Iz Slovenije v Chicago: “Gogi, hvala ti!”

Rubrika: Košarka na vozičkih

Na Polzeli, hramu KD Hopsi, je bilo v soboto slovesno. Košarkarji na vozičkih so začeli z 31. sezono Lige Zveza Paraplegikov Slovenije Bauerfeind Slovenija. Uvodni tekmi sta pripadli ekipama DP Celje Thermana in DP Maribor. Celjani so bili boljši od Mariborčanov, le ti pa v nadaljevanju od DP Ljubljana Mercator.

Legendarni Marjan Trdina

Po koncu 2. tekme pa je bilo slovesno, tudi ali predvsem po zaslugi eminentnega gosta. Tekmi je pozorno spremljal danes 66-letni Marjan Trdina, sicer legenda košarke na vozičkih.

Marjan se je leta 1973 ponesrečil. „Decembra tega leta sem prišel na Univerzitetni rehabilitacijski center Soča v Ljubljani. Tam je imela priprave jugoslovanska reprezentanca v košarki na vozičkih, leta 1974 sem bil z ekipo že na evropskem prvenstvu,“ nam pove Marjan, ostalo je zgodovina. Na klubski ravni je igral za ekipo Društvo Paraplegikov gorenjske, potem pa hitro odšel v Italijo (Rim, Sassari, Castelvecchio), vmes pa igral tudi v Avstriji, kjer je bil, tako kot v Italiji, tudi trener in igralec. Z Jugoslavijo je bila leta 1984 na paralimpijskih igrah, leta 1986 7. na svetovnem prvenstvu v Avstraliji, pred tem je bil dvakrat bronast na EP v letih 1981 in 1984. S Slovenijo je igral v evropski A diviziji (leta 1996. 3. mesto na EP B divizije in uvrstitev v elitno A skupino), leta 2008 pa uspešno kariero sklenil.

V Italiji je opozoril nase, bil je legenda. Zavoljo tega tudi večkrat v središču pozornosti. Tudi na plakatih, ki so vabili na tekmo. Prav to njegovo podobo, gre za košarkarja na vozičku pri metu, upodobili so jo Italijani, bodo po novem nosili košarkarji v slovenski ligi.

David, nosilec novega vala

Še več, Marjan Trdina je na Polzeli, domači klub Hopsi Polzela se je izkazal kot zgleden domačin, predal danes 23-letnemu Davidu Škorjancu, košarkarji s Planine pri Sevnici. David je končal študij strojništva, danes je zaposlen v uspešnem podjetju Tajfun, in je standardni član reprezentance, ki se je letos iz grupe C vrnila v skupino B evropske reprezentančne košarke. David igra košarko za DP Celje Thermana in v avstrijski ligi za Graz. David je fant, ki je pripravljen vleči naprej voz slovenske košarke naprej.

„Upam, da bo ta podoba dobro služila mladim rodovom. Da jo bodo na majicah ponosno nosili in da jim bo prava vzpodbuda za nadaljnje delo, trdo treninge in dobre tekme,“ je ob predaji majice Davidu povedal Marjan.

„Ponosen sem, ker se v meni vidi nekoga, ki bo peljal ta košarkarski voz dalje. Naredil bom vse, da bo mlade navdušil za košarko, jih vzpodbujal in pomagal dvigniti košarko na višjo raven,“ pa je ob tem povedal David.

Gogi, hvala ti!

Zbrane je ob tej priložnosti nagovoril tudi Gregor Gračner, nekdanji kapetan reprezentance Slovenije, danes pa vodja tekmovanja Liga NLB Wheel in vodja Lige Zveza Paraplegikov Slovenije Bauerfeind Slovenija. Gračner je ob tej priložnosti tudi še enkrat potrdil, da bodo prihodnje poletje trije košarkarji dobili nove tekmovalne vozičke. Kupil pa jih bo nihče drug kot Goran Dragić (ki bo pri nakupu združil moči s sponzorji njegove fundacije), član Chicaga in legendarni kapetan slovenske reprezentance.

„Gogi, hvala ti!“ je dejal Gračner, vsi zbrani košarkarji pa so Goranu Dragiću namenil tudi močan aplavz!

Video: Gogi, hvala ti:

 

Organizacije, ki se ukvarjajo s košarko na vozičkih v Sloveniji:

  • Zveza za šport invalidov Slovenije
  • Pokrajinska društva paraplegikov
  • Zveza paraplegikov Slovenije

Kontaktne informacije: