KOLUMNA: Kareem Abdul-Jabbar in njegov horog

v rubriki
Liga NBA
s kategorijo
Kolumna, Novice
.

Prejšnji vikend sem s svojimi najboljšimi prijatelji, ki so tudi moji bivši soigralci, na VHS kasetah pregledal preko 10 naših tekem, ki so bile odigrane 12-14 let nazaj. Seveda smo te tekme gledali z veliko dozo nostalgije in vidi se, kako zelo se je skozi leta spremenila košarka. Skozi posnetke teh tekem sem že vedel, da bomo v tokratni kolumni pokukali v preteklost in ko sem na posnetku videl soigralca, ki je na koš vrgel z metom preko glave, se mi je utrnila misel, da bom tokrat častil met preko glave, oziroma popularno imenovani horog (angl. »Hook shot« ali »Skayhook«), saj je kar nekoliko izumrl in se ga mlajše generacije ljubiteljev košarke mogoče dobro niti ne zavedajo.

Ko pomislite na horog, je prva misel zelo preprosta. Kareem Abdul-Jabbar. Legenda lige NBA, ki je ta met izpopolnil do perfektnosti (naša legenda Ivo Daneu je bil mojster tega meta). Tudi njegov kip, ki stoji pred dvorano Staples Center v Los Angelesu (kjer domujejo Los Angeles Lakers in Los Angeles Clippers), je seveda v pozi meta preko glave.

LOS ANGELES, CA - NOVEMBER 16: Kareem Abdul-Jabbar poses for photographs after unveiling his statue at Staples Center on November 16, 2012 in Los Angeles, California. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and/or using this Photograph, user is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement. Mandatory Copyright Notice: Copyright 2012 NBAE (Photo by Andrew D. Bernstein/NBAE via Getty Images)

Kareem Abdul-Jabbar pred svojim kipom pred dvorano Staples Center (foto: nba.com)

Kareem Abdul-Jabbar je v ligo NBA vstopil leta 1969 kot Lew Alcindor (pozneje je prestopil v Islam, njegovo muslimansko ime pa pomeni »plemeniti sluga mogočnega«). Bil je prvi izbor takratnega nabora potem, ko je na poziciji centra, ta 218 cm visoki orjak, svojo univerzo UCLA (University of California Los Angeles) vodil do treh naslov prvaka NCAA študentskega prvenstva ZDA. V svoji univerzitetni karieri je njegovo moštvo, pod vodstvom legendarnega trenerja Johna Woodna, na 90ih tekmah zmagalo kar 88krat!

Kljub vsem atletskim sposobnostim in talentom, ki jih je posedoval, je svojo kariero zgradil tudi na košarkarskem elementu, po katerem je najbolj znan in zaradi katerega se ga ljudje najbolj spominjajo, metu preko glave. Tega meta pri njegovi višini nihče ni mogel blokirati, saj je žogo iz roke spustil proti košu na najvišji točki. Rick Barry, še en legendarni NBA igralec in član Hiše slavnih je celo izjavil, da je bil Abdul-Jabbarov met preko glave »najbolj neobranljiv met v zgodovini košarke«.

Eddie Doucette, prvi napovedovalec tekem za franšizo Milwaukee Bucks (kjer je Abdul-Jabbar igral od 1969 do 1975), pa je njegov horog poimenoval »Skyhook«, ker naj bi ta met prišel iz neba (angl. »Sky«). Abdul-Jabbarjev met preko glave je bil tako slaven, da, ko smo bili majhni in smo na lokalnem igrišču v Sloveniji poizkusili s takim metom na koš, smo s prijatelji obvezno med metom rekli »Jabbar«.

Kdo je bil izumitelj meta preko glave je stvar prepričanja, košarkarskih zgodovinarjev in debate, a eden od scenarijev je, da sta ta met kreirala prvo legendarni center Minneapolis Lakers (današnji Los Angeles Lakers), George Mikan, kasneje pa naj bi ga še nekoliko izpopolnil še en legendarni NBA igralec, Cliff Hagan, ki je v ligi igral za St. Louis Hawks (današnja franšiza Atlanta Hawks). Spet drugi zgodovinarji košarke znajo povedati, da je ta met izumil Litovec, Pranas Talzunas, ki naj bi ta met širši javnosti predstavil v Latviji, na Evropskem prvenstvu leta 1937, kjer je Litva tudi osvojila zlato medaljo. Verjetno je ta informacija bolj točna, saj so Američani znani po tem, da se dolgo časa košarkarsko niso zmenili za preostanek sveta.

Pranas Talzunas

Horog met naj bi izumil Litovec Pranas Talzunas (foto: respublika.lt)

Ampak nihče s tem metom ni bil tako natančen kot Abdul-Jabbar, ki je začel delati na natančnosti svojega horoga že v petem razredu osnovne šole. Svojo roko je pri metu zarotiral v polnem loku, preden je žogo spustil iz roke in s hitrim zamahom zapestja ter s končnim dotikom konice prstov je dosegel, da se je žoga ob letu proti košu pravilno rotirala (nazaj), s čimer je bolj kontroliral žogo in izboljšal odstotek zadetih metov. Ko je NCAA leta 1967 prepovedala zabijanje na tekmah, je Abdul-Jabbaru horog prišel še bolj prav. S tem metom je Abdul-Jabbar v svoji dvajsetletni NBA karieri osvojil šest NBA prstanov (1971, 1980, 1982, 1985, 1987, 1988), bil dvakrat najboljši posameznik NBA finala (1971, 1985) in postal igralec z največ doseženimi točkami v zgodovini lige NBA (38,378 točk). Tudi drugi igralci so posnemali Abdul-Jabbarjev horog. Legenda lige NBA, Magic Johnson, je v četrti tekmi finala lige NBA leta 1987 proti Boston Celticsom za zmagoviti koš na tekmi uporabil met preko glave.

Kljub ogromnemu uspehu, ki ga je Abdul-Jabbar doživel s svojim horogom, se ta košarkarski element ni ravno obdržal v NBA. Sicer se še uporablja (zadnja dva centra, ki sta ga redno uporabljala sta bila Shaquille O’Neal in Yao Ming), a vse manj, saj je evolucija košarke v NBA naredila svoje, predvsem zaradi sprememb v obrambnih shemah ter sprememb v vlogi današnjih NBA centrov. Večina najvišjih igralcev v sedanji NBA ligi so raje obrnjeni z obrazom proti obroču, ko mečejo na koš, igre s hrbtom proti košu je vse manj. Posledično tudi trenerji tega meta ne učijo redno, nanj gledajo bolj kot na fineso. Tako fineso ima danes center Memphisa, Marc Gasol, ki ima ta met še vedno v svojem repertoarju in njega je, tudi zato, še dodaten užitek gledati.

Abdul-Jabbar se, kljub vsemu, glede svojega slavnega načina meta na koš še ni predal. Še leta 2013 se je horog meta trudil učiti zvezdnico ženske različice NBA lige (WNBA), 203 cm visoko Brittney Griner. Njegov legendarni met ne pozna niti razlik v spolu.

Po koncu košarkarske kariere je Abdul-Jabbar še vedno aktiven, saj je napisal kar nekaj knjig, leta 2013 pa je bil s strani takratne ministrice za zunanje zadeve, Hillary Clinton, imenovan tudi za ambasadorja kulture. Prav tako je Abdul-Jabbar ustanovil dobrodelno organizacijo, ki skrbi za izobraževanje revnejših ljudi in jo poimenoval »Skyhook Foundation« (Horog Fundacija). Kako pa drugače! In še njen, seveda pričakovani, slogan: Omogočite otrokom met, ki ga ni možno blokirati!

Horog in Kareem Abdul-Jabbar v vsej svoji lepoti.