Je nadaljevanje lige NBA ogroženo?

v rubriki
Liga NBA
s kategorijo
Novice
.

Iz ZDA prihajajo zaskrbljujoče novice v povezavi s pandemijo COVID-19. Število okužb namreč še vedno ne pada, trenutno pa so najbolj kritične tri zvezne države – Teksas, Arizona in Florida, kamor bi se tudi morala preseliti liga NBA konec junija.

V Floridi že nekaj dni zapored število okuženih vztrajno narašča, včeraj je bilo zabeleženih rekordnih več kot 4.000 novih okužb, najhuje je na jugu države, tudi v Miamiju. In čeprav je do začetka aktivnosti v zaprtem Disney okolju v Orlandu za ligo NBA še mesec dni, se pojavlja vprašanje, kaj se bo zgodilo v primeru, če število okužb do takrat ne bo nehalo naraščati.

 

Liga NBA je sicer pripravila načrt zaščite vseh sodelujočih v Orlandu, pojavljajo pa se dvomi, kako bo varnost zagotovljena pri osebju kompleksa, ki bodo dnevno prehajali v in iz omejenega območja, ter ne bodo podvrženi tako pogostim testom kot vsi ostali na čelu z igralci.

V smernicah, ki govorijo o vseh ukrepih in aktivnostih, katerim bodo podvrženi vsi akterji v Orlandu, je sicer navedeno, da bodo stiki ‘zunanjega’ osebja s samimi igralci sicer minimalni – sobe se bodo npr. čistile enkrat tedensko, v posameznih hotelih bodo delale vedno enake ekipe, tudi pri ‘predaji’ hrane ne bo neposrednega kontakta, prevoze pa bo zagotavljal zunanji partner in ne neposredno zaposleni v Disney kompleksu. Ena izmed težav, ki preprečuje, da bi bilo to osebje podvrženo strožjim ukrepom, je namreč tudi ta, da imajo zaposleni v Disneyu izjemno močan sindikat, ki skrbi za interese nekaj tisoč zaposlenih v celotnem kompleksu in ne samo za tiste, ki bodo skrbeli za aktivnosti lige NBA.

 

Komisar lige NBA Adam Silver je bil v preteklih dneh po poročanju mreže ESPN v komunikaciji s številnimi lastniki moštev, zaenkrat naj bi še vedno vse potekalo po načrtih, komisar še vedno trdno verjame, da se bo liga lahko nadaljevala.