Jagodnik: Udrih je v igri “5na5” v prednosti pred Dragićem

v rubriki
Reprezentanca
s kategorijo
Intervjuji
.

“Beno je zdaj bolj dozorel,” sta v en glas zatrdila Memi Bečirović in Goran Jagodnik, ko smo ju povprašali o – za zdaj le – ideji, da bi se Beno Udrih po dolgih letih vrnil v reprezentanco. Selektor Jure Zdovc nanj namreč računa, prejel je tudi načrt priprav za letošnji EuroBasket.

foto: Drago Perko
Beno Udrih je za slovensko reprezentanco igral na 17 tekmah in dosegel 139 točk. foto: Drago Perko

Memi verjame

Ravno Bečirović je leta 2010 kot selektor slovenske reprezentance na svetovnem prvenstvu z Udrihom prišel navzkriž. Slednji je takrat svoj nastop pogojeval z zahtevami po vlogi v ekipi in minutaži, o čemer Memi ni želel slišati in poti sta se takrat razšli. “Kot sem že enkrat izjavil – zdaj je Beno kot igralec bolj dozorel. Ko je bil pri meni, je bil mlad in je želel več igrati. Dal bi lahko ogromno, a se mora zavedati, da je tam 12 igralcev. To je le državna reprezentanca in selektor bo določil, koliko in kaj bo igral in kakšna bo njegova vloga. Trener postavi pravila, igralci pa jih sprejmejo ali ne. Če bo sprejel, bo zagotovo v ogromno pomoč. Verjamem, da bo temu tako – pa če bo to 10 minut igranja na tekmo, 20, 40 ali le 5 minut,” je o prilagoditvi “novega” Bena Udriha prepričan aktualni trener Uniona Olimpije.

foto: Drago Perko/kosarka.si
foto: Drago Perko/kosarka.si

“Priporočljivo je imeti dva organizatorja igre”

Goran Jagodnik, ki Bena odlično pozna, je izpostavil, da bi za reprezentanco bilo najbolje, če bi v kadru imela tako Gorana Dragića kot Bena Udriha. Slednji bi namreč po njegovem mnenju bolje odreagiral v igri “5na5”, ki je Sloveniji že kanila predstavljati težave. “Beno je pred dokazoval, da je sodil v reprezentanco in še zdaj dokazuje. Je drugačen tip organizatorja igre kot Goran Dragić. Priporočljivo je, da imaš v ekipi dva – enega, ki je usmerjen na hitro igro ter protinapade in drugega, ki zna v igri 5 na 5 odigrati organizirano, ko se tekma lomi. Tu je Beno v prednosti pred Goranom. Vsak ima svoje kvalitete, z obema pa bi lahko posegli zares visoko. Beno je zdaj dozorel. Ko smo bili mladi, smo s svojeglavostjo storili kaj, česar zdaj ne bi ponovili. V reprezentanci igralci ne bi smeli postaviti pogojev. S prihodom v ekipo se podrediš. Ni pomembno ali igraš 5 minut ali 35, ko braniš barve Slovenije.”

foto: nba.com
foto: nba.com

Martič: Ima 10-letne NBA izkušnje, reprezentanci bi dal ogromno

Tudi mnenje Zorana Martića se ni bistveno razlikovalo od dveh predhodnikov. Nekdanji selektor mladih reprezentanc v ospredje postavlja samo odločitev – ali bo Udrih prišel na reprezentančni zbor ali ne. “Če bo igral oz. če bo prišel na prvenstvo, lahko reprezentanci ogromno da. Sicer ne poznam njegovih ambicij, želja in načrtov. Ima 10-letne izkušnje v Ligi NBA, kjer je bil marsikatero sezono ključni igralec svojih ekip ali pa prvi organizator igre. Zagotovo je dober igralec, to ni sporno.”