Kdo za Slovenijo: Omić, Randolph ali celo Morgan?

v rubriki
Reprezentanca
s kategorijo
Novice
.

Slovenija danes pada v trans. Svetovna košarkarska zveza Fiba, hvala tudi na tem mestu, je taka faca, da je po svetovnem prvenstvu na Kitajskem določila seznam 24 udeležencev kvalifikacij. Na ta seznam pa so dali tudi Slovenijo. Fiba, hvala še enkrat.

Dva udarca

Roko na srce, Slovenija s Fibo sreče ravno nima. Nov sistem kvalifikacij nam je pomagal zminirati preboj na svetovno prvenstvo 2019, potem pa so nam pri evropski veji Fibe še zamerili, ker smo v prvem krogu volitev za šefa EU košarke podprli napačnega kandidata. Zato smo ostali brez gostiteljstva Eurobasketa 2021. Verjetno se nam ni treba umišljati, da nam Fiba kaj vrača, ker nas je povabila v dodatne kvalifikacije.

Selektor je delal z njimi

Če ne drugega, bomo spet dobili leto, poletje, ko se bo zbrala reprezentanca. Pogrešali smo to… Kvalifikacije pa konec junija, takoj po sezoni. To bo spet devet mesecev ugibanj, kdo bo prišel in kdo ne. To bo devet mesecev, ko se bo o košarki spet govorilo na glas. Ker zdaj se premalo govori in premalo piše o košarki… To bodo tudi meseci, ko bo treba začeti kvalifikacije za Euro 2021. Selektor Rado Trifunovič in KZS sta poleti poskrbela (palec gor in vse pohvale), da so imeli reprezentanti primerne priprave, selektor pa je delal z njimi in tudi tako ohranjal pristen stik.

Randolph in Omić

Prihajajo dnevi, ko bo jasno, kdo bo novi naturaliziran košarkar. Anthony Randolph se je očitno poslovil. Ali pa ne.  Alen Omić in selektor Trifunović ostajata dobra kolega, ki se medsebojno cenita in spoštujeta. Bo to dovolj, da bi Omić dobil mesto v ekipi? Si ga želi? Prihodnji meseci prinašajo odgovor. A kot je namignil Robert Kaurin iz MMC-ja, se bo iskala kompatibilnost z ali predvsem z Luko Dončićem.

Kaj pa Morgan?

Kdo ve. Ob pogledu na pledajo tujih igralcev, ki so v bližnji preteklosti igrali v Sloveniji, prvi na pamet pade  Jordan Morgan (203 cm, 1991), ki je igral v ljubljanski Olimpiji.  Ne le igral, ampak tudi opozoril nase, pa tudi karakterno ni bil sporen. Našla sta ga Gašper Okorn in Matevž Zupančič, prek Olimpije pa se je lansiral v evropsko sfero in začel služiti pravi denar, trenutno je član turške Pinar Karsiyake, v lanski sezoni je navduševal v dresu Banvita. Verjetno je Olimpiji še danes žal, da je takrat tako naivno iz rok izpustila Morgana in Devina Oliverja