Ježica slavila v Mariboru, Grosupeljčanke proti Iliriji

s kategorijo
Novice
.

V petek in soboto so bile na sporedu tri tekme državnega prvenstva za ženske, s katerimi se je zaključilo 14. kolo, s tem pa tudi prvi del tekmovanja. Akson Ilirija je doma presenetljivo izgubila proti igralkam Grosuplja, Cinkarna Celje je pričakovano premagala zadnjeuvrščene Domžale, Maribor pa je doma klonil proti Ježici. Drugi del tekmovanja se bo začel 12. januarja.

1. SKL za ženske, 14. kolo, 4.1.
Akson Ilirija – GROSUPLJE 67:69 (16:17, 18:23, 17:13, 16:16)
Mićunović (5 skokov) 36, Gabrovšek (6 asistenc) 10, Pamić (12 skokov) 8; Jurečič (5 skokov) 15, Zoran (6 skokov) 13, Hrbljan (5 skokov) 13

V Ljubljani pri Iliriji so gostovale igralke Grosupljega. Mlade gostje so presenetile favorizirane domačinke in jim vzele zmago ter na lestvici prehitele ekipo Konjic. Tekma je bila izenačena od samega začetka, saj sta se ekipi izmenjavali v vodstvu celotno prvo četrtino. Do prve otipljivejše prednosti so gostje prišle v 15. minuti, ko so povedle za 6 točk (21:15), s takšno prednostjo pa so odšle tudi na odmor ob polčasu. V začetku drugega polčasa Ilirijanke prvih pet minut niso dosegle nobene točke in gostje so ušle na prednost dvanajstih točk (46:34). Nato so se domačinke zbrale in gostje z delnim rezultatom 26:12 ujele in celo prehitele v 33. minuti, ko so zopet povedle (60:58), a so mlade Grosupeljčanke še zmogle dovolj moči za presenečenje. Pri Ilirijankah je predvsem bodel v oči zelo slab met za 3 točke, saj so bile v tem košarkarskem elementu le 15% uspešne (4:26).

Pri domačinkah je bila najbolj razpoložena Ela Mićunović, ki je dosegla 36 točk, a je slabo metala za tri točke, pri gostjah pa je bila najbolj uspešna Jana Jurečič, ki je dosegla 15 točk.

V 1. kolu drugega dela državnega prvenstva za ženske Ilirija 12. januarja pričakuje ekipo Konjic, Grosuplje pa bo isti dan gostilo Cinkarno.

Izjavi trenerjev po tekmi:

Alen Ploj, trener Ilirije:
“Čestitke nasprotnicam.”

Slavko Duščak, trener Grosupljega:
“Odigrali smo, kot smo se dogovorili pred tekmo, zadeli smo odprte mete in na koncu smo odigrali zelo dobro v obrambi. Čestitke mojim dekletom za zasluženo zmago.”

5.1.
ŽKK CINKARNA CELJE
 – Domžale 99:39 (18:5, 35:10, 26:11, 20:13)
Friškovec (8 skokov) 29, Bessard (8 skokov) 20, Radović (13 skokov) 18; Rakun 9, Hatič 7, Hribar (6 skokov) 6

Aktualne državne prvakinje so v soboto gostile zadnjeuvrščeno ekipo iz Domžal in pričakovano zmagale ter s to zmago prvi del tekmovanja v državnem prvenstvu za ženske zaključile brez poraza. Tekmo proti zadnejuvrščeni ekipi Domžal so odigrale zavzeto in takoj od začetka postavile stvari na svoje mesto, saj so si že v prvem polčasu zagotovile neulovljivo prednost. Domžalčanke so težko parirale agresivni obrambi Celjank in še le v zadnji četrtini je bila tekma malo bolj izenačena.

Pri domačinkah je bila najbolj razpoložena Zala Friškovec, ki je dosegla 29 točk in 8 skokov, pri gostjah pa nobena igralka ni presegla meje desetih doseženih točk. Še najbližje temu dosežku je bila Manca Rakun, ki je dosegla 9 točk.

V 1. kolu drugega dela državnega prvenstva za ženske Cinkarna Celje 12. januarja gostuje v Grosupljem, Domžale pa v Mariboru.

Izjavi trenerjev po tekmi:

Damir Grgić, trener Cinkarne Celje:
“Čestitke mojim igralkam za dober pristop in visoko zmago.”

Mladen Rajić, trener Domžal:
“Čestitke Celju za zmago. Moja dekleta so dala vse od sebe in jim ne morem ničesar zameriti.”

Maribor – JEŽICA 66:78 (11:12, 20:22, 21:21, 14:23)
Cvijanovič (7 asistenc) 20, M. Dautović (16 skokov) 14, E. Dautović (5 skokov) 13; Meden (5 skokov) 30, Bajrektarević (5 skokov) 26, Lapajne 8

Zadnja tekma prvega dela tekmovanja v državnem prvenstvu za ženske je potekala v Mariboru, kamor so v goste ekipi Maribora prišle igralke Ježice. Ljubljančanke so veljale za favoritinje srečanja. Vendar so domačinke igrale zelo odločno v prvem polčasu in ekipi sta se stalno izmenjavali v vodstvu, vse do 16. minute, od katere naprej Ježica vodstva ni izpustila iz rok do konca srečanja, dokončno pa so tekmo Ljubljančanke prevesile v svojo korist v zadnji četrtini tekme, ki so jo tudi dobile z devetimi točkami razlike. Ekipi sta bili izenačeni v skoku, so pa gostje zadele sedem trojk več od Mariborčank, predvsem pa so jih zadevale z boljšim odstotkom kot domačinke. in trdno držijo četrto pozicijo v ligi. Mariborčanke se v domači dvorani prav gotovo ne bodo predale in imajo tudi svojo računico. V prvem medsebojnem srečanju v tej sezoni državnega prvenstva je bila ekipa Ježice prepričljivo boljša, a so igralke iz Maribora dobile tretjo in četrto četrtino te tekme, zato bodo pred sobotnim obračunom gotovo gradile na tem dejstvu.

Pri domačinkah je bila najbolj razpoložena Tina Cbijanovič, ki je dosegla 20 točk, omeniti pa velja tudi Elmo Dautović, ki je 14 točkam dodala kar 16 skokov. Pri gostjah je bil tandem Sara Meden-Sandra Bajrektarević nerešljiva uganka za Mariborčanke, saj sta igralki skupaj dosegli kar 56 točk od 78, ki jih je dosegla celotna ekipa iz Ljubljane.

V 1. kolu drugega dela državnega prvenstva za ženske Maribor 12. januarja pričakuje Domžale, Ježica pa isti dan potuje v Kranj, k Triglavu.

Izjavi trenerjev po tekmi:

Žiga Ravnikar, trener Maribora:
“V prvem polčasu smo Ježici dovolili preveč skokov v napadu. V nadaljevanju smo ključnim igralkam gostij dopustili preveč odprtih metov. Za bolj napeto končnico nam je zmanjkalo nekaj zbranosti in poguma v napadu. Čestitke Ježici za zmago.”

Mojca Markovič, trenerka Ježice:
“Gostovanja na Štajerskem so vedno zahtevna. Ko smo zaprli možnost lahko podaje pod koš in bolj agresivno odigrali v obrambi, smo tekmo prelomili v svoj prid. Čestitke mojim dekletom za zasluženo zmago in Mariborčankam za dobro igro.”