Iskrene čestitke! Fantje na EP!

Rubrika: Nižje slovenske lige

Slovenska moška članska reprezentanca v košarki 3×3 se je uvrstila na evropsko prvenstvo, ki ga bo med 9. in 11. septembrom gostil avstrijski Gradec. Slovenke so obstale v četrtfinalu kvalifikacijskega turnirja v Tel Avivu.

Ženska reprezentanca v postavi Maja Jakobčič, Lea Mehle, Urša Žibert in Lejla Pamić se je sicer zelo borila in pokazala všečno igro, a se ji je na igrišču poznalo pomanjkanje izkušenj. V skupinskem delu so tako z 10:21 morale priznati premoč Izraelu, v četrtfinalnem dvoboju pa so bile od Slovenk z 20:16 boljše Portugalke.

Fantje v postavi Stojan Đekanović, Jure Ličen, Gašper Jordan Rojko in Jakob Strel so bili v skupinskem delu z 22:12 najprej boljši od Portugalcev, nato pa so morali priznati premoč gostiteljem turnirja. Izraelci so bili boljši z 21:15. Slovensko reprezentanco je v četrtfinalu čakala zasedba Francije in priča smo bili pravi drami. Slovenci so do zmage 16:14 s košem Jakoba Strela namreč prišli po podaljšku. Zmaga jim je dala dodatnega zagona in v polfinalnem dvoboju proti Švici, ki je prinašal nastop na evropskem prvenstvu, so dobesedno leteli po igrišču. Končna zmaga 21:17 je bila glede na mladost slovenske zasedbe kar malce presenetljiva, a povsem zaslužena. Ob Slovencih so se na evropsko prvenstvo uvrstili še Izraelci.

SPLETNA STRAN KVALIFIKACIJSKEGA TURNIRJA V TEL AVIVU

Matic Vidic, selektor reprezentanc v košarki 3×3:
”Pred turnirjem smo si seveda potihem želeli preboja na evropsko prvenstvo. Je pa dejstvo, da niti sami nismo dobro vedeli, kam sodimo. Imamo namreč na novo sestavljeno, zelo mlado ekipo z dvema igralcema, ki bosta letos nastopala še v reprezentanci do 23 let. V skupinskem delu smo se nekoliko tipali, proti Francozom in Švicarjem pa odigrali odlično. Resda so Francozi zaradi poškodbe kmalu ostali brez menjave, a naša čvrsta igra nas je pripeljala do uspeha. Proti Švicarjem so fantje odigrali najboljšo tekmo turnirja. Hitro so povedli in tekmo nato uspešno pripeljali do srečnega konca. Tudi dekleta niso igrala slabo. Pozna sem jim primanjkljaj izkušenj na tej ravni. Nadaljevale bodo z nastopi v Ligi narodov in prepričan sem, da bomo tudi žensko košarko 3×3 kmalu vrnili tja, kamor sodi.”