[INTERVJU] “Uresničila se mi je tiha želja!”

v rubriki
Reprezentanca
s kategorijo
Novice
.

Na kavo smo tokrat povabili 29-letnega Zorana Dragića in se z njim dotaknili mnogih tem. Njegov povratek na teren je blizu, še bližje pa je otvoritev njegove košarkarske šole. Za doseženo v življenju in košarkarski karieri se zahvaljuje svoji družini, vzornika pa je našel najprej v Dejanu Bodirogi, kasneje pa tudi v svojem bratu Goranu.

Zoran, ravnokar ste se vrnili iz ZDA.
Res je. 14 dni sem preživel v Los Angelesu, kamor sem odpotoval k svojemu zdravniku, da preveri moje koleno in oceni, kdaj bom pripravljen za povratek na teren. Hkrati sem odhod v Ameriko izkoristil tudi za obisk pri Goranu v Miamiju.”

V Los Angelesu vam je družbo delal osebni trener.
Anže Maček je pripravil neke vrste trening kamp, kjer 2 tedna ni bilo časa za družino in ostale stvari. Bila sva samo jaz in Anže, tako da je bila osredotočenost na vrhuncu.”

V kakšnem stanju je koleno? Je povratek blizu?
Rehabilitacija poteka po planu, kar me veseli. Lepo napredujem, treniram pa predvsem individualno. Igre 5 na 5 še ne treniram, a da bom novembra v takem stanju, niti nisem pričakoval. Že pa kar nekaj časa treniram z žogo, tako da ocenjujem, da mi do tiste prave vrnitve na parket manjkata še kakšna dva meseca.

Bi poškodba znala vplivati na vašo igro?
Jaz mislim, da ne bo, tako kot tudi prvič, ko sem se vrnil po poškodbi, ni. Moj namen je, da se vrnem res takrat, ko bom popolnoma pripravljen. Seveda je normalno pričakovati, da bo od začetka verjetno prisotnih nekaj bolečin, saj se koleno mora navaditi na nove napore. Vrnitev v začetku januarja. To je cilj.

Ko smo že pri vrnitvi pod obroče. Ste kaj v kontaktu z morebitnimi novimi delodajalci?
Sem v kontaktu z mojim agentom, a trenutno se želim osredotočiti predvsem nase. Dokler ne bom prepričan, da sem 100-odstotno pripravljen, si s tem, kje bom igral, ne želim beliti glave. Je pa vsekakor želja oditi v tople kraje kot je recimo Španija, ali pa biti v neki zdravi sredini, klubu z ambicijami.

V Španiji ste že igrali.
Na Unicajo imam lepe spomine. Tako v klubu kot tudi v okolici in državi sem se počutil dobro. Prav tako kot v vseh ostalih klubih, kjer sem do sedaj igral. Morda sem se sicer v svoji koži še najbolje počutil v Efesu, a tudi v Milanu in Ameriki je bilo odlično. Phoenix je zelo lep, a tam prave priložnosti nisem dočakal. Na koncu je to, da igraš tisto, kar šteje.”

Obžalujete pa odhoda v Ligo NBA vseeno ne. Ali pač?
Nikakor. V kolikor bi se mi znova ponudila priložnost za nastop v Ligi NBA, bi jo sprejel z odprtimi rokami. A potrebno je biti realen. Sicer pa nobene odločitve v svoji karieri ne obžalujem. Zaustavljala me je poškodba, a že sem se vrnil in spet se bom.”

Kam? V Crveno Zvezdo? Morda Petrol Olimpijo?
Pravih pogovorov tako z ene kot tudi druge strani ni bilo. Vedno je igralcu lahko v veselje in ponos, če si ga nek klub želi. Tudi pri meni je tako, počaščen sem, če klubi kažejo zanimanje zame, a z Zvezdo in Olimpijo se nisem pogovarjal.

Kako pa gledate na nivo slovenske lige? Jo spremljate?
Po pravici povedano, sem se v zadnjem času tudi od spremljanja in gledanja tekem po televiziji kar malo distanciral. Spremljam tisto, kar pišejo mediji, sicer pa se bolj osredotočam sam nase in na družino. Ko bom znova v tistem polnem pogonu, bo spet drugače. Kar se tiče slovenske lige, je sicer moje mišljenje, da je njen nivo precej padel od takrat, ko sem sam nazadnje nastopal v njej. Predvsem se mi zdi, da bi v Sloveniji morali še večji poudarek delati na mladih. Slovenska liga se mi zdi primerna za njihov razvoj.”

Kaj pa reprezentanca? Je tudi nazadovala ali pa so slabši izidi rezultat spremembe samega sistema?
Fantje so lansko leto dokazali česa so sposobni. Zares škoda, da se nam ni uspelo kvalificirati na svetovno prvenstvo, še posebej po tistem, kar nam je uspelo na EuroBasketu. Dejstvo je, da smo bili s spremembo pravil oškodovani. Vemo, da so naši glavni igralci del Lige NBA in Evrolige, hkrati pa smo tako majhni, da se nam manjko teh igralcev zelo pozna.”

Tudi vi še niste rekli zadnje v dresu z državnim grbom.
Vselej, ko me je kdo spraševal o tem, ali se bom odzval povabilu v izbrano vrsto ali ne, sem mu odgovoril, da reprezentanci nikoli ne bom rekel ne. In res tako mislim. Nenazadnje so mi tudi pomagali pri rehabilitaciji, del reprezentance pa sem bil tudi takrat, ko nisem bil v ekipi. Novembrske akcije se seveda še ne bom udeležil, sigurno pa bom zraven februarja. No, če bom v evroligaškem klubu spet nastopi težava.”

Pred povratkom na parket vas čaka še prav poseben trenutek.
Res je. V torek nas čaka uradna otvoritev košarkarske šole Zorana Dragića, s čimer sem uresničil svojo tiho željo. Vselej sem želel svojo ljubezen do košarke prenesti na čim večje število otrok in košarkarska šola bo brez dvoma prava priložnost za to.

Komu je košarkarska šola namenjena? Kje bo potekala?
Košarkarska šola je namenjena otrokom 2., 3. in 4. razredov osnovne šole, potekala pa bo v OŠ Koseze, kjer se je vse skupaj tudi začelo. Predznanje košarke ni pomembno, saj to seveda ni glavnega pomena. Želimo si, da bi se otroci spoznali s tem prelepim športom in ob igri uživali.”

::: Prijavite se v košarkarsko šolo Zorana Dragića ::: (kliknite za prevezavo)

S podobnim namenom so se v Sloveniji lotili projekta Jr. NBA Slovenia.
To je super, vesel sem, da so se projekta lotili tudi v Sloveniji. NBA je izjemna znamka. Ko smo bili mi mlajši, nismo imeli te možnosti, da bi bili “draftirani”, bili del NBA-ja in nosili drese NBA-ligašev. To je nekaj, kar otroke privablja. Hkrati pa najmlajši začnejo še bolj spremljati tisti pravi NBA z Goranom in Luko.

Ga spremljate tudi vi? Vas Luka preseneča?
Ko sem bil v Los Angelesu, sem pogledal nekaj tekem, sedaj ko se tekme odvijajo po našem času sredi noči, pa niti ne. Seveda spremljam dogajanje in navijam za “naša” kluba. Luka me ne preseneča. Vsi vemo, česa je zmožen. Ima veliko minutažo, kar je bilo pričakovati. Dallas ga je dal na prvo mesto, ko bo Nowitzki zaključil s svojo kariero, pa bo verjetno Luka tisti, ki bo postal obraz franšize.”

Koliko pa Miamiju in Dallasu pripisujete možnosti za preboj v končnico?
Miami verjamem, da bo prišel v končnico, upam pa, da bi na vzhodu končal vsaj med prvimi šestimi. Tako bi imel nekaj možnosti priti tudi precej dlje. Ekipa je mlada in hitra. Za Dallas se na drugi strani bojim, da bo “žrtev” izjemno močnega zahoda, ki je zares nasičen s superzvezdniki, ter na koncu ostal brez preboja v “play-offu”. Tako enim kot tudi drugim sicer želim najboljše in hkrati upam, da jih bomo spremljali tudi v končnici.”

Če se dotaknemo še kvalifikacij za olimpijske igre 2020. Boste zraven? Se Gorana še da prepričati?
Seveda bom. Če bodo noge zdržale ves napor, ni nobenih ovir. Kar se tiče Gorana, ne morem obljubiti ničesar. “Gogi” je sam svoj šef. Res je, da sem govoril, da bi ga poizkušal prepričati že za nastop na svetovnem prvenstvu, če bi se tja uvrstili. Do olimpijskih iger pa je še dolgo. Želja, da bi znova zaigrala skupaj za reprezentanco brez dvoma je. Tudi sam si verjetno želi nastopiti na olimpijskih igrah.”