Kar trije “če”-ji za prihodnjo sezono Krke v Evropi

Rubrika: ABA Liga

Novomeška Krka si je s porazom pred domačimi gledalci v 25. kolu ABA Lige močno zmanjšala možnosti, da bi se formalno uvrstila v evropska tekmovanja za naslednjo sezono. Nekaj upanja sicer ostaja, vendar bo usodo v svojih rokah imel Metalac iz Valjeva.

foto: Kosarka.si
Rezultati treh tekem se morajo poklopiti, da bi se Krka uvrstila v Eurocup. foto: Kosarka.si

Poraz s Szolnokom (61:71) je bil za četo Aleksandra Džikića precej nepričakovan, saj Madžari – odkar nastopajo v ABA Ligi – na dolenjskem še niso zmagali. Je pa zato poraz skorajda že usoden za evropske upe Novomeščanov. Novinec v ligi Metalac je namreč z zmago proti Mega Leksu prehitel Krkaše za zmago in bi z morebitnim uspehom pri obubožanem Zadru v zadnjem kolu mirno rešil odgovore na vsa vprašanja. Za klub iz Valjeva bi to bil dosežek, ki ga pred začetkom sezone ni pričakoval skorajda nihče.

Torej lahko logično sklepamo, da računica Krke vključuje poraz Metalca v zadnjem kolu v Zadru, ki pa bo zaradi finančnih težav močno oslabljen. Odšel je namreč prvi strelec moštva James Florence. Slovenski prvaki imajo od Metalca sicer boljši medsebojni izid, zato bi ob enakem številu zmag na koncu bili v prednosti. Pozabiti pa ne gre tudi sobotnega krvnika Szolnoka, saj imajo Madžari zdaj identičen izkupiček z Novomeščani, ob tem pa boljši medsebojni izid – tudi od Valjevčanov.

Metalac z enim “če”-jem, Szolnok z dvema, Krka s tremi

Krka ima tako izmed trojice klubov najmanj možnosti, oziroma je poleg sebe odvisna še od obeh preostalih. Za njo šteje le zmaga v Stožicah in čakanje na ugodna razpleta tekem iz Zadra in Szolnoka. Na tem mestu si še enkrat podrobno oglejmo, kaj se mora za vse tri moštva zgoditi, da bi zasedli tako želeno 6. mesto. V vsakem primeru pa bo Slovenijo po dveh sezonah s posebnim povabilom v prihodnji formalno v Evropi zastopala Union Olimpija.

1. Scenarij – Metalac v Evropo:
– zmaga Metalca v Zadru.

2. Scenarij – Szolnok v Evropo:
– zmaga Szolnoka doma s Cedevito,
– poraz Metalca v Zadru.

3. Scenarij – Krka v Evropo:
– zmaga Krke na gostovanju pri Unionu Olimpiji,
– poraz Metalca v Zadru,
– poraz Szolnoka doma s Cedevito.