Iz bolgarskega prvaka v Olimpijo

Rubrika: ABA Liga
Moštvo Cedevite Olimpije se je pod košem okrepilo z ameriškim krilnim centrom Mikaelom Hopkinsom, ki je v minuli sezoni nosil dres bolgarskega Balkana.

Cedevita Olimpija nadaljuje s sestavo moštva za prihajajočo tekmovalno sezono. Pod košem Zmajev bo eden izmed glavnih adutov igre glavnega trenerja Slavena Rimca Američan Mikael Hopkins, ki je z ljubljanskim klubom podpisal dveletno pogodbo.

V Združenih državah Amerike je Mikael Hopkins obiskoval srednjo šolo DeMatha ter elitni kolidž Georgetown. Za slednjega je v štirih sezonah zaigral na 128 tekmah in v povprečju dosegal 4,9 točke in 3,8 skoka na tekmo. Mednarodno kariero je začel pri turškem Istanbulu, po eni sezoni igranja v Carigradu pa se je za dve sezoni preselil v Samsun.

Evropski košarkarski javnosti je Mikael Hopkins postal znan v tekmovalni sezoni 2018/19, v kateri je nosil dres bolgarskega Balkana in bil soigralec povratnika v vrste Zmajev, Mirka Mulalića, s katerim bo združil moči tudi v novi sezoni. Hopkinsove dobre predstave so mu prislužile nagrado za najboljšega krilnega košarkarja v Fibinem Europe Cupu, bil pa je tudi največji razlog, da se je Balkanu uspelo prebiti v končnico tega evropskega tekmovanja. Hopkins je v povprečju dosegal 14,7 točke, 8,3 skoke, 2,4 podaje in 2,1 blokade na tekmo, s tem izkupičkom pa je bil tudi najboljši bloker tekmovanja. Z valorizacijskim indeksom 19,4 je bil tretji najboljši v tej statistični kategoriji, hkrati pa je bil četrti najboljši skakalec tekmovanja.

V minuli sezoni je Hopkins v bolgarskem državnem prvenstvu v povprečju beležil 16,5 točke, 9,2 skoka, 1,1 blokado in 1,1 pridobljeno žogo v 25,5 minutah igre.

Mikael Hopkins
Datum in kraj rojstva:
 23. junij 1993, Hyattsville (Združene države Amerike)
Višina: 206 centimetrov
Igralni položaj: krilni center / center
Kariera: Georgetown (univerza; 2011-15), Istanbul (2015-16), Samsun (2016-18), Yalova Group Belediye (2017-18), Balkan (2018-19).

Sani Bečirović, športni direktor KK Cedevita Olimpija Ljubljana:
»Mikael Hopkins je zagotovo ime, ki je morda nekoliko neznano navijačem in se giblje pod radarjem v evropski košarki. V minuli sezoni je bil član bolgarske ekipe Balkan, ki je osvojila naslov bolgarskega državnega prvaka, Hopkins pa je bil eden izmed ključnih mož tega moštva. Med drugim se je ekipi uspelo prebiti iz skupinskega dela Fibinega Evropskega pokala. Gre za izjemno vsestranskega košarkarja, ki lahko igra na dveh igralnih položajih, s tem pa se vklaplja v našo idejo in željo, da v moštvo pripeljemo košarkarje, ki lahko izpolnijo to našo željo.«

Slaven Rimac, glavni trener KK Cedevita Olimpija Ljubljana:
»Mikael Hopkins je igralec, ki bo pokril igralna položaja centra in krilnega centra. Vidimo ga kot košarkarja, ki nam lahko da dodatno dimenzijo na položaju petice, ki odpira prostor pod košem s svojim metom, na poziciji štirice pa izkoristi svojo hrbtno igro proti košu. Menim, da bo dobra alternativa na svojih položajih, in da bo zaradi njegove prisotnosti naša igra raznovrstna. Za seboj ima odlične tri, štiri sezone v nekoliko manj močnih ligah, prihaja pa z zelo dobre ameriške univerze, zato mislim, da se bo dobro vklopil v ekipo, in da bo napravil korak naprej v svoji karieri.«

Mikael Hopkins, igralec KK Cedevita Olimpija Ljubljana:
»Želim se zahvaliti Košarkarskemu klubu Cedevita Olimpija Ljubljana za priložnost, da se lahko pridružim moštvu. Veselim se izzivov in dejstva, da nam bodo v prihajajoči sezoni nasproti stali močni tekmeci, in da se bomo predstavljali v dveh močnih evropskih tekmovanjih. Moj prijatelj Mirko Mulalić mi je zaupal številne lepe stvari o Ljubljani in navijačih, in veselim se, da bom kmalu stopil na parket in zaigral.«