Jaka Daneu: “ABA liga bi se morala igrati skozi celo sezono!”

Rubrika: ABA Liga
(foto: slovenskenovice.si)
(foto: slovenskenovice.si)

Z včerajšnjo tretjo tekmo finala se je končala še 15. sezona Lige ABA. Lovoriko je drugič zapored zasluženo osvojila Crvena Zvezda, ki je s skupnim rezultatom 3:0 pričakovano odpravila mlado ekipo Mega Leksa. Vse drugo bi bilo veliko presenečenje, če vzamemo v obzir še dejstvo, da je Mega Leks celotno finalno serijo odigral brez štirih igralcev, med katerimi je bil tudi njihov prvi igralec Luwawu.

Košarka, ki se je igrala v letošnji sezoni, ni bila slaba, vendar tudi ni bila dobra oziroma ni bilo nekih presežkov ali bolje rečeno, bila je dolgočasna, če odmislim dogajanja v zadnjih kolih, ko so se do zadnjega kola ni vedelo, kdo bo izpadel. Trepetalo je kar nekaj ekip, med njimi tudi Union Olimpija in Krka. Še dobro, da je Mega Leks presenetil prvo uvrščeno Budućnost, pa še to je bilo že več kot mesec dni nazaj in smo vsi skupaj že skoraj pozabili, da se mora odigrati še finale. Za samo tekmovanje pa to ni dobro. Vodstvo tekmovanja je popustilo, predpostavljam, zahtevam Nebojše Čovića in Crvene Zvezde zaradi nastopanja v Evroligi. Sicer razumem, da je težko igrati tri tekme na teden, vendar se špansko, turško in rusko prvenstvo ni prekinilo zaradi tega.

MesičekSlovenski klubi so v letošnji sezoni razočarali. Niso izkoristili slabše forme oziroma težav ostalih ekip. Mislim, da sta Union Olimpija in Krka vsaj tako dobri, če že ne boljši od Partizana in Zadra. Sicer je Union Olimpija dosegla solidno 7. mesto, vendar menim, da bi morala biti, glede na vse skupaj, vsaj peta. Za razliko od Krke pa je Union Olimpija vsaj poskušala dati priložnost Blažu Mesičku in Vasiliju Vučetiću. Prvi je dobil v povprečju 15 in drugi 10 minut. Za Mesička je sicer na začetku sezone kazalo, da bo priložnost dobro izkoristil, vendar imam občutek, da ni napredoval in se razvijal, kot bi se lahko. Svoje je dodala tudi poškodba, ki ga je kar za nekaj časa oddaljila z igrišča.  Tajfun je bil nekako pričakovano najslabši. Je pa res, da je imel ogromno poškodb. V prvem delu je kazalo, da bo višje na lestvici.

Vse skupaj pa ostaja v senci spora na relaciji Evroliga – FIBA. ABA liga, klubi in zveze s tega področja imajo tako rekoč zvezane roke. Po svoje imata oba prav in nihče. Močnejši evroligaški klubi so sebe zaščitili s 16-člansko ligo, manjši klubi jih ne zanimajo, Fiba pa selektivno kaznuje nacionalne zveze in klube zaradi podpore Eurocupu. Kazni pa ni za klube in zveze, ki podpirajo Evroligo. V celem sporu bodo najverjetneje “takratko” potegnili najšibkejši. Zmagovalca pa v tem primeru ne bo…

Upam, da se bo Liga ABA naslednje leto igrala. Menim tudi, da bi se morala igrati skozi celo sezono. Ideja, da bi se najprej igrala državna prvenstva in potem spomladi še Liga ABA, je slaba, ker si ne predstavljam, kaj bodo delali klubi, ki ne bi igrali regionalne lige.

Že tako ali tako končajo s trening takoj, ko se zaključi sezona. Priprave pa se začnejo avgusta. To pa je smrt za mlade igralce.