Jaka Daneu: “Predzadnje kolo nam ni prineslo veliko odgovorov”

(foto: slovenskenovice.si)
(foto: slovenskenovice.si)

Predzadnje kolo nam ni prineslo veliko odgovorov. Edino kar vemo je, da bo Tajfun zasedel zadnje mesto. Proti MZT-ju jim je ob polčasu kazalo dobro, saj so v nekem trenutku vodili že za 12 točk, žal pa so v drugem polčasu precej popustili ter na koncu izgubili in si s tem zapravili še zadnje upanje.

Krka je z odlično predstavo premagala pokalnega zmagovalca Srbije. Bili so dovolj zbrani in osredotočeni ter s fanatično obrambo dosegli 10. zmago. Mlada ekipa Mege je očitno plačala davek finala pokala. Krka je odlično zaustavila prvega zvezdnika Luwawa, ki je imel do tega kola povprečje 15 točk na tekmo, proti Krki pa ni dosegel niti točke. Poleg tega je Mega, z razliko od Novomeščanov, katastrofalno izvajala proste mete. Velika razlika je bila tudi pri izgubljenih in pridobljenih žogah ter še posebej pri asistencah. To še dodatno potrjuje, da Mega ni bila pripravljena na tekmo, medtem ko je Krka svoje delo opravila z odliko. Še posebej je potrebno izpostaviti Lapornika, ki je imel sto odstoten izkupiček metov.

OlimpijaUnion Olimpija je zgodba za sebe. V letošnji sezoni niha že od samega začetka. Od odličnih predstav, pa vse do sobotne, ki je bila katastrofalna. Kot kaže, si še niso opomogli od poraza v četrtfinalu slovenskega pokala. Vzdušje v ekipi ni dobro, vse skupaj pa so zagotovo poslabšale še govorice o odhodu Wrighta. Če je vodstvo že pred tekmo vedelo, da Wright odhaja, potem so naredili katastrofalno napako, ker so ga vzeli s seboj. Povrh vsega, pa je slabšo tekmo odigral še Sava Lešić. Če k temu dodamo še zelo slab odstotek metov za tri točke, za katere vemo, da brez njih Union Olimpija zelo težko zmaga, potem imamo igro, kakršno so nam varovanci trenerja Potočnika prikazali v Valjevu. Vse skupaj še poslabša, ker je bil Metalac zdesetkan in je tako rekoč igral samo s šestimi igralci. Eno od nepisanih pravil v košarki je, da ko ima nasprotnik malo igralcev, ga moraš prisiliti v hiter ritem, predvsem z agresivno obrambo na meji prekrška. To še ne pomeni, da boš tekmo zmagal, samo možnosti si povečaš. Verjetnost, da bo nasprotnik v končnici omagal je pa precej večja.

Bodučnost-SutjeskaSmo pa vsi težko pričakovali tekmo Sutjeska – Budućnost, v kateri je na koncu po podaljšku slavila Sutjeska. Na žalost na SIOL-u ni bilo prenosa, krivda je verjetno na strani Nikšićanov, tako da nismo mogli videti, kako je tekma potekala. Po povzetku tekme, ki je objavljen na uradni strani ABA lige, se vidi samo, da je Sutjeska zadela par norih trojk. Kako pa se je odvijala zadnja minuta podaljška, pa žal v tem trenutku ne vemo. Vemo samo, da je od šestih prostih metov Budućnost zgrešila kar pet. Kljub vsemu mislim, da Budućnost ni namerno izgubila tekme, čeprav se bo verjetno na to temo še precej debatiralo.

Kakorkoli, s to zmago si je Sutjeska povečala možnosti za obstanek v ligi, vendar mora zmagati tudi v Zadru. Kar se slovenskih klubov tiče se ve, da je Tajfun zadnji, Union Olimpija pa je skoraj zagotovo rešena. Izjema je, če pride v krog z Metalcem in Sutjesko, kar skorajda ni verjetno. Krka je v velikih težavah v primeru, da Sutjeska zmaga v Zadru. Imata pa obe slovenski ekipi škarje in platno v svojih rokah. Union Olimpija doma igra proti Partizanu, katerega lahko premaga, na drugi strani pa ima Krka precej težje delo, saj gostuje v Beogradu pri Crveni Zvezdi.