila, po pretresu možganov vrnila na parket mimo protokola o pretresu možganov, ki zaukazuje daljši počitek.

Pojavilo se je tudi veliko vprašanj, kako zajeziti toliko hudih poškodb (dodatne spremembe pravil), saj se je zdelo, da jih je bilo v zadnji sezoni občutno preveč. Zanimivo je, da po statistiki, ki jo vodi liga, skupno število poškodb v sezoni 2014/2015 ni bilo višje od povprečja prejšnjih let. Vendar pa je širjenje informacij sedaj hitrejše in bolj obsežno kot kdajkoli prej, zato to podaja izkrivljeno sliko, da je bilo v zadnji sezoni veliko več poškodb kot običajno.

V zadnji sezoni so se pojavile tudi zahteve po spremembi »Hack-A-Shaq« pravila (igralci ne smejo namerno napraviti osebne napake nad igralcem, ki je nad črto za tri točke, zato, da bi ustavili čas in poslali igralca, ki je ponavadi slab izvajalec prostih metov, na črto prostih metov), ki so ga nekateri želeli razširiti na obdobje celotne tekme in ne samo na zadnji dve minuti. Razlog za preučitev je bil za nekatere evidenten pri namernih osebnih napakah nad DeAndrejem Jordanom (LA Clippers) in Dwightom Howardom (Houston), ki sta zelo slaba izvajalca prostih metov. NBA je naredila raziskavo na tem področju in ugotovila, da ta problem sicer obsataja, a ni pretiran. Odločeno je, da bodo zadevo spremljali še kakšno sezono, da dobijo več statističnih podatkov in večji vzorec.

Nova sezona, novi popravki. Ali pa preučitev in zavrnitev predlogov. Tako hitro deluje NBA. Zato je ta liga po kvaliteti in organizaciji (ter dobičku) najboljša na svetu.