Kaj so po uspehu povedali selektor Sekulič, Goran Dragić in Luka Dončić

Rubrika: Reprezentanca

Številni navijači v ljubljanskih Stožicah ter slovenski reprezentanti, na čelu z Goranom Dragićem in Luko Dončićem, so v četrtek zvečer pričarali pravi praznik košarke. V izjemno pomembni tekmi kvalifikacij za svetovno prvenstvo leta 2023 je #mojtim z 97:69 premagal hrvaško izbrano vrsto in si krog pred koncem prvega dela že priigral napredovanje v drugi del. Slovence v nedeljo čaka še gostovanje na Švedskem.

KVALIFIKACIJE ZA SVETOVNO PRVENSTVO 2023
SKUPINA C, 5. KOLO

Četrtek, 30. junij 2022
Ljubljana – Dvorana Stožice
SLOVENIJA : HRVAŠKA 97:69 (76:51, 54:35, 33:8)

Strelci za Slovenijo: G. Dragić 19, Nikolić 6, Murić 8, Tobey 16 (13 skokov), Blažič 2, Hrovat 9, Dimec, Z. Dragić 8 (8 skokov), Glas 3, Macura 2, Čebašek 3, Dončić 21 (8 skokov, 10 podaj).

STATISTIKA TEKME
FOTOGALERIJA
IZIDI IN LESTVICE KVALIFIKACIJ ZA SP 2023

Številni navijači so dvorano Stožice napolnili že krepko pred začetkom tekme ter že med ogrevanjem moštev pripravili izjemno vzdušje. Selektor Aleksander Sekulić se je odločil, da izven dvanajsterice pusti Luko Rupnika, na uvodu pa na parket poslal enako zasedbo, kot na generalki v Trstu. Košarkarski spektakel so začeli Goran in Zoran Dragić, Luka Dončić, Edo Murić in Mike Tobey.

PODSTRAN MOŠKE ČLANSKE REPREZENTANCE

Za Gorana Dragića je bil to zadnji nastop v državnem dresu pred domačo publiko. Kapetan zlate reprezentance iz Carigrada 2017 je v slabih 22 minutah na parketu dosegel 19 točk (met 8:16), ob predstavitvi pred tekmo pa je bil s strani gledalcev nagrajen s stoječimi ovacijami.

Luka Dončić je za las zgrešil trojnega dvojčka – 21 točk (met 6:14), 10 podaj, 8 skokov, Mike Tobey se je izkazal s 16 točkami (met 7:10) in 13 skoki, med strelce pa se je vpisalo še osem drugih slovenskih košarkarjev.

Dogajanje na parketu ni razočaralo 12.500 srečnežev, ki so si lahko spektakel leta ogledali v živo v Stožicah. Uživali so že nekaj ur pred tekmo v okolici dvorane, se sprostili ob predstavitvi ekip in uverturi v tekmo ter eksplodirali v prvi četrtini, ki jo je Slovenija dobila s 25 točkami razlike (33:8).

Začetna peterka je v uvodnih desetih minutah razorožila Hrvate in praktično odločila tekmo. Po delnem izidu 20:0 je Slovenija v deveti minuti vodila 27:6; Dončić je v prvi četrtini dosegel enajst točk, Goran Dragić pa devet.

Visoka prednost (38:11) je malce uspavala slovensko zasedbo, tako da so se Hrvati v 19. minuti približali na 49:35, bližje pa jim ni uspelo priti, saj je selektor vrnil na parket udarno zasedbo, ki je razliko v začetku drugega dela znova vrnila na varno razdaljo + 20 točk.

Preostanek tekme je bil tako zgolj formalnost ter priložnost, da so tudi preostali slovenski igralci dobili priložnost za igro. Seveda so ob vsem tem najbolj uživali gledalci, ki so lahko brez skrbi spremljali zaključek tekme ter se veselili zaslužene in pomembne zmage Slovenije.

Aleksander Sekulić, selektor slovenske moške reprezentance:
”Najprej bi se rad zahvalil gledalcem, ki so pripravili edinstveno in nepozabno vzdušje, ki je naše igralce že v prvi četrtini poneslo, tako da so z delnim izidom 20:0 več ali manj rešili vprašanje zmagovalca. Ob taki prednosti je bilo nadaljevanje veliko lažje. Kot drugo pa bi se rad zahvalil Goranu Dragiću, da je znova oblekel slovenski dres in nam pomagal na zelo pomembni tekmi. Veličastno je voditi ekipo, v kateri imaš verjetno najboljšega košarkarja na svetu, MVP evropskega prvenstva 2017 in deset izjemnih fantov, ki so pripravljeni žrtvovati vse za uspeh reprezentance. To je velika stvar za slovensko košarko, Košarkarsko zvezo Slovenije in vse ljubitelje športa v Sloveniji. Vsakič znova sem ponosen in počaščen, da sem del te zgodovine.”

Goran Dragić, kapetan slovenske moške reprezentance:
“Odigrali smo neverjetno prvo četrtino in zabeležili zelo pomembno zmago v boju za uvrstitev na svetovno prvenstvo. Vedeli smo, da tekma ne bo lahka, saj ima Hrvaška zelo dobre posameznike, vendar smo bili mi očitno bolje pripravljeni in izjemno motivirani. Publika je tudi odigrala svoj del igre. Bila je fantastična. Vesel sem, da sem prvič po dolgem času odigral celo tekmo brez opornice za koleno. Zahvalil bi se rad vsem soigralcem, ki so mi v zadnjih dveh tednih pričarali občutke iz 2017. Kemija je na visokem nivoju. Izkoristiti moramo to in zmagati tudi v Stockholmu. Nato pa bomo videli, kako naprej. Na evropsko prvenstvo bom šel, če ne drugače, kot gledalec.”

Luka Dončić, slovenski reprezentant:
“Gledalci v Stožicah so znova dokazali, da so najboljši navijači na svetu. Pripravili so nepozaben spektakel, v katerem sem užival vsako minuto. Fantastično vzdušje nam je vlilo dodatnega zagona, da smo že v prvi četrtini opravili večji del naloge. Začeli smo izjemno v obrambi – Hrvaška je v desetih minutah dosegla le osem točk, hkrati pa nam je stekla tudi igra v napadu. V nedeljo nas čaka še tekma na Švedskem, ki jo moramo vzeti enako resno, saj se vse točke iz prvega dela prenašajo v nadaljevanje kvalifikacij.”

V drugi tekmi skupine C je Finska premagala Švedsko z 85:69. Krog pred koncem prvega dela kvalifikacij ima Finska štiri zmage in en poraz, Slovenija na drugem mestu tri zmage in dva poraza, Švedska dve zmagi in tri poraze, Hrvaška pa je zabeležila zmago in štiri poraze. Napredovanje v drugi del, kamor vodijo prva tri mesta v skupini, sta si tako že priigrali Finska in Slovenija. Slovenska skupina C se bo združila s skupino D v kateri igrajo Izrael, Nemčija, Estonija in Poljska. Drugi del bo na sporedu 25. in 28. avgusta 2022, 10. in 13. novembra 2022 ter 24. in 27. februarja 2023. Za konec prvega dela bodo Slovenci to nedeljo gostovali še na Švedskem. Tekma se bo začela ob 17. uri, v neposrednem prenosu pa si jo bo moč ogledati na Sportklubu.