Kdo se bo veselil naslova ameriškega študentskega prvaka?

v rubriki
Študentska liga
s kategorijo
Kolumna
.

Še ena sezona študentske košarke v ZDA se počasi zaključuje. Le-ta v ZDA po popularnosti še vedno prekaša ligo NBA. Čeprav je včasih kvaliteta košarke slabša zaradi (pre)dolgega napada, ki lahko traja 35 sekund in čeprav večina NCAA igralcev po koncu študija ne bo igralo profesionalne košarke, pa je pri delu še vedno moč videti nekatere bodoče NBA zvezde. Pripadnost igralcev, študentov in bivših študentov svoji univerzi ali koledžu, pa je še vedno veliko večja kot to velja za pripadnost navijačev NBA franšizam. In tudi zaradi tega razloga je NCAA košarka v ZDA še vedno bolj popularna od NBA košarke.

V sezoni 2014/15 smo videli nekaj nepozabnih trenutkov, a večjih presenečenj med udeleženci finalnega turnirja ni. Ta se bo odigral od 4. do 6. aprila po ameriškem času v Indianapolisu.

Ali bo univerza Kentucky postala prva, ki bo sezono končala s 40 zmagami in brez slehernega poraza? V polfinalu se bodo pomerili proti univerzi Wisconsin, s katero so se ravno tako v polfinalu pomerili že leta 2014 in jo premagali. Se lahko Wisconsin maščuje za poraz lani? Trener univerze Duke, legendarni Mike Krzyzewski, ki je vodil reprezentanco ZDA na lanskem SP v Španiji do zlate medalje in tudi do zmage nad Slovenijo, je v letošnji sezoni presegel 1,000 zmag v svoji trenerski NCAA karieri. Prav tako se je ekipa pod njegovim vodstvom že 12. uvrstila na finalni turnir četverice, s čimer se je “Coach K” izenačil s še eno legendo univerzitetne košarke, Johnom Woodenom, slavnim trenerjem še bolj slavne univerze UCLA. Finalni trunir četverice ne bi bil poseben, če ne bi na njem sodelovala tudi t.i. “underdog” ekipa, čeprav Michigan State pod vodstvom Toma Izza (ki je bil trener tudi našega Erazma Lorbka, ko je ta v sezoni 2002/2003 igral za Spartanse) nikoli v resnici ni “underdog”.

V polfinalu se bosta pomerila Kentucky in Wisconsin, na drugi strani pa Duke in Michigan State. Kako lahko ekipe univerz Duke, Wisconsin, Kentucky in Michigan State pridejo do naslova prvaka NCAA lige? Predstavljamo vam ekipe in tekme “Final 4” turnirja.

John Calipari. foto: Andy Lyons/Getty Images
John Calipari. foto: Andy Lyons/Getty Images

KENTUCKY WILDCATS (38-0, 18-0 konferenca SEC)

Trener: John Calipari (5. finalni turnir četverice).

Najverjetnejša prva peterka: B Andrew Harrison, B Aaron Harrison, K Trey Lyles, K Karl-Anthony Towns, C Willie Cauley-Stein.

Najboljši igralec: Karl-Anthony Towns.

Ekipa Kentuckyja je tako neverjetna, da je igralec, ki je v tekmi proti univerzi West Virginia dosegel eno točko, čeprav je Kentucky to tekmo dobil s skoraj 40imi točkami razlike, na naslednji tekmi dosegel 25 točk, 5 skokov in 4 asistence. To je bila tekma za uvrstitev na finalni trunir četverice, kjer je Kentucky premagal univerzo Notre Dame z rezultatom 68:66.

Kentucky bo prvak NCAA če … Kentucky ostane Kentucky.

Wildcats so prvo moštvo v zgodovini finalnega turnirja četverice z 38imi zmagami in brez poraza. Zakaj so tako dobri? To bomo lahko verjetno videli v naslednjih dveh tekmah. Pri težki zmagi nad univerzo Notre Dame so se, pod vse večjim pritiskom zaključiti sezono brez poraza pritiskom, znali zbrati in v zadnjih 12ih minutah so odigrali z zelo malo napakami.

Kentucky bo v soboto izgubil proti univerzi Wisconsin če … bo Wisconsin igral na tak način kot je v zadnji tekmi proti Kentuckyju igrala univerza Notre Dame.

Notre Dame je z nevarnim metom od daleč razširil obrambo Kentuckyja in s tem dal več prostora visokemu Zachu Augusteju, ki je dosegel 20 točk. Wisconsin lahko naredi enako, s tem da to vlogo lahko prevzame Frank Kaminsky (nekateri bi ga radi videli v reprezentanci Srbije), All-American, ki je letos kandidat tudi za najboljšega igralca v NCAA.


foto: cbssports.com
Sam Dekker. foto: cbssports.com

WISCONSIN BADGERS (35-3, 16-2 konferenca Big Ten)

Trener: Bo Ryan (2. finalni turnir četverice).

Najverjetnejša prva peterka: B Bronson Koenig, B Josh Gasser, K Nigel Hayes, K Sam Dekker, C Frank Kaminsky.

Najboljši igralec: Sam Dekker.

Nekateri bi rekli, da je najboljši igralec univerze Wisconsin Frank Kaminsky. A Sam Dekker je pokazal največ, ko je bilo to najbolj potrebno. V celotni NCAA karieri je Dekker šestkrat dosegel 20 točk ali več na eni tekmi. Na nacionalnem turnirju (64 najboljših univerz) je mejo 20ih točk na štirih tekmah do sedaj presegel kar trikrat, proti Arizoni pa je dosegel 20 točk celo v drugem polčasu tekme.

Wisconsin bo prvak NCAA če … bo Dekker nadaljeval s takšno igro še naprej. Napad Wisconsina je že najbolj učinkovit v celotni ZDA. Dekker na zadnjih štirih tekmah nacionalnega turnirja v povprečju dosega 21,8 točke z neverjetnim metom iz igre, 60,4%.

Wisconsin bo v soboto izgubil proti univerzi Kentucky če… bo obramba Kentuckyja delovala tako kot v večini letošnje sezone. Tekma bo zelo zanimiva saj bosta igrala najboljši napad v državi proti najboljši obrambi v državi. Visoki igralci Kentuckyja so dovolj okretni, da lahko igrajo dobro obrambo na Franku Kaminskem in Samu Dekkerju, ki celo sezono nista imela priložnosti igrati proti takemu igralcu kot je visoki Willie Cauley-Stein, ki je sposoben igrati obrambo tudi na zunanjih položajih.


Tom Izzo. foto: reddit.com
Tom Izzo. foto: reddit.com

MICHIGAN STATE SPARTANS (27-11, 12-6 konferenca Big Ten)

Trener: Tom Izzo (7. finalni turnir četverice).

Najverjetnejša prva peterka: B Travis Trice, B Lourawls Nairn Jr., B Denzel Valentine, K Branden Dawson, K Matt Costello.

Najboljši igralec: Travis Trice.

Kot kaže je Travis Trice odlično tempiral svojo formo. V tekmi za naslov prvaka konference Big Ten je Trice proti Wisconsinu dosegel le 6 točk, za tri točke pa je metal štirikrat in ostal brez dosežene trojke. Na nacionalnem turnirju pa v povprečju dosega 19,8 točke in 4 asistence na srečanje. Prav tako je zelo zanesljiv pri prostih metih (16/18), kar ekipa Michigan Statea zelo potrebuje, saj so v tej košarkarski prvini zelo povprečni.

Michigan State bo prvak NCAA če … Michigan State nadaljuje s svojo čarobnostjo.

Špartanci niso najbolj talentirana ekipa na finalnem turnirju četverice. Veliko, če ne že skoraj vse bo odvisno od Travisa Tricea, ki je na nacionalnem turnirju zadel nekaj res pomembnih metov, za upati pa je tudi, da jih ne bodo pokopali prosti meti, saj so jim skozi celotno sezono delali velike probleme.

Michigan State bo v soboto izgubil proti univerzi Duke če … bo Duke enostavno nadvladal nad univerzo Michigan State.

Nekateri so rekli, da je bil Michigan State rangiran prenizko ob vstopu v nacionalni turnir (bili so 7. nosilec v regiji Vzhod), a pred enim mesecem je imel Michigan State 19 zmag in 10 porazov. Michigan State igra odlično, kadar igra ekipno, a bo zelo težko pariral bolj talentiranim igralcem univerze Duke.


Mike Krzyzewski. foto: nba.com
Mike Krzyzewski. foto: nba.com

DUKE BLUE DEVILS (33-4, 15-3 konferenca ACC)

Trener: Mike Krzyzewski (12. finalni turnir četverice).

Najverjetnejša prva peterka: B Tyus Jones, B Quinn Cook, B Matt Jones, K Justise Winslow, C Jahlil Okafor.

Najboljši igralec: Justise Winslow.

Okafor in Jones sta vstopila v nacionalni turnir (64 najboljših ekip) z veliko pompa, vodstvene sposobnosti izkušenega igralca 4. letnika Cooka pa so bile do sedaj impresivne. Vendar nihče ni bil tako vreden za ekipo kot je Justin Winslow. V štirih tekmah nacionalnega turnirja do sedaj je na tekmo v povprečju dosegal 14 točk, 9,5 skokov, 3,3 asistence, več kot eno blokado in več kot eno ukradeno žogo.

Duke bo prvak NCAA če … bodo Blue Devils najboljše napadalno moštvo na finalnem turnirju četverice. To bo zelo zahtevna naloga, saj sta Kentucky in Wisconsin (z eno od teh dveh univerz se bi Duke srečal v finalu) oba eni top 5 napadalnih ekip v ZDA. Vendar Duke lahko igra najhitrejšo košarko od vseh udeležencev finalnega turnirja in tukaj je nihova priložnost. Okafor, Jones, Cook in Winslow so sposobni hitrega tempa in ta jih lahko pripelje do naslova prvaka.

Duke bo v soboto izgubil proti univerzi Michigan State če … se branilci Michigan Statea razigrajo. Spartans so sedmi v državi po številu asistenc na dosežene koše in Travis Trice and Denzel Valentine lahko postaneta zelo vroča pri metu za tri točke.

Čaka nas še en spektakularni vikend ameriške košarke. Zato predlagam, da sledimo Američanom, ki ob takih priložnostih radi rečejo sledeče: “Sit back, relax, and enjoy the moment!”