Jaka Daneu: Črn vikend za slovenske klube

Rubrika: ABA Liga
(foto: slovenskenovice.si)
(foto: slovenskenovice.si)

Za nami je črn vikend za slovenske klube. Najprej je v soboto Krka po podaljških izgubila v Nikšiću, kjer smo, kot že nekajkrat v tej sezoni, videli razglašeno Krko v prvem polčasu in popolnoma drugačen obraz v drugem. Pravzaprav bi lahko rekli, da so začel igrati šele v zadnji četrtini, kjer so z nekaj ukradenimi žogami ter domiselnimi akcijami uspeli znižati vodstvo nasprotnika. V zadnjih minutah tekme je Rebec Krko s tremi nerezonskimi trojkami (vsaj prvi dve) pripeljal v situacijo, ko so imeli v zadnjem napadu celo možnost za zmago. Vendar pa je Pavlićević v podaljšku z dvema težkima trojkama, ki ju zadel preko roke, pokopal vse Krkine upe, ta pa je zapravila tudi lepo priložnost, da iz boja za obstanek izloči Sutjesko.

TajfunNa drugi tekmi je bil Tajfun kar tri četrtine enakovreden nasprotnik Metalcu. Tekmo so poleg kratke klopi Tajfuna in ob samo enem razpoloženemu igralcu odločile tri zaporedne trojke Metalca pri rezultatu 58:57. Kar bode v oči, je predvsem malo število izvajanih prostih metov Tajfuna. Metalac je igral čvrsto na robu osebne napake, saj so se zavedali pomembnosti tekme, Tajfun pa enostavno ni imel igralca, ki bi to znal izkoristiti.

Za razliko od Metalca je Union Olimpija šla z oslabljeno Cedevito, ki je v Ljubljano prišla samo z desetimi igralci, v tekmo, kdo bo dal več košev. Kot je razbrati iz izjav trenerja Gašperja Potočnika, je bil dogovor povsem drugačen. A včasih se tekma obrne nehote v povsem drugo smer. Z nekaj lahkimi koši hitro pozabiš na obrambo in kar naenkrat se načrt poruši. Ekipi ste se menjavali v vodstvu vse do 32. minute, ko je Union Olimpija s košem Vučetića povedla za dve točki. Sledila je črna serija. Cedevita je z delnim izidom 13:0 povedla za 11 točk, vendar se Ljubljančani kljub temu niso predali in se z delnim rezultatom 11:0 uspeli v 39. minuti približati na 84:82. Žal pa je to bilo tudi vse. S petimi zaporednimi točkami in z zgrešeno trojko Lapornika je Cedevita pobegnila za 7 točk ter tekmo pripeljala mirno do konca. Union Olimpija bo morala v naslednjih tekmah odigrati boljšo obrambo ter se že prej izogniti zadnjima dvema mestoma. Zadnje, kar si verjetno želijo, je, da si bodo morali kožo reševati zadnje kolo, ko bodo gostili trenerja Aleksandra Džikića in Partizan, ki igra vse bolje. Kaj bi pomenilo ne igranje v ABA ligi naslednje leto, pa nihče ne ve.

OlimpijaŠe tri kola nas čakajo do konca rednega dela in vse tri slovenske ekipe še niso rešene izpada. Tajfun realno nima možnosti, da bi se izognil zadnjemu mestu, čeprav je v nekem trenutku kazalo celo, da bi lahko posegel po višjih mestih. Krka in Union Olimpija imata vse možnosti, da si s svojimi predstavami pustita odprte možnosti za naslednjo sezono. Zagotovo pa ne bo lahko. Pritisk na sodnike in sojenje bo vse večji, Slovenija pa nima več vpliva v sami ligi. Kot sem že zadnjič napisal, si vsi želimo, da bo vse skupaj regularno. Oči bodo uprte predvsem črnogorski derbi, ki se bo odigral v predzadnjem kolu v Nikšiću.