Kje je Erazem Lorbek

v rubriki
Naši na tujem, Reprezentanca
s kategorijo
Novice
.

Zdravje je človekovo največje bogastvo. Tudi pri športnikih ni nič drugače, za nameček pa s poškodovanim telesom ne morejo prestati naporov, ki jih terjajo današnje gladiatorske košarkarske arene.

2101_lorbek

Erazem Lorbek (foto: Drago Perko/kosarka.si)

Izjemen opus

Eden teh, ki plačuje davek za igranje na najvišjem nivoju, je zagotovo tudi izjemni komaj 30-letni Erazem Lorbek. Bogata košarkarska pot je za njim, igral pa je v Ligi NCAA, Fortitudu, Unicaji, Benettonu, Lottomatici, CSKA-ju in Barceloni. Trikrat je bil španski državni prvak, enkrat ruski in italijanski. Z Barcelono je bil evropski klubski prvak, s slovensko mlado reprezentanco pa zlat leta 2004. S člani je zasedel 4. mesto in bil imenovan v peterko prvenstva na Poljskem. Leta 2005 je prejela nagrado za vzhajajočo zvezdo Evrope (niso se zmotili!), za tem pa je bil še trikrat igralec tedna v Evroligi, mesečno nagrado je prejel v sezoni 2008/09, sezono 2011/12 pa je končal v prvi peterki Evrolige. Kariera za prste obliznit, a telo terja svoje.

Po zdravje in mir v Lenart

Poškodbe so ga ustavile, koleno in gleženj pa sta mu poslala jasen znak, da potrebuje počitek. Dober mesec in pol smo skušali priti v stik z njim, pred dnevi se je javil. Že v glasu je bilo čutiti, da se počuti dobro. Redno je v Lenartu, kjer zanj skrbi fizioterapevt Saša Vogrin. Zanikal je, da bi do njega prišel glas o ponudbah Maccabija in Crvene zvezde. V tem hipu največ pozornosti namenja kolenu. Letošnjo sezono bo skoraj zagotovo izpustil. Želi pa si pomagati reprezentanci, ki v njegovem primeru ni bila nikoli sporna. Četudi so se številni trudili, da bi ga poleti 2011 očrnili. Takrat se je zapletlo okoli zavarovanja pogodbe, ki jo je imel v Barceloni. Ko je KZS uredil dodatno zavarovanje, je svoje storil tudi Erazem.

Zdovc spet z bratoma Lorbek

Tudi Zdovc upa, da bo Lorbek nared. Da je uspešna košarkarska vrnitev na pomolu, pa potrdi tudi Erazmov brat Domen: »Ga moramo kar malce bremzati!« v smehu pove Domen, ki je vesel, da se bratovo trpljenje počasi, a zanesljivo končuje. Brata Lorbek bosta Zdovcu zopet na voljo. Z njima v ekipi in Zdovcu za krmilom Slovenijakošarkamobila je Slovenija leta 2011 prišla v polfinale.