Klubi lige NBA prejeli COVID-19 protokole za navijače

Rubrika: Liga NBA

Navijači z obiski tekem klubom in ligi NBA predstavljajo okrog 40% vseh prihodkov. Zato je bilo pričakovati, da se bi nova sezona začela kar se da pozno, da bi bilo tekom sezone počasi spet mogoče napolniti dvorane z navijači. Toda liga NBA je morala predvsem zaradi televizijskih pravic, verjetno pa tudi zaradi dejstva, da se situacija z epidemijo COVID-19 še niti približno ne umirja, spremeniti načrt, in pohiteti z začetkom sezone, ki je napovedan za 22.12.

To ne pomeni ‘norišnice’ samo na področju sestavljanja igralskih mozaikov posameznih moštev, temveč tudi na organizacijskem in logističnem področju.

Vodstvo lige je tako klubom poslalo prve usmeritve glede omejitev in zaščite vseh udeleženih v primerih, kjer lahko klubi glede na regulative in predpise posamezne zvezne države v svoje dvorane že na začetku sprejemajo tudi določeno število navijačev.

 

Tako morajo imeti vsi navijači, ki so od igrišča oddaljeni manj kot 9 metrov, potrdilo o negativnem testu na COVID-19, ki ni starejše od dveh dni, ali opravljen hitri test v dvorani. Ti navijači tudi ne bodo smeli imeti pri sebi hrane ali pijače. Maske so obvezne za vse, ki so starejši od dveh let, obvezna je tudi varnostna razdalja med navijači.

Ekipe bodo lahko imele največ 50% zasedenost dvoran, vendar v primeru, da je v okrožju povprečje okuženih v sedmih dneh manj kot 10 na 100.000 prebivalcev, skupaj pa je okuženih manj kot 3% prebivalcev.

Ekipa Golden State Warriors je že objavila načrt, ki predvideva, da bo njihov nov dom Chase Center že od začetka lahko vsaj polovično zaseden. V ta namen so pripravljeni investirati 30 milijonov dolarjev, da bodo lahko s hitrimi testi testirali prav vsakega obiskovalca domače tekme. Chase Center tudi omogoča, da se v zgradbi celoten zrak očisti oziroma zamenja štirikrat v eni uri.

 

Država Kalifornija sicer še ni sprostila prepovedi obiskovanja prireditev, ekipa Golden State pa želi na ta način tudi pokazati, kako se tudi v teh razmerah lahko organizira športne in druge prireditve.