Kitajska košarkarska zveza prekinila sodelovanje z Rocketsi

v rubriki
Liga NBA
s kategorijo
Novice
.

Kitajska košarkarska zveza je prekinila sodelovanje s Houston Rocketsi, potem ko je športni direktor Daryl Morey na Twitterju izrazil podporo protestom v Hongkongu. V vmesnem času je Morey zbrisal tvit v katerem je pisalo “Borite se za svobodo. Stojte s Hongkongom”, a je škoda že bila storjena.

Izbrisani tvit

Rakete uživajo ogromno podporo na Kitajskem, še iz časov, ko je tam igral najboljši kitajski košarkar vseh časov – in aktualni predsednik tamkjašnje zveze – Yao Ming, še prejšnji teden pa je pri njih gostovalo moštvo Shanghai Sharks. Zaenkrat še niso povsem jasne posledice Moreyevega tvita, vsekakor pa se bo ta finančno poznal v denarnici Rocketsov.

Lastnik moštva Tilman Ferfitta se je medtem že distanciral od izbrisanega tvita, rekoč da Houston Rocketsi niso politična organizacija in da stališče Moreya ne odraža prepričanj franšize. Malo za tem je za medije dejal, da kljub vsemu stoji ob svojem sodelavcu, rekoč da njun odnos ni ogrožen.

Protesti v Hongkongu trajajo že več mesecev in so skrajno občutljiva tema na Kitajskem. Hongkong ima zaradi kolonialne preteklosti poseben status in uživa visoko stopnjo avtonomije od celinske Kitajske. T. i. režim ene države dveh sistemv je bil uveden ob umiku britanskega imperija leta 1997, predvidoma pa bo trajal do leta 2047, ko se izteče 50-letno prehodno obdobje. Kaj se bo zgodilo takrat ni povsem jasno, saj so razlike med sistemoma – in posledično Kitajci na obeh straneh – že zdaj zelo velike.

Iskra, ki je zanetila požar pri tokratnih masovnih demonstracijah je bil predlog zakona, ki bi omogočal medsebojno izročanje osumljencev za kazniva dejanja med Pekingom in Hongkongom, kar so številni prebivalci slednjega dojeli kot grožnjo svobodi govora, češ da bi nato lahko Kitajska zahtevala izročanje posameznikov obtoženih političnega delovanja proti oblastem na celini. V vmesnem času pa so demonstracije prerasle v številčno protivladno gibanje, deli protestnikov pa odkrito zahtevajo prekinitev vseh s celino in neodvisnost, na kar vlada v Pekingu nikakor ne namerava pristati.