Kakšno je zaledje organizatorjev igre ob odsotnosti Dragića in Udriha?

v rubriki
Eurobasket
s kategorijo
Novice
.

V zadnjih letih, lako bi rekli tudi desetletjih, je slovenska košarka sproducirala toliko odličnih organizatorjev igre, da je bil ta igralni položaj vselej eden najmočnejših v reprezentanci. Še štiri sezone nazaj bi se slovenska izbrana vrsta lahko pohvalila s tremi elitnimi “playmakerji” – Jako Lakovičem, ki je takrat igral za Barcelono in seveda Goranom Dragićem ter Benom Udrihom, ki sta si kruh služila v ligi NBA pri Phoenixu in Sacramentu. Pustimo zdaj ob strani dejstvo, da nikdar niso zaigrali skupaj in izpostavimo nekaj drugega – letos bi Jure Zdovc lahko na EuroBasket popeljal najmanj suvereno linijo organizatorjev igre oz. bolj rečeno – daleč najmanj izkušeno doslej.

playi

foto: KZS/abaliga.com

Strah se je pojavil po informacijah, da naj bi se starejši izmed bratov Dragić letos vendarle – zavoljo podpisa nove pogodbe in predvsem rojstva drugega otroka – odločil za počitek, pri Benu Udrihu, ki je sicer izrazil željo po vrnitvi v reprezentanco in prejel tudi načrt priprav, pa zadeve še niso povsem jasne.

Če smo v preteklih letih lahko z gotovostjo dejali, da ima Slovenija na voljo celo plejado odličnih branilcev, ki vlečejo ključne niti vodilnih evropskih velikanov, pa temu v današnjih dneh še zdaleč ni več tako. Ravno zaradi tega bi Zdovc ob odsotnosti zgoraj omenjene udarne dvojice lahko imel ogromne težave, saj gre pri organizatorju igre za najbolj delikaten igralni položaj v košarki, kjer načeloma ni prostora za tolikšno mero improvizacije kot drugod.

Kdo pa bi sploh prišel v poštev, da stopi v velike čevlje Jake Lakoviča ali Gorana Dragića? Ozrli smo se po slovenskih (klasičnih) organizatorjih igre, ki so bili doslej v takšnih ali drugačnih kombinacijah ali pogovorih z reprezentanco in dodali še nekaj novih obrazov, tistih najboljših v aktualni sezoni. Med “kandidati” ni Matica Rebca, saj je izpustil skorajda celotno letošnjo klubsko sezono.

foto: sportski.ba
foto: sportski.ba

Aleksej Nikolić (Spars Sarajevo)

11,9 točk, 5,5 podaj in 2,9 skoka v 27 minutah (prvenstvo BIH)

Mlajši izmed bratov Nikolić je eden s spiska, ki dejansko ima vodilno vlogo v svojem moštvu, pa čeprav gre “le” za tretjeuvščeno ekipo državnega prvenstva BiH. Jasno je, da bo v prihodnji sezoni storil korak naprej, saj je sarajevsko sredino prerasel in glede na to, da ga je Jure Zdovc uvrstil že med 12-erico za SP, bi letos prav verjetno lahko prvič okusil tudi slast igranja na Evropskem prvenstvu.

foto: KZS
foto: KZS

Matej Rojc (Krka)

6,6 točk, 1,4 skoka in 1,9 podaje v 20 minutah (prvenstvo Slovenije)

Primorec v dresu državnih prvakov nastopa že peto sezono in – roko na srce – v vseh teh letih ni napravil pričakovanega preskoka. Za zdaj še ni pokazal sposobnosti, ki so ga krasile v mlajših selekcijah, ko je blestel v vrstah Koprčanov in suvereno igral tako v napadu kot obrambi. Vsako leto se sicer opazi napredek, a v napadu še ni suveren. Na širši spisek zagotovo sodi s svojimi mednarodnimi izkušnjami pri vsega 22 letih, tudi obramba je na nivoju, ki bi lahko prepričala Zdovca …

foto: KZS
foto: KZS

Luka Rupnik (Union Olimpija)

6,8 točk, 3,7 podaj in 1,5 skoka v 16 minutah (Eurocup)
4,8 točk, 2,3 podaje in skok v 13 minutah (ABA Liga)
6,3 točke, 3,4 podaje in 3 skoki v 20 minutah (prvenstvo Slovenije)

Rupnik je kot eden redkih košarkarjev nasploh prvo priložnost za igranje na velikem tekmovanju dobil že pri rosnih 18 letih, pod taktirko Božidarja Maljkovića na EuroBasketu v Litvi, leta 2011. Vse od takrat pa, podobno kot Rojc, načrtovanega napredka ni bilo, čeprav je z vsako sezono bolj suveren. V aktualni je z nekaj predstavami že nakazal, da bi lahko storil korak naprej, a je bil premalo konstanten. Priložnost na širšem spisku reprezentance bo skoraj zagotovo dobil.

foto: facebook.com/grosbasket
foto: facebook.com/grosbasket

Boban Tomić (Grosbasket)

14,3 točke, 6,2 podaji in 3 skoki v 32 minutah (prvenstvo Slovenije)

Z naskokom najboljši organizator igre Lige Telemach pri 26 letih igra košarko svoje kariere in je eden boljših strelcev in podajalcev na slovenskih košarkarskih parketih. Pred časom je trener Krke Aleksandar Džikić izpostavil, da je pri Tomiću čas za preskok na višjo raven tekmovanja, toda reprezentanca predstavlja cvet kvalitete košarkarjev v državi. V kolikor je pripravljen za veliki korak, bi Zdovc lahko preveril z uvrstitvijo na širši spisek ali pa ga bo zmotilo, da Boban v karieri še ni izkusil prave mednarodne košarke …

foto: facebook.com/KKHeliosDomzale
foto: facebook.com/KKHeliosDomzale

Jan Močnik (Helios Suns)

14,9 točk, 7,8 podaj in 3 skoki v 34 minutah (prvenstvo Slovenije)

Nizkorasli Močnik ima pri svojih 28 letih za seboj pisano kariero – od Uniona Olimpije, Evrolige, do letošnje izkušnje na Kosovem, ki ga je na koncu pripeljala v Domžale. Eden najhitrejših košarkarjev svojega obdobja pod taktirko Gašperja Okorna blesti in je vse od svojega prihoda prevzel vlogo prvega strelca in podajalca v moštvu. Od vseh naših kandidatov je najbolj izkušen (in preverjen) kader, vprašanje je le, če bi ga Zdovc videl v svojem sistemu …

Zadnja beseda bo v vsakem primeru pripadla selektorju Zdovcu, ki pa ga – v primeru odsotnosti Dragića in Udriha, ob le enem bi namreč zadeve izgledale precej bolj suvereno, – čaka izjemno težko delo. Na prepihu bo namreč najbolj odgovorna pozicija, kjer bo na voljo imel najmanj izkušene kandidate izmed vseh preostalih igralnih mest.