Iz Domžal se vrača v Cedevito Olimpijo

Rubrika: ABA Liga

Del članske ekipe Cedevite Olimpije bo v novi tekmovalni sezoni 2024/25 tudi Žiga Daneu, ki se po dveh sezonah, ki jih je kot posojeni igralec ljubljanskega kluba preživel pri domžalskih Kansai Helios in v ljubljanski Iliriji, vrača v Zmajevo družino.

V dresu Cedevite Olimpije bomo po dveh sezonah, ki jih je preživel najprej pri Iliriji in nato pri Kansai Helios, znova lahko spremljali Žigo Daneua, ki je z ljubljanskim klubom podpisal pogodbo, ki velja vsaj do zaključka sezone, ki je pred nami. Žiga Daneu je del ustroja Cedevite Olimpije že od rane mladosti. Njegov dedek je legendarni Ivo Daneu, oče pa je Jaka Daneu, oba pa sta, vsak na svoj način, pustila svoj velik pečat v ljubljanskem klubu in slovenski košarki.

“Ko pogledam nazaj, se počutim kar malo starega, saj sem v svoji mladi karieri že dolgo časa del kluba, zagotovo pa je igranje v dresu Cedevite Olimpije najboljši del moje kariere do sedaj. Vesel sem, da sem nazaj v Zmajevi družini. Vajen sem igranja v slovenskem državnem prvenstvu, igral sem tudi v Ligi Alpe Adria in NLB Ligo ABA 2, to pa se ne more primerjati z AdmiralBet Ligo ABA in EuroCupom. Prisotno je malo živčnosti, a vsi so mi vedno govorili, da je živčnost le pripravljenost, in da tako veš, da si tam, kjer moraš biti. Verjamem, da bomo v prihodnji sezoni napravili več, da se potrudimo, in da bomo bolj uspešni, in da bodo vsi navijači lahko z veseljem prihajali na tekme,” je ob podpisu nove pogodbe s Cedevito Olimpijo in povratku v Zmajevo družino povedal Žiga Daneu.

V sezoni 2020/21 je Žiga Daneu prvič v svoji karieri okusil slast igranja v najmočnejšem slovenskem košarkarskem tekmovanju, na petih tekmah pa je v povprečju na parketu preživel malo več kot 16 minut, in dosegal 1,6 točke, 3,6 skoke in 0,8 asistence na obračun.

V sezoni 2021/22 se je v članski konkurenci preizkusil v 3. SKL v dresu ekipe Cedevita Olimpija mladi, kjer je na 16 tekmah v povprečju dosegal 21,4 točke na tekmo, ter v Ligi Nova KBM v dresu Cedevite Olimpije, za katero je zaigral na osmih tekmah ter beležil 9,8 točke in 3,8 skoke v malo več kot 20 minutah, ki jih je v povprečju preživel na parketu. Žiga je v tej sezoni prvič okusil tudi igranje v EuroCupa, kjer je zaigral na domačem obračunu z Umano Reyer, a se v dveh minutah igre ni uspel vpisati med strelce.

Kot posojeni košarkar Cedevite Olimpije je Daneu sezono 2022/23 preživel v ljubljanski Iliriji. Zaigral je na 28 tekmah slovenskega državnega prvenstva in v povprečju na parketu preživel malo več kot 22 minut. V tem času je v povprečju dosegal 10,2 točki, 4,9 skoke in 1,2 asistenci na tekmo.

V tekmovalni sezoni 2023/24 je Daneu nosil dres domžalskih Kansai Helios, s katerimi je med drugim zaigral tudi v finalu državnega prvenstva. Nastopil je na 32 tekmah slovenskega državnega prvenstva, v 19,9 minutah, ki jih je v povprečju preživel na parketu, pa v povprečju dosegal 6,7 točke, 5,1 skok in 1,5 asistence na tekmo. Hkrati je zaigral tudi na 12 tekmah NLB Lige ABA 2, v povprečju pa na parketu preživel 10,5 minute in dosegal 2,5 točk ter 2,0 skoka na tekmo.