Kakšno presenečenje: od -45 do +7

v rubriki
Liga Nova KBM
s kategorijo
Novice
.

Na četrtem medsebojnem obračunu v sezoni so košarkarji Sixt Primorske morali prvič priznati premoč domžalski zasedbi Helios Suns. Ta je bila na domačem parketu zasluženo boljša s 84:77.

Domžalsko in koprsko moštvo sta si stali nasproti drugič v dveh dneh. Za razliko četrtkove tekme – tigri so tedaj v Ligi ABA 2 zmagali s 109:64 – so se gostitelji v boj podali s skorajda popolno ekipo. Manjkal je le nekdanji član zasedbe z Obale Nikola Gajić, ki se je lažje poškodoval ravno na tekmi regionalnega tekmovanja, v ekipo pa so se vrnili kapetan Jure Močnik, izkušeni Miha Fon ter slovenski reprezentant Blaž Mahkovic. Prav slednji je bil z 22 točkami glavni junak zmage domžalske zasedbe.

Po izenačenem začetku so v končnici prve četrtine v ospredje stopili domači košarkarji in prednost uspešno zadrževali. Tri minute in pol pred koncem prvega polčasa je bil Jurica Golemac v razmaku 50 sekund primoran seči po dveh minutah odmora, saj je bilo v igri njegovih izbrancev preveč napak. Ti ob tem niso blesteli pri metu iz igre (8:25), pešati pa je začela tudi igra v obrambi.

Za tem je Mahkovic s trojko domačo ekipo popeljal do najvišje dotedanje prednost (36:25), nato pa so košarkarji z Obale vendarle nekoliko strnili svoje vrste. Tik pred koncem druge četrtine je Marjan Čakarun po podaji Corina Henrya znižal na 33:37.

Po vrnitvi na parket so se koprski tigri dokončno vrnili v igro. Obdobje izenačene igre je trajalo do začetka zadnje četrtine, nakar je Ivan Marinković na začetku 35. minute zaključil delni niz 8:0 za primorski pobeg na 61:51. A to gostitelje ni zaustavilo. Slabe tri minute pred koncem je Marjan Čakarun z zabijanjem proti svojemu nekdanjemu klubu prednost še povišal na sedem točk (77:70), nakar so tigri povsem odpovedali in do konca tekme niso dosegli niti točke.

V trenutkih domžalskega preobrata je v ospredje stopil Mahkovic, ki je s sedmimi zaporednimi točkami 24 sekund pred koncem prednost povišal na 80:77. Po primorski minuti odmora so tigri takoj izgubili žogo, na drugi strani pa je s prostimi meti domačo zmago potrdil Miroslav Pašaljić, z 20 točkami drugi najboljši domžalski strelec.

V dresu Sixt Primorske, za katero je bil to prvi poraz v letu 2019, skupno pa šele peti na 33 tekmah v sezoni, je bil z 18 točkami in 11 skoki najboljši Marko Jagodić-Kuridža (indeks 25), 16 jih je ob sedmih podajah in šestih skokih dodal Žan Mark Šiško.

Po napornem ritmu za koprske košarkarje, ki so v zadnjih 11 dneh odigrali kar šest tekem, prihaja nekoliko več počitka. Nov preizkus jih čaka v sredo, ko bodo v Ligi ABA 2 gostovali pri črnogorskem Lovčnu.

Jurica Golemac, trener Sixt Primorske:
“Čestitke Helios Sunsem za zasluženo zmago. Mi smo tokrat igrali le v določenih trenutkih. Naša igra ni bila takšna, kot bi morala biti. Gostitelji so to izkoristili, za kar jim še enkrat čestitam.”

Marjan Čakarun, košarkar Sixt Primorske:
“Za nami je težka tekma, tudi zato, ker smo s Helios Sunsi igrali že pred dvema dnevoma. Tedaj smo tekmo z lahkoto dobili, tokrat pa so nas tekmeci pričakali okrepljeni s tremi povratniki po poškodbi. Domžalčani so bili boljši in zasluženo zmagali.”

Liga Nova KBM, 14. krog, 19.1.
HELIOS SUNS – Sixt Primorska 84:77 (22:19, 15:14, 19:27, 28:17)
Sixt Primorska: Ferme 12 (5 podaj), Henry 2, Čakarun 14 (6 skokov), Kosi, Zupan, Marinković 8, Hodžić 2, Jagodić-Kuridža 18 (11 skokov), Vujasinović, Šiško 16 (7 podaj, 6 skokov), Glas, Vončina 5.aba