Izjemna Slovenija naredila velik korak bližje EP-ju!

s kategorijo
Novice
.

Slovenska ženska košarkarska reprezentanca je uspešno začela kvalifikacije za evropsko prvenstvo 2021. Čeprav močno oslabljena, je v Celju premagala Grčijo s 70:64. Izbranke selektorja Damirja Grgića že v nedeljo čaka gostovanje v Bolgariji.

KVALIFIKACIJE ZA EVROPSKO PRVENSTVO 2021
SKUPINA A, 1. KOLO

Četrtek, 14. november 2019
Celje – dvorana gimnazije Celje – Center
SLOVENIJA : GRČIJA 70:64 (54:44, 36:30, 18:19)

Strelke za Slovenijo: Oblak 19 (6 podaj), Prezelj 7, Seničar (5 skokov), Goršič 6, Barič 12 (5 podaj), Jakovina 12 (7 skokov), Rupnik, Friškovec 12, Trebec 2.

Slovenke se potegujejo za tretji zaporedni nastop na evropskem prvenstvu, v njihovi skupini pa sta poleg tokratnih tekmic še Islandija in Bolgarija. Na EP 2021, ki bo v Španiji in Franciji, se bodo uvrstile zmagovalke devetih kvalifikacijskih skupin ter pet drugouvrščenih ekip.

Zmaga proti na papirju najmočnejši ekipi v skupini je velika spodbuda za slovensko reprezentanco in hkrati dokaz, da so jo košarkarski strokovnjaki pred začetkom kvalifikacij upravičeno uvrstili med najbolj perspektivne ekipe v Evropi. Do dveh sila pomembnih točk, ki Sloveniji dajeta pravico razmišljanja o prvem mestu v skupini, so izbranke selektorja Damirja Grgića prišle brez dveh ključnih igralk in stebrov igre pod obročema, poškodovanih Eve Lisec in Shante Evans, Grgić pa prav tako ni mogel računati niti na Aleksandro Krošelj, ki čuti bolečine v levem stopalu.

Njuno odsotnost so nadomestile z borbenostjo in ekipnih duhom, ključno vlogo pri tem pa je poleg seveda glavnih strelk, Teje Oblak, Nike Barič, Zale Friškovec in Tine Jakovine, odigrala 20-letna Teja Goršič, ki je s svojimi 189 centimetri izrinila visoke grške igralke izpod koša in kot je po koncu tekme dejal selektor Grgić, verjetno odigrala svojo najboljšo tekmo v karieri. Goršičeva je v igro prvič prišla, ko je imela Grčija prednost 25:21, od tedaj dalje pa do konca prvega dela je Slovenija naredila delni izid 15:5.

Prednost je v uvodnih minutah drugega polčasa povišala na 43:32, a prišle so črne minute, v katerih so gostje dosegle deset zaporednih točk in se približale na vsega točko zaostanka. To je bil pravi trenutek za ponovni vstop Teje Goršič in čas, ko se je razigrala še njena vrstnica Zala Friškovec.

Slovenija je imela pred zadnjimi desetimi minutami deset točk prednosti, vseeno pa je morala do zadnjih minut trepetati za zmago. Grkinje, ki so na lestvici FIBA trinajsta reprezentanca, pred štirimi leti pa so bile četrte na EP v Pragi, so se tri minute pred koncem približale na 61:58.

Ko je bilo najbolj pomembno, sta v ospredje stopili najizkušenejši. Nika Barič je najprej zadela dva prosta meta, nato je štiri točke dosegla Teja Oblak, zadnji žebelj v krsto Grčije pa je zabila Tina Jakovina za 68:62 dobro minuto pred koncem.

V prvem ciklu kvalifikacij slovenske košarkarice čaka še gostovanje v Bolgariji. Tekma v Sofiji bo na sporedu v nedeljo, ob 17. uri po slovenskem času. Slovenska odprava se bo iz Laškega na pot odpravila v sobotnih jutranjih urah. V Sofijo bo prek Dunaja poletela z letališča v Gradcu.

V skupini A bo tekmica Slovenije še Islandija. Preostali okni za igranje kvalifikacijskih tekem bosta med 8. in 16. novembrom 2020 ter med 31. januarjem in 8. februarjem 2021.

SPLETNA STRAN KVALIFIKACIJ ZA EVROPSKO PRVENSTVO 2021

Med polčasom tekme so se občinstvu v Celju predstavile košarkarice ženske reprezentance do 16 let. Slednje so se konec avgusta veselile velikega uspeha. Na evropskem prvenstvu divizije B v Sofiji so namreč brez izgubljene tekme osvojile zlato medaljo in Sloveniji priigrale napredovanje v divizijo A. Za ta dosežek sta igralkam in štabu reprezentance na parketu s spominskim darilom čestitala predsednik Košarkarske zveze Slovenije Matej Erjavec in podpredsednik Gregor Griljc. Zlato medaljo so osvojile Ana Vita Mićunović, Blaža Čeh, Tara Pulević, Ula Ude, Alina Kvrgić, Zala Šrot, Hana Ivanuša, Sara Burgar, Ana Nuša Anžič, Anja Dragar, Mia Žekš in Mojca Jelenc. Štab reprezentance so sestavljali trener Gašper Sluga, njegova pomočnika Blaž Meglič in Luka Kalezič, trener za telesno pripravo Rok Razdevšek, maserka Vesna Lešnjak in vodja poti Tomo Kovačič.