Jaka Daneu: Krka razočarala, Olimpija presenetila

(foto: slovenskenovice.si)
(foto: slovenskenovice.si)

Kar po 24. kolu ABA vemo, vsaj kar se slovenskih moštev tiče, je to, da se je Union Olimpija skoraj zagotovo rešila 13. mesta na lestvici ter se z morebitnima zmagama v zadnjih dveh kolih spogleduje tudi z malo boljšo končno uvrstitvijo. Samo neverjeten splet rezultatov bi utegnil Union Olimpijo znova postaviti na neprijetno 13. mesto. Nekaj več težav bo v boju za 14. mesto imela Krka, ki ima z vsemi ekipami, razen z Igokeo, negativno razmerje v medsebojnih srečanjih, saj jo v zadnjih dveh kolih čakata še dva izredno težka nasprotnika. Mega Vizura doma in Crvena Zvezda v gosteh. Velik boj za obstanek bo očitno bila s Sutjesko, ki potrebuje vsaj eno zmago. Najprej bo doma igrala z Budućnostjo, ki ni nepremagljiva, saj vemo, da so lokalni derbiji vedno nekaj posebnega in zelo nepredvidljivi. V zadnjem kolu Sutjeska gostuje v Zadru, ki pa je tudi premagljiv.

Vse skupaj pa bi bilo še posebej zanimivo, predvsem za nevtralnega ljubitelja košarke, če bi na koncu sezone imelo, kar šest ekip po deset zmag, kar ob razporedu tekem sploh ni nemogoče, je pa malo verjetno.

KrkaKar se samih tekem slovenskih predstavnikov tiče, sem bil malce razočaran nad predstavo Krke. Nobene prave energije ni bilo videti ter kot da jim je bilo vseeno, seveda s svetlimi izjemami. Enostavno so delovali, kot da ne verjamejo, da lahko zmagajo. Še največ želje je pokazal Matej Rojc, ki je ob eni izmed ukradenih žog ob samem zaključku tretje četrtine izsilil tudi izključujočo osebno napako Ciboninega prvega igralca Florenca. Do tega trenutka je kazalo, da bi Krka mogoče lahko še spremenila potek srečanja, vendar so bili premalo zbrani.

OlimpijaMe pa je, in verjetno ne samo mene, prijetno presenetila Union Olimpija. Tako zrele in disciplinirane igre že kar nekaj časa nisem videl. Točno so vedeli, kaj smejo in česa ne smejo početi, in tega so se držali skozi celotno tekmo. Ja, seveda so delali tudi napake ter bi lahko tekmo pripeljali bolj mirno do konca, vendar to ni tako pomembno. Bistvo vsega pa je bilo, da se niso z Mego spustili v divjanje. Mega kot mlada ekipa igra hitro in agresivno s stalnim pritiskom na žogo in prvo podajo, in to v glavnem po celem igrišču. Ponavadi rečeš igralcu, da ko ti je obramba blizu, jo prebiješ in kaznuješ. Vendar prav to Mega želi, kajti imajo dobro prvo rotacijo. Težave imajo, če imajo nasprotniki potrpljenje. In prav to je Union Olimpija izkoristila. Ni bezljala, ampak je čakala na napako obrambe.

Tajfun se žal ni mogel dlje kot eno četrtino upirati vse boljšemu Partizanu, Partizanu, ki je vse bolj podoben Partizanu iz najboljših časov. Džikić je uspel v kratkem času iz neprepoznavnega Partizana narediti solidno ekipo. Verjetno se Krki kar malce kolca. Tajfunu tako ne preostane nič drugega, kot da si zaceli rane. Prvo priložnost bodo imeli že ta teden, ko so na sporedu pokalna tekmovanja.