Jaka Daneu: “Vse tri slovenske ekipe so v velikih težavah”

v rubriki
ABA Liga
s kategorijo
Kolumna
.
(foto: slovenskenovice.si)

(foto: slovenskenovice.si)

Zadnje kolo žal ni prineslo zmag slovenskim predstavnikom, je pa realno gledano samo Krka imela možnosti za zmago. Budućnost je v tem trenutku namreč realno močnejša od Union Olimpije, prav tako Mega od Tajfuna. Vse tri slovenske ekipe se bodo morale zelo potruditi, da se bodo izognile zadnjima dvema mestoma na lestvici, če bo obveljalo novo pravilo, da v naslednji sezoni iz  ABA lige izpadeta zadnje uvrščeni moštvi. Najtežje delo zagotovo čaka Tajfun, ki ima zelo težak rezpored. Najprej trikrat gostuje in sicer pri Cedeviti, Olimpiji in Metalacu, nato gosti Partizan, sledi dostovanje pri MZT-ju, v zadnjem kolu pa v goste prihaja Igokea. Enako kot Tajfun, tudi Krka še štirikrat gostuje (MZT, Sutjeska, Cibona in Crvena Zvezda), v dveh domačih tekmah pa bo gostila Igokejo in MEGA Vizur. Navidez ima še najlažji razpored Union Olimpija, ki doma pričakuje Zadar, Tajfun, Cedevito in Partizan ter gostuje pri MEGA Vizuri in Metalcu, s tem, da ima v tem trenutku Krka zmago več kot Union Olimpija in Tajfun.

krkaČe Tajfun in Union Olimpija skorajda nista imela možnosti za zmago, pa je bila Krka precej blizu, da bi doma uspela premagati Partizan, ki je v Novo mesto prišel s trenerjem, ki je s Krko dosegel največje uspehe. Obe ekipi sta vse stavili na obrambo, kjer je bil v prvem polčasu Partizan občutno boljši in je, na račun Krkine nespretnosti in nenatančnosti, v 18. minuti vodil že z 12 točkami razlike, s tem, da je Krka dosegla samo 20 točk. V tem delu Krka nikakor ni imela rešitve za Cvetkovića. Do polčasa je Krka malo popravila napad in dosegal še 7 točk, Partizanu pa dovolila samo 4 in zmanjšala razliko na 9 točk.

krkaV drugi polčas je Krka vstopila bolj odločno in zelo hitro izničila prednost Partizana. Tekma je bila do konca izenačena, čeprav je v 34. minuti Krka povedla za 6 točk in ko je že kazalo, da bodo uspeli zlomiti Partizana, so uspeli prednost v manj kot minuti zapraviti. Kastrati, ki je bil s 15 točkami najboljši strelec Krke, je s trojko uspel izid izenačiti vendar jo je takoj v naslednjem napadu za Partizan dosegel tudi Vitkovac. Krka je nato še imela priložnost, da bi izsilila podaljšek, vendar je bil Partizan dovolj čvrst v obrambi in jim tega ni dovolil. Beograjčani so v veliki meri uspeli zaustavili Sinovca, ki je za 11 točk porabil kar 16 žog ( 1/3 za dve točki in za 3/13 za tri točke), kar je ogromno. Tukaj bi predvsem pričakoval od Sinovca malo več zrelosti. Moral bi izkoristiti, da se je obramba Partizana zelo osredotočila nanj. Porabil je veliko energije, da je prišel do meta. Bolje bi bilo, da bi vezal obrambo in poiskal proste soigralce.

Če se vrnem na začetek, težko, praktično, nemogoče je napovedovati, kakšen bo končen vrstni red. Še 6 kol je do konca in šlo bo na nož. Ve se, katere ekipe so prve štiri. Ve se, da bo Budućnost prva. Ve pa se tudi, da so vse tri slovenske ekipe v velikih težavah. Upam samo, da bo vse regularno.