Kalifornijskim športnikom-študentom kos pogače

v rubriki
Liga NBA
s kategorijo
Novice
.

Guverner ameriške zvezne države Kalifornija Gavin Newsom ni klonil pod pritiski NCAA in je kar na LeBronovem showu The Shop podpisal zakon ‘Fair Pay to Play Act’ (SB206), ki je s tem stopil v veljavo. Zakon je kontroverzen zato, ker daje študentom-športnikom pravico, da služijo denar s svojo podobo, kar jim je v 49 preostalih zveznih državah povsem neomogočeno. Nov zakon bo vsem športnikom, ki igrajo za univerze v Kaliforniji, dal možnost, da dobijo plačilo, ko se uporabi njihovo ime ali podoba v reklamah ali npr. računalniških igrah.

Glavni nasprotnik zakona je bil Mark Emmert, multimilijonar in predsednik NCAA, ki je Newsomu javno grozil, da bo sprejetje zakona pomenilo avtomatično izključitev kalifornijskih univerz iz tekmovanj pod okriljem National Collegiate Athletic Association.

NCAA je krovna organizacija za univerzitetna športna tekmovanja v Združenih državah Amerike. Prihodki uradno “neprofitne” organizacije so v minuli sezoni znašali preko milijarde dolarjev, več kot štiri petine tega pa je prispevala univerzitetna košarka. Kljub velikim vsotam in dobičkom, ki se podelijo med deležniki, NCAA ne omogoča igralcem, da kaj zaslužijo, saj so v njihovih očeh še vedno samo študentje, torej amaterji. Tako se redno dogaja, da izjemno perspektivni košarkarji živijo kot siromaki, medtem ko predsedniki šol kujejo dobičke, igralci pa so lahko veseli, če dobijo vsaj neko štipendijo.