Kje se bodo delile olimpijske vozovnice?

v rubriki
Reprezentanca
s kategorijo
Novice
.

Izvršni odbor Mednarodne košarkarske zveze (FIBA) je danes na zasedanju v Miesu določil gostitelje olimpijskih kvalifikacij tako za moške kot ženske. Države gostiteljice moških kvalifikacij so Kanada (Victoria), Hrvaška (Split), Litva (Kaunas) in Srbija (Beograd), turnirji pa bodo na sporedu od 23. do 28. junija 2020. Žreb skupin bo 27. novembra, ob 14. uri.

Delegacijo Košarkarske zveze Slovenije bodo na žrebu predstavljali predsednik KZS Matej Erjavec, generalni sekretar Rašo Nesterović in direktor moške članske reprezentance Matej Likar.

Pot v Tokio za moške se bo torej nadaljevala s 24 ekipami na štirih kvalifikacijskih turnirjih, na vsakem bo nastopilo po šest ekip. V kvalifikacije se je uvrstilo 16 držav na podlagi rezultata na svetovnem prvenstvu, in sicer Srbija, Poljska, Češka, Litva, Italija, Grčija, Rusija, Brazilija, Venezuela, Portoriko, Dominikanska republika, Nemčija, Nova Zelandija, Tunizija, Kanada in Turčija. Še osem reprezentanc pa je prejelo posebna povabila na podlagi njihove uvrstitve na svetovni lestvici. Iz Evrope sta to Slovenija in Hrvaška, iz Afrike Angola in Senegal, iz Amerike Mehika in Urugvaj, iz Azije in Oceanije pa Kitajska in Južna Koreja. Mesto na OI si bodo priigrali zmagovalci posameznih turnirjev. Kvalifikacijski turnirji bodo na sporedu med 23. in 28. junijem prihodnje leto.

Na olimpijske igre 2020 v Tokio se je z letošnjega SP uvrstilo sedem reprezentanc: dve iz Evrope (Španija, Francija), dve iz Amerik (ZDA, Argentina), po ena pa iz Oceanije (Avstralija), Afrike (Nigerija) in Azije (Iran). Osma ekipa v Tokiu so gostitelji Japonci.

Za košarkarice, med njimi žal ne bo Slovenk, bodo olimpijske kvalifikacijske turnirje gostile Belgija (Oostende), Kitajska (Foshan), Francija (Bourges) in Srbija (Beograd), turnirji pa bodo od 6. do 9. februarja.