Iz tabora Heliosa na glas: “Nešportne, tehnične in izključujoče napake. Tekma s Šenčurjem na robu incidenta!”

Rubrika: Liga Nova KBM

A se je na koncu za močno oslabljeno zasedbo Helios Sunsov vse pozitivno razpletlo. V boju za vrh Lige Nova KBM so na domačem parketu, v močno nervozni tekmi s Šenčurjem, slavili s 75:65 in tako zadržali prvo mesto na lestvici. Že v soboto sledi domač obračun s Šentjurjem.

Domžalčani so se v tekmo s sosedi iz gorenjskega konca podali z vsega osmimi košarkarji, saj so pogrešali obolele Urbana OmanaMiroslava Pašajlića in Tima Šujico, zgolj na klopi je sedel še vedno poškodovani Tadej Ferme. Verjetno so tudi zato Šenčurjani dvoboj toliko bolje odprli in povedli z 2:9, potem pa so Helios Sunsi le uspeli vzpostaviti ravnotežje z izkušeno gostujočo ekipo. Po 1. četrtini so še zaostajali s 16:19, ob polčasu pa že vodili za 5, 39:34.

Domžalske težave s kratko klopjo so se začele kazati na začetku drugega polčasa. Sicer sta najprej dvorano na noge z dvema zabijanjima dvignila Bine Prepelič in Tibor Mirtič, a je za hladen tuš poskrbel Leon Šantelj, ki je v razmaku slabih 15 sekund dobil osebno napako, osebno v napadu in še tehnično napako, s petimi pa se je moral tako že v 24. minuti usesti na klop. Vseeno so Domžalčani tudi pred zadnjimi desetimi minutami držali lepo prednost (56:45), ki pa se je na samem uvodu v zadnjo četrtino zdela premajhna, ko je najprej nešportno, nato pa zaradi simuliranja še tehnično napako, dobil kapetan Blaž Mahkovic, kar je pomenilo avtomatsko izključitev.

Trenerju Dejanu Jakari je tako na razpolago ostalo le še 6 košarkarjev, a je k sreči svoje minute dobro oz. predvsem borbeno izkoristil mladi Lenart Sirc, tako da je bilo še sredi zadnjega dela igre udobnih +10, 66:56. Je pa bilo slabo minuto pozneje le še pet točk razlike, za kar sta poskrbela Matej Rojc in Nejc Martinčič, in kazalo je, da Domžalčani ne bodo uspeli zdržati do konca, še posebej, ko je izkušeni Hasan Rizvić tri minute pred koncem znižal na 68:65. A je šlo. Venky Jois in pa predvsem Carlbe Ervin sta tehtnico nagnila na domačo stran, prav slednji pa je bil pred koncem tekme tarča grobega prekrška Jan Rebca, ki si je zaradi tega prislužil direktno izključitev. Ko so se strasti dovolj pomirile, je Sirc z enim zadetim prostim metom le še postavil piko na i za končnih 75:65.

Ervin je za Helios Sunse dosegel 22 točk, Jois je dodal 17 točk in 12 skokov, pohvaliti gre tudi Prepeliča z 11 točkami in 7 skoki. Na drugi strani je bil najučinkovitejši Martinčič s 16 točkami. Kot rečeno, Domžalčani z že 11. zmago in enim samim porazom ostajajo na vrhu lestvice Lige Nova KBM, Gorenjska gradbena družba Šenčur je s tremi porazi v dvanajstih tekmah na 3. mestu. Že to soboto obe ekipi čakata domači tekmi, Šenčur bo v gorenjskem derbiju pričakal ECE Triglav, Helios Sunsi pa bodo ob 19. uri merili moči s Šentjurjem.

Liga Nova KBM, prestavljena tekma 11. kroga, 4.1.
Helios Suns – GGD Šenčur 75:65 (16:19, 23:15, 17:11, 19:20)

Helios Suns: Šujica, Bratec 2, Ferme, Mirtič 4 (5 skokov), Ervin 22, Mahkovic 7 (5 skokov), Jois 17 (12 skokov), Sirc 1, Prepelič 11 (7 skokov), Šantelj 11
Šenčur: Ivković, Rizvić H. 9 (7 skokov), Ožegovič 1, Rojc 9 (7 skokov), Rizvić R. 10, Martinčič 16, Malovčič 3, Tešić, Daneu, Strmčnik, Rebec 11 (6 podaj), Ahmedović 6

Tole pa so po tekmi dodali še na Kzs.si:

Ugotovitve in sklepi:
1. Igralcu Rebec J. (KK Šenčur) se v skladu s 100. členom Tekmovalnih propozicij izreče suspnez in v času suspenza ne sme nastopati, voditi ekipe ali opravljati drugih dolžnosti v košarki.
2. Proti odločitvi komisarja lige o izrečenemu suspenzu zaradi izključitve ali odstranitve, ki lahko velja za obdobje do največ treh tekem, ni možna pritožba.
3. KK Domžale se zaradi dosojene tehnične napake trenerju, Jakara D., zaradi nešportnega vedenja – nespoštljiva komunikacija z igralcem nasprotne ekipe – kaznuje z denarno kaznijo 200 EUR.
4. KK Domžale se zaradi dosojene tehnične napake igralcu, Šantelj L., zaradi nešportnega vedenja – vznemirjanje nasprotnika – kaznuje z denarno kaznijo 100 EUR.
5. KK Domžale se zaradi dosojene tehnične napake igralcu, Carlbe Lee E., zaradi nešportnega vedenja – simuliranje osebne napake – kaznuje s kaznijo 50 EUR.
6. KK Domžale se zaradi dosojene tehnične napake igralcu, Mahkovic B., zaradi nešportnega vedenja – simuliranje osebne napake – kaznuje s kaznijo 50 EUR.
7. KK Šenčur se zaradi dosojene tehnične napake igralcu, Rebec J., zaradi nešportnega vedenja – nespoštljiva komunikacija s sodnikom – kaznuje s kaznijo 100 EUR.
8. KK Šenčur se zaradi dosojene tehnične napake trenerju, Pavković M., zaradi nešportnega vedenja spremljevalca kaznuje s kaznijo 200 EUR.
9. KK Šenčur se zaradi dosojene izključujoče napake igralcu, Rebec J., zaradi nešportnega vedenja kaznuje s kaznijo 200 EUR.
10. Komisar tekmovanja bo morebitne disciplinske ukrepe v zvezi s trenersko licenco trenerja ekipe GGD Šenčur, Pavković M., sprejel po odigrani tekmi 13. kola DP.