Kateri rekordi lahko padejo na letošnjem EuroBasketu?

Rubrika: EuroBasket 2015

Poleg vrhunske košarke, ki jo bomo deležni na letošnjem EuroBasketu 2015 in poleg tekem naše reprezentance, bo še posebej zanimivo spremljati, ali bo padel kateri od trenutnih rekordov evropskih prvenstev. Rekordi so zato, da se jih ruši in za nekatere košarkarje bo to prvenstvo imelo še dodaten pomen. V igri je namreč kar šest statističnih podatkov, za katere se zna zgoditi, da jih košarkarji na letošnjem prvenstvu presežejo. Kateri košarkarji to so in za kakšne rekorde gre, bomo preverili v nadaljevanju.

 

Najboljši strelec prvenstva

(foto: eurosport.com)
(foto: eurosport.com)

Trenutni naziv najboljšega strelca evropskih prvenstev še vedno drži Grk Nikos Galis, ki je v svoji košarkarski karieri kar štirikrat postal najboljši strelec prvenstva in je skupno na 33 tekmah na evropskih prvenstvih dosegel kar 1030 točk.
Skoraj zagotovo bo ta rekord letos padel, saj sta prva zasledovalca še vedno v vrhunski formi. Tony Parker na drugem mestu je namreč na 59 tekmah dosegel 996 točk, nemški super zvezdnik Dirk Nowitzki pa je na 44 tekmah dosegel 983 točk. Poleg omenjenih ima lepe možnosti, da se prebije na četrto mesto najboljših strelcev tudi  Pau Gasol (814 točk na 42 tekmah), ki za trenutno četrto uvrščenim Kamilom Brabenecem zaostaja 134 točk.

Kdo bo postavil nov rekor po številu doseženih točk?

Rezultati

Loading ... Loading ...

Število tekem in udeležb na evropskih prvenstvih

(foro: fiba.com)
(foro: fiba.com)

V kolikor se bo reprezentanca Francije prebila iz skupine, kar se skoraj zagotovo bo zgodilo, potem  se bo Tony Parker povzpel na drugo mesto po številu odigranih tekem na evropskih prvenstvih. Seveda se bo to zgodilo v primeru, da se Parker pred tem ne bo poškodoval, saj za trenutno drugo uvrščenim Romunom Mihaijem Nedefom (64 odigranih tekem) zaostaja le za pet odigranih tekem. Na prvem mestu se še vedno nahaja legenda jugoslovanske košarke Krešimir Ćosić, ki je zbral 69 tekem na devetih evropskih prvenstev. Parker se bo z nastopom na letošnjem EuroBasketu avtomatično povzpel na drugo mesto tudi v številu udeležb na evropskih prvenstev, saj bo to že njegovo osmo.

Največkratni najboljši strelec prvenstva

(foto: fiba.com)
(foto: fiba.com)

Dirk Nowitzki lovi še en rekord in sicer veliko težje dosegljiv. Da bi izenačil sedanji rekord, mora namreč postati najboljši strelec letošnjega EuroBasketa.  To mu je sicer uspelo že trikrat (2001, 2005 in 2007), vendar pa je letos kar osem let starejši kot je bil nazadnje, ko mu je uspel takšen podvig, prav tako pa je kar nekaj košarkarjev, ki so bili v letošnji sezoni v odlično formi. Trenutno rekord drži že prej omenjeni velikan evropske košarke Nikos Galis, ki se lahko pohvali s štirimi nazivi najboljšega strelca prvenstva (1983, 1987, 1989 in 1991). Po vsej verjetnosti je to zadnja priložnost za Nemca, saj bo v času naslednjega EuroBasketa štel že 39 let.

Bo Nowitzki postal MVP prvenstva in izenačil rekord?

Rezultati

Loading ... Loading ...

Naslov prvaka tako v vlogi igralca kot trenerja

(foto: eurohoop.com)
(foto: eurohoop.com)

Srbski selektor Saša Đorđević bo imel letos izjemno priložnost, da doseže edinstven uspeh. Po Panagiotisu Giannakisu (1987 in 2005) lahko postane prvi, ki bi na vrh Evrope uspel stopiti tako v vlogi igralca, kot tudi v vlogi trenerja. Sale Nacionale bi s tem postavil nov rekord, saj je kot igralec kar trikrat osvojil Evropo in sicer v letih 1991, 1995 in 1997, ko je postal tud MVP prvenstva. Če gre verjeti številnim napovedim, da je srbska reprezentanca ena izmed letošnjih favoritinj EuroBasketa, je Đorđević zagotovo na dobri poti k postavitvi novega rekorda.

Bo SašaĐorđević letos slavil tudi kot trener?

Rezultati

Loading ... Loading ...

MVP prvenstva
mvp
Tokrat so v igri kar trije košarkarji, vsi trije pa so bili zgoraj že omenjeni. Dirk Nowitzki (2005), Pau Gasol (2009) in Tony Parker (2013) se bodo letos zagotovo borili za svoj drugi naslov MVP-ja  prvenstva. To je do danes dvakrat uspelo le, prav tako že omenjenemu, Krešimirju Ćosiću (1971, 1975). V kolikor bo MVP naziv osvojil Tony Parker, bo postal prvi košarkar, ki bi mu to uspelo na dveh zaporednih prvenstvih.

Kdo bo letošnji MVP?

Rezultati

Loading ... Loading ...

Največ medalj z evropskih prvenstev

(foto: fiba.com)
(foto: fiba.com)

Tokrat ne gre za podiranje rekorda, pa vseeno. Kot je v zadnjih letih kar običajno, se bo Španija tudi letos borila za najvišja mesta. Eno od prvih treh mest pa bi Paua Gasola popeljalo na drugo mesto zbirateljev medalj. Španec ima trenutno okoli vratu 5 medalj (2 zlati, 2 srebrni in 1 bronasto), z osvojeno medaljo na letošnjem EuroBasketu pa bi se priplazil za hrbet Belovu in Ćosiću, ki se oba ponašata s sedmimi medaljami.

Bo Gasol s Španci letos osvojil medaljo?

Rezultati

Loading ... Loading ...