IZJEMNO: Slovenci kraljevali, Finžgarjev met vreden 10.000 dolarjev

Rubrika: Naši na tujem

 V švicarski Lozani je ta konec tedna potekal turnir FIBA 3×3 svetovne turneje serije Masters. V slovenskem finalu sta se pomerili ekipi Get-Wet.org ter Prošport Škorcev. S trojko Simona Finžgarja so se zmage (17:16) po podaljšku in 10 tisoč ameriških dolarjev nagrade razveselili prvi.

3108_ulicna

Finalistoma slovenskega Samsung državnega prvenstva košarke 3×3 sta se v Lozani poti zopet prekrižali. Ekipi sta se prvič srečali že v predtekmovanju, kjer so bili z 20:18 boljši kranjski Prošport Škorci, Get-Wet.org pa se jim je za edini poraz oddolžil v finalu. Po sila izenačeni borbi je tekmo, tako kot v državnem prvenstvu, odločil podaljšek, v katerem zmaga ekipa, ki prva doseže dve točki. Kranjčani so sprva s košem nezaustavljivega Jureta Eržena povedli s 16:15, pravi junak tekme pa je nato postal Simon Finžgar. Nekdanja številka ena svetovne lestvice najboljših igralcev košarke 3×3 je spretno švignil mimo blokade soigralca na vrhu polkroga ter hladnokrvno zadel trojko za zmago s 17:16.

Znova dve ekipi na finale svetovne turneje 

Obe slovenski ekipi sta že pred tem dosegli velik uspeh, saj sta si z uvrstitvijo v finale izborili vozovnici na finalni turnir FIBA 3×3 svetovne turneje. Ta bo letos 11. in 12. okrobra potekal v Tokiu na Japonskem, Slovenija pa bo še drugo leto zapored med elitnimi 12. ekipami košarke 3×3 s celotnega sveta imela dva predstavnika.

3×3 team Ljubljana ne bo branila naslova 

Prošport Škorci so na finalu turneje nastopili že lani v Istanbulu, kjer so jim družbo delali še člani 3×3 teama Ljubljane. Ti so tedaj postali tudi končni zmagovalci, letos pa jim naslova ne bo uspelo ubraniti. Kot prvi nosilci so tudi oni nastopili na turnirju v Švici, a ga končali v četrtfinalu. Njihovi krvniki so bili košarkarji iz Amsterdama, ki so po podaljšku zmagali s 13:11.

Hercegovcu zmaga med metalci trojk

Slovenci smo se do zmage prebili tudi v enem izmed dveh individualnih tekmovanj, ki redno spremljata vse uradne mednarodne turnirje. Jasmin Hercegovac, ki za 3×3 team Ljubljano proti Nizozemcem v dodatku ni zadel dveh metov izza črte 6,75 za zmago, je svojo roko naravnal v tekmovanju meta za tri točke in osvojil prvo mesto.

Manjkajo le še trije finalisti

Do začetka vrhunca tretje sezone svetovne turneje sedaj ostaja le še turnir serije Masters v Rio de Janeiru, ki bo na sporedu konec septembra. Ta bo dal imeni novih dveh potnikov na Japonsko, medtem ko bodo zadnjo vstopnico, ki navadno pripade eni izmed domačih ekip, podelili organizatorji. Poleg obeh slovenskih ekip so se na turnir v Azijo uvrstili tudi že srbski Novi Sad, romunska Bukarešta, filipinska Manila, ameriški Denver, katarska Doha in kitajski Wukesong.