Jaka Daneu: Olimpiji ležijo boljši tekmeci!

Rubrika: ABA Liga
(foto: slovenskenovice.si)
(foto: slovenskenovice.si)

19. kolo nam je prineslo kar nekaj zanimivih obračunov ter nekaj presenetljivih rezultatov. Najbolj presetljiv je seveda visok poraz Cedevite, s trenutno vodilno ekipo ABA lige. S tem porazom si je Cedevita skoraj zagotovo zapravila vse možnosti, da se zavihti na prvo mesto in si s tem zagotovi najboljše izhodišče v končnici. Razlogov za tako visok poraz je verjetno veliko. Eden je zagotovo pomembna zmaga, ki jo je v Evroligi v petek v gosteh vknjižila proti Darušafaki. Drugi, za katerega pa ne morem sto odstotno trditi, pa bi lahko bil, da so enostavno podlegli pritisku pomembnosti tekme. Temu v prid govori dejstvo, da je bil rezultat ob polčasu 18:50, se pravi kar 32 točk razlike.

PArtizan
(foto: aba-league.com)

Drugi zanimiv obračun je bil v Beogradu med Partizanom in Cibono. Partizan, je z novim trenerjem Džikićem, tesno premagal Cibono, ki se je po visokem zaostanku uspela vrniti v igro, vendar so bili v končnici premalo natančni. Zasluge za preobrat je imel predvsem mladi Ante Žižić, ki je pri rezultatu 80:71 za Partizan dosegel kar 8 točk zapored in približal Cibono na samo točko razlike.

Krka
(foto: aba-league.com)

Nas sta seveda zanimala dva dvoboja, Tajfun – Zadar in Metalac – Krka. Žal sta oba slovenska predstavnika izgubila in s tem zapravila priložnost, da si olajšata delo v nadaljevanju. Tajfun, sicer brez prvega organizatorja Clarka, je zapravil svojo priložnost v 2. in 3. četrtini in se ni uspel vrniti, medtem ko je bila Krka ob polčasu izenačena, v 3. četrtini že povsem izgubljena, na koncu pa se je z dvema trojkama Rebca uspela približati na par točk zaostanka. To pa je bilo tudi vse. Zanimiva pa je bila izjava kapetana Tajfuna po tekmi.

Tajfun
(foto: aba-league.com)

Redkokdaj slišimo, da bi kateri igrlaec kritiziral soigralce. Ker Clark ni igral, je seveda njegova kritika skoraj zagotovo letela na Domna Bratoža, ki je sicer začel zelo dobro, predvsem kar se doseganja točk tiče. Ravno to pa zna biti včasih težava, kajti potem, še posebej mlajši neizkušenejši organizatorji in tudi ostali mislijo, da bo tudi v nadaljevanju vse teklo gladko oziroma po domače, ponese jih atmosfera.

Danes nas čakata še dve tekmi. Obe zelo pomembni. Pravzaprav  bodo zaradi izenačenosti ekip od petega do zadnjega mesta vse tekme zelo pomembne. Union Olimpija gosti Crveno Zvezdo, ki je seveda favorit in poraz Uniona Olimpije ne bi bil presenetljiv. V bistvu je na obeh moštvih velik pritisk. Crvena Zvezda mora zmagati, če želi loviti Cedevito na drugem mestu, Union Olimpija bi se pa rada vsaj malo odlepila od dna lestvice. Dodatno stvari lahko zaplete še zmaga Igokeje doma proti Mega Vizuri. Union Olimpija je letos že nekajkrat dokazala, da ji ležijo boljši tekmeci. Očitno so fantje bolj sproščeni. Predvsem bo danes Union Olimpija potrebovala veliko število razpoloženih igralcev v napadu, še posebej pa v obrambi, če se lahko reče, da si za obrambo lahko razpoložen. Dejstvo je, da je letos Union Olimpija velikokrat že visoko vodila, potem pa prednost skoraj po pravilu zapravila. Nekajkrat jim je uspelo na koncu zmagati, nekajkrat pa so tudi izgubili. Za danes bi si želel, da so stalno blizu ter da nasprotnika delajo nervoznega in da ga na koncu presenetijo. Čaka jih težka naloga.