JAGODNIK: Novega Bokija ni, Edo korekten, a se – kot Blažič – ni naigral

Rubrika: SP Španija 2014

Na našem portalu nadaljujejo z analizami iger slovenske reprezentance na svetovnem prvenstu po igralnih mestih. Za branilci ponavadi na vrsto pridejo krilni košarkarji in tudi tokrat je tako. Za pomoč smo se obrnili k zimzelenemu Goranu Jagodniku, ki je večji del kariere preigral na t.i. trojki.

foto: vebidoo.de
foto: vebidoo.de

Slovenski reprezentanti, ki so – bolj ali manj – igrali ali pomagali na krilnem položaju:

minutaža učinek
Edo Murič 14,9 3,4 točke in 2 skoka
Domen Lorbek 27,7 11,6 točk, 1,7 skoka in 2,4 podaje
Zoran Dragič 26,3 12,9 točk, 4 skoki in 1,3 podaje
Jaka Blažič 8,5 4 točke in 1,8 skoka

Murić je delo opravil korektno in pošteno

“Klasični krilni košarkar je samo Edo. Ne bom rekel, da se je naigral, nekaj je odigral. Sicer je dosti pomagal na položaju lažjega in nizkega krilnega centra, kjer smo imeli težave v skoku. Eno izmed tekem, mislim da z Avstralijo, je večji del preživel na mestu štirice. Tisto, kar je odigral, je bilo korektno. Vseeno sem mislil, da bo igral več, vendar je velika večina bremena padla na Zorana Dragića in Domna Lorbka. Kar se tiče Murića – ni bilo nič ekstra, niti nič slabega. Po pričakovanju – korektno in pošteno,” za uvod Jagodnik poda oceno mlajšega izmed bratov Murić, ki je svoje izkušnje v reprezentanci nabiral že leta 2011 na evropskem prvenstvu v Litvi in lani pri nas doma. Vseeno se zdi, da tistega presežka energije, kot je to denimo bilo na domačem EuroBasketu na tekmi s Španijo ali Hrvaško, tokrat ni pokazal. Morda zaradi nizke minutaže in strahu pred napako ali zaradi česa drugega.

Pričakoval večjo vlogo Blažiča

Eden tistih, ki bi – predvsem zaradi svojih fizičnih sposobnosti – lahko pomagal na igralnem mestu krila, čeprav po izobrazbi velja za branilca, je Jaka Blažič. Toda Blejec je verjetno edini košarkar, ki se v sistem Jureta Zdovca ni vklopil vse od priprav, kar se je potem le preneslo na samo svetovno prvenstvo. Na ključni tekmi z Litvo je tako skupaj z Nikolićem in Prepeličem vseskozi s klopi opazoval dogajanje, pa čeprav vemo, da ob primerni motivaciji lahko odigra tudi zelo korektno obrambo. “Blažič je recimo bolj branilec strelec kot nizko krilo. Vsi smo pričakovali, da bo v tej reprezentanci imel večjo minutažo in vlogo, kar se ni zgodilo,” izpostavi Jagodnik, ki mu je – ob vseh mentorskih vlogah, ki jih je bil deležen – povsem jasno, da je pod takim pritiskom težko odigrati solidno: “Za igralca je težko, da pride v igro za dve ali tri minute in se mora dokazati. Ponavadi se ravno takrat, ko igralec najbolj želi opozoriti nase, zgodi, da gre iz napake v napako. Ob vsej želji in volji v tistih nekaj minutah ni mogel pokazati vsega, kar zna.” 

Za Nacbharjem zazevala ogromna vrzel

Ker smo o ostalih košarkarjih dovolj povedali že pri analizi branilcev, smo se bolj osredotočili na prihodnost, ki pa je – tudi zavoljo blesteče preteklosti -, ko je na tem mestu kraljeval eden najbolj polivalentnih krilnih košarkarjev zadnjega desetletja v Evropi Boštjan Nachbar, precej zaskrbljujoča. “Krilni igralci povezujejo zunanjo linijo z notranjo. Včasih je ta ‘trojka’ odvisna od sistema – ali igrajo ekipe z nizko ali visoko trojko je ponavadi pogojeno s filozofijo trenerja,” nadaljuje priljubljeni ‘Jagoda’ in hkrati izpostavi kvalitete dolgoletnega reprezentanta Nachbar, po katerem je na tem mestu zazevala ogromna praznina, ki navkljub dejstvu, da se je napovedovala že leta poprej, ni zdaj nič manjša: “Mi smo imeli z Bokijem to pokrito. Lahko odigral z obrazom ali s hrbtom proti košu, bil zelo dober v skoku … pa še odličen met z razdalje ima. Takšnega igralca zdaj nimamo, imamo pa krilne košarkarje, ki se bolj približujejo branilcu strelcu kot krilnemu centru. Večina naših kril igra tudi pick’n’roll igro in so njihove karakteristike bolj podobne branilcem. Igralca kot je Nachbar v naslednjih dveh ali štirih letih ne vidim. Ne vem, kaj točno imamo zadaj, potem pa bi se morda dalo kaj najti.” 

Tudi na krilnem položaju torej – podobno kot predvsem letos tudi na centrskem – slovenski strokovni štab v prihodnosti čaka veliko improvizacije. Z razvojem Eda Murića bo morda le-te nekoliko manj, a solidnega zaledja skorajda ni. “Igro je potrebno prilagoditi tem mlajšim, hitrejšim in bolj agresivnim igralcem. Izkoriščati je potrebno tisto, kar imaš. Ko smo Bokija imeli, smo ga izkoriščali., zdaj pa …,” zaključi Jagodnik, ki se je od reprezentance poslovil 2 leti pred Nachbarjem – po EuroBasketu v Litvi.