Katalonec novi selektor Slovenije?

v rubriki
Reprezentanca
s kategorijo
Novice
.

Katalonec Xavi Pascual naj bi po poročanju Bojana Požarja postal novi selektor Slovenije. Na tem mestu bo zamenjal Aleksandra Sekuliča, ki je uspešno sklenil kvalifikacije. Katalonec je pripeljan, da uspe v kvalifikacijah za olimpijske igre in popelje Slovenijo v Tokio. Kot dodaja dobroobveščeni Požar, naj bi tudi Luka Dončić potrdil nastop v dresu Slovenije!

 

Do največjega trenerskega uspeha s Slovencema!

Xavi Pascual je star 48 let, premore bogato biografijo. Trener je že 30 let. Leta 2005 je postal pomočnik v Barceloni, leta 2010 pa je z Barco kot glavni trener dosegel največji uspeh. Katalonci so postali prvaki Evrolige, v ekipi pa dva Slovenca – Erazem Lorbek in Jaka Lakovič.

Odpadel avgustovski sestanek

V Barceloni je Pascual deloval do leta 2016, potem je bil v Panathinaikosu (2016-2018), od lani vodi ruski Zenit. Poleg prej omenjenega naslova v Evroligi je bil štirikrat španski državni prvak, v Grčiji je osvojil dve prvenstvi.

Pascualovo ime se je omenjalo med kandidati za klop Slovenije že lani. A je bilo vodstvo KZS-ja bolj naklonjeno Dimitriosu Itoudisu, s katerim bi se moral lani avgusta sestati predsednik KZS-ja Matej Erjavec, a do sestanka ni prišlo, ker je 50-letni Grk zbolel (koronavirus).

Kako do Tokia?

Ultimativni cilj reprezentance je, da se uvrsti na olimpijske igre, kvalifikacije bomo igrali v Litvi. Če bomo uspešni, bomo na Japonskem igrali v skupini C skupaj s Španijo, Argentino in gostiteljico Japonsko. Slovensko moško reprezentanco, ki ni še nikoli igrala na OI, od nastopa v Tokiu loči še uspešen kvalifikacijski nastop na turnirju v Kaunasu.

Slovenija bo v Litvi nastopila v skupini B, prvo tekmo pa bo igrala 30. junija proti Angoli. Naslednji dan jo čaka obračun s Poljsko, v primeru osvojitve prvega ali drugega mesta v skupini pa se bo v polfinalu srečala z najboljšima ekipama iz skupine A, Litvo, Venezuelo ali Južno Korejo. Po odigranih tekmah znotraj posamezne skupine ter prostem dnevu sta 3. julija na sporedu polfinalna obračuna, 4. julija pa še finalni dvoboj za mesto na OI.

V Tokio so že uvrščene Španija, Francija, ZDA, Argentina, Avstralija, Nigerija, Iran ter Japonska. Preostale štiri reprezentance bodo prišle s kvalifikacijskih turnirjev, ki so v istem terminu ob Kaunasu še v Splitu, Beogradu in Kanadi. Košarkarska tekmovanja se bodo na OI v Tokiu začela 25. julija, dva dni po slovesnem odprtju iger.