“V Olimpiji že nekaj časa lahko igra, kdor hoče oziroma ima 5 minut časa!”

Rubrika: ABA Liga
(foto: slovenskenovice.si)
(foto: slovenskenovice.si)

Najprej se bom na hitro dotaknil, čeprav je od polfinalnih obračunov minilo že več kot teden dni, finala ABA lige. V njem bosta popolnoma zasluženo odigrala srbska predstavnika, Crvena Zvezda in Mega Leks. Prvi niso presenečenje, saj imajo odlično ekipo, ki je popolnoma konkurenčna ekipam v Evroligi, kar dokazuje tudi spogledovanje z uvrstitvijo med osmerico najboljših v tem tekmovanju.  Je pa uvrstitev Mege v finale zagotovo presenečenje, vendar absolutno zaslužena. Dvakrat so bili namreč boljši od Bodućnosti, ki je bila po rednem delu celo najboljša ekipa lige. Sicer je Mega slavila v izenačenih končnicah, ki bi se lahko končale tudi drugače, pa vendarle. Priznati je treba, da je Mega igrala vrhunsko košarko, prav takšno kot se pričakuje od mlade ekipe – agresivno v napadu in v obrambi ter brez filozofiranja.

2111_mega_leks_00Seveda so vsi navdušeni in se sprašujejo, kako je Mišku Ražnatoviću (op. agent, lastnik agencije Beobasket) to uspelo. Ta sicer formalno ni nikjer v klubu, ker to ni v skladu s pravili. Seveda je njemu to neprimerno lažje kot kakšnemu drugemu klubu, ker ni obremenjenem z rezultatom, ampak samo s prodajo igralcev. Tu je še dodatna olajševalna okoliščina, kajti njegovi igralci so za Mego cenejši, kot bi bili, če bi igrali v katerem drugem klubu. Glavni razlog, da se je pred leti odločil za takšen korak, pa je, tukaj ugibam, vendar se skoraj zagotovo ne motim, da ni imel, kam dati svojih mladih igralcev. Tu predvsem mislim, da ni več urejenih, stabilnih klubov (finančno in strokovno), ki bi bili sposobni uspešno razvijati igralce ter hkrati držati še nek tekmovalni nivo. Ali je tak projekt (agent – neformalni lastnik kluba) dolgoročno dober ali ne, je vprašanje, na katerega ne poznam odgovora. Bolj se nagibam, da ni. To pa iz preprostega razloga, saj se tu poraja vprašanje, kako skrbijo za kompleten razvoj igralcev. Tudi ostalih in ne samo tistih, za katere vejo, da jih bodo prodali. Poleg tega je po mojem mnenju samo še vprašanje časa, kdaj se bo nekdo obregnil ob to neformalno navezo klub – agent. Na dolgi rok verjetno ne bo vzdržalo.

Olimpija TajfunPravzaprav sem bil nekoliko daljši ter sem se pri ABA Ligi zadržal več, kot sem mislil, ampak se stvar kar dobro navezuje na naš prostor. Vse to, kar je Mega dosegla, bi lahko Union Olimpija naredila, če bi pred leti povlekli prave poteze. Tu ne mislim, na povezovanje z agentom, ampak na način kako je Mega prišla do odmevnega rezultata. Žal nihče v klubu in pa tudi ljudje, brez katerih se nobena odločitev ne sprejme, ne razumejo dobro, kaj počnejo narobe že vrsto leto. Na koncu bo dvorano Stožice res preraslo grmovje. In če kdo misli, da Union Olimpija ne more pasti nižje, se moti. Z lahkoto lahko in tudi bo. Ker je v klubu premalo ljudi, tako na kot izven igrišča, ki jim dejansko Olimpija nekaj pomeni. Besede so nekaj, dejanja pa popolnoma nekaj drugega.

Izjava Potočnika po tekmi s Tajfunom, da bi igralci morali biti srečni, da lahko igrajo za Olimpijo, pa je itak popolnoma zgrešena. V Olimpiji že nekaj časa lahko igra tako rekoč, kdor hoče oziroma ima 5 minut časa. Verjetno pa enako velja še za  koga, ne samo za igralce.

Sam imam dva fanta, ki trenirata košarko in si želita igrati za Olimpijo, ne samo rekreativno. Seveda bosta morala razumeti, da brez veliko odrekanja in trdega dela ne gre. Če ne drugega, je potrebno uskladiti šolske obveznosti ter uspešno končati šolanje. Bojim pa se, da Olimpije takrat več ne bo ter bosta svojo člansko kariero morala začeti kje drugje.

Želim si, da ta zapis ne bo slabo vplival na odnos kluba do mojih sinov, če pa bo, potem pa se žal ne motim, Olimpiji ni rešitve.