Intervju – Nenad Miljenović: “Nachbar in Slokar sta sijajni osebi”

v rubriki
Evropske lige
s kategorijo
Intervjuji
.

V tokratnjem intervjuju se je naš srbski dopisnik Stefan Đorđević pogovarjala s košarkarjem, ki je bil v zadnjih dveh sezonah eden najboljših organizatorjev igre ABA lige, letos pa se je odločil, da se končno preizkusi tudi v tujini in to v najmočnejši evropski ligi – Španski Endesa ligi. Če niste ugotovili o kom govorimo, naj vam zaupamo, da se je Stef tokrat pogovarjal s srbskim košarkarjem Nenadom Miljenovićom.

 
Nenad, kakšni so vtisi, kako si do sedaj zadovoljen z življenjem v Španiji?

Vtisi so sijajni. V Seviliji sem se odlično znašel in sem za enkrat izredno zadovoljen. Španija je prelepa dežela, življenje tu je resnično super. Največji vtis sta name naridili ljubeznivost in prijaznost ljudi, ki so ti ves čas pripravljeni pomagati.

Na začetku je bilo verjetno kar težko, glede na neugoden razpored in serijo porazov. Kako ste se soočili s tem?

Prav imate, bilo je težko. Sezono smo odprli s štirimi porazi. Ekipa je bila popolnoma nova, tako da smo potrebovali nekaj časa za uigravanje, ki pa ga nismo imeli, sa v španski ligi vsak krog pomeni ogromno. Gre namreč za izredno izenačeno ligo, kjer te lahko dve zaporedni zmagi popeljeta blizu vrha razpredelnice, dva poraza pa ta pahneta na dno. No, po prvi zmagi je bilo vse veliko lažje, saj smo povezali kar nekaj dobrih tekem.

Nenead 1

Pred kratkim si odigral super tekmo. Koliko ti to pomeni za nadaljevanje sezone?

Seveda mi takšna predstava pomeni veliko. Še posebej zato, kar sem jo prikazal na pomembni tekmi proti direktnemu konkurentu, ekipi iz Tenerifov, ki je pred tem premagala Laboral Kutxo. Vsaka tekma v španski ligi je velika izkušnja, ko pa ti uspe odlična predstava, je to zagotovo dober obet za nadaljevanje sezone.

Je španska liga do sedaj izpolnila tvoja pričakovanja?

Je, malo jih je celo presegla. Vsi vemo kako kvalitetni so Real Madrid, Barcelona in ostali španski evroligaši, a pravo kvaliteto španski ligi dajejo moštva iz srednje in spodnjega dela lestvice. Šele, ko zaigraš proti tem moštvom, ugotoviš kako dobra so v resnici in kako težko je zmagati proti komerkoli v tej ligi. To sem na lasnti koži izkusil na svoji prvi tekmi v Španiji, ko smo gostovali pri Obradoiru. Sam sicer kar dosti spremljam košarko, tako da lahko rečem da tako povšrno poznam tri četrine košarkarjev v ligi, pri njih pa nisem poznal niti enega. Vseeno so nas ti nepoznani košarkarji, brez večjih težav, premagali s 35 točkami razlike.No, iIn tako spoznavaš košarkarje in klube ter dejstvo kako dobri so v resnici.

Leta se že govori o tvoji fizični pripravljenosti, o pomankanju mišične mase. Ti je to večje težave delalo v ABA ligi ali sedaj, ko igraš v Španiji?

Španska liga je, kar se fizične igre tiče, en nivo nad ABA ligo, a sem se hitro privadil in naučil, kako svoje telo izkorščati na pravi način.

Letos je v Španiji pravi hit moštvo Valencije, ki še ne pozna poraza. Lahko letos osvojijo naslov prvaka, ali bomo na koncu vseeno gledali boj med Realom in Barcelono?

Vsako leto izstopa neko moštvo, ki resnično igra izvenserijsko in je v rednem delu ves čas pred Realom in Barcelono. Valencia letos zares igra odlično košarko in je za enkrat še neporažena, težko pa bi ocenil, ali je sposobna izločiti Real ali Barcelono v seriji na tri dobljene tekme. To je namreč zelo težko, neglede na to kako dobro moštvo igra skozi redni del. Morda bo kraljevi pokal pokazal, kako dobro lahko Valencia igra proti najboljšima v obračunih, ko je v igri trofeja. Sicer bi v boj za najvišja mesta v vseh tekmovanjih sam vključil tudi Laboral Kutxo.

Tvoja soigralca sta tudi dva slovenska košarkarja. Kakšen odnos imaš z njima?

Nachbar in Slokar sta v prvi vrsti sijajni osebi. Z njima imam odličen odnos, radi se družimo tudi izven košarkarskih dvoran. Še kako je dobrodošlo, da lahko na parketu z nekom komuniciraš v svojem jeziku, še posebej takrat, ko se je treba o nečem pogovoriti na hitro. Oba sta izredno izkušena košarkarja, ki si s svojimi nasveti resnično želita pomagati ekipi, kar meni, kot mlademu igralcu in organizatorju igre resnično veliko pomeni.

Nenad Nachbar


To je tvoja prva sezona izven Srbije. Pogrešaš dom, Beograd?

Seveda ga pogrešam. Beograd je moje rojstno mesto, tako da ga bom vedno pogrešal, ko ne bom doma. Naša služba je takšna, da kadar igraš v tujini, večji del leta preživiš izven domovine, a se človek na to navadi. Sevilia je zares prelepo mesto, kar je zagotovo pripomoglo, da sem lažje prebolel odhod iz Srbije. Po koncu sezone se vračam v Beograd, tako da bo dovolj časa, da nadoknadim čas, ko me ni doma.

Začel si se ukvarjati tudi z novinarstvom. Natanačneje, pišeš kolumne za srbski portal MVP…

Res je, za MVP sem napisal dve kolumni, s katerima sem zares zadovoljen. Dosti namreč spremljam ligo NBA, zato sem se tudi odločil pisati o njej. Pomembno se mi zdi, da se kot oseba razvijam na vseh ravneh, tako da sem v pisanju odkril izziv, ki mi pomaga pri osebnem razvoju.

Spremljaš tudi nekdanje moštvo Mega Leks, ki letos igra zares dobro?

Seveda spremljam Mego, tudi v kontaktu sem z skoraj vsemi igralci in člani strokovnega štaba. Letos zares igrajo sijajno, so blizu play-offa in želim jim, da tako tudi nadaljujejo. Kar njihove rezultate dela še toliko večje je to, da igrajo brez Radeta Zagorca, ki bi moral biti letos nosilec ekipe. Njegovo odsotnost so nadomestili z timsko igro, krasi pa jih atipična, a zelo kvalitetna obramba iz katere dosegajo lahke točke. Ko se bo v moštvo vrnil še Rade, bodo dobili dodatno kvaliteto in komaj čakam, da jih vidim v popolni postavi. Kot vedno imajo tudi letos najmlajše moštvo v ligi in to, da so trenutno na četrtem mestu je zares velik uspeh.

NENAD MILJENOVIC, kosarkas Mega Vizure, na utakmici protiv Partizana. Beograd, 07.05.2014. foto: Nebojsa Parausic Kosarka, Partizan, Mega Vizura

Za tiste, ki te ne poznajo, naj povemo, da si velik ljubitelj fantasy igric. Lani si delal kar velike napake v fantasy ABA ligi, boš letos kaj spremenil znotraj ekipe?

Moram priznati, da se nisem uspel posvetiti tej igri. S prijatelji namreč igramo privatno fantasy NBA ligo, ki je nekoliko bolj prestižnega pomena  in kjer sem trenutno prvi. Premalo spremljam ABA ligo, saj za vikende igram svoje tekme, če pa že, pa spremljam tekme Mege, kar pa je premalo, da bi bil lahko konkurenčen v fantasy igri.

Kaj si si v povezavi s košarko najbolj zapomnil v letu 2015?

Mislim, da vsako leto najbolj zazanamujejo rezultati iz velikih tekmovanj in tudi letos ni nič drugače. Nažalost nam je vsem ostal v spominu poraz proti Litvi, ki ga je celotna država težko prebolela po zares sijajnih predstavah, ki smo jih prikazali do tega obračuna. Po drugi strani je Španija osvojila zlato, pa čeprav tega, zaradi odsotnosti številnih košarkarjev, skoraj nihče ni pričakoval. V spominu mi bo zagotovo ostalo tudi izjemno leto Reala, ki je osvojil vse, kar se je dalo in absolutna dominacija Golden Statea v ligi NBA.

Kdo bo po tvojem mnenju letos slavil v ligi NBA in kdo v ABA ligi?

V ligi NBA imam tri favorite in sicer Golden State, San Antonio in Cleveland. Kot vedno, bo tudi letos veliko odvisno od tega, kdo bo na koga naletel v play-offu in kako prizanesljive bodo do ključnih igralcev poškodbe. Cleveland bi moral imeti na vzhodu nekoliko lažje delo, kot kdorkoli na zahodu, tako da ne gre zanemariti faktorja utrujenosti. Pričakujem konferenčni finali Golden State – San Antonio in Cleveland – Chicago. V ABA ligi bo zelo zanimivo, z obzirom na to, da je Crvena zvezda izrazit favorit, a po vsej verjetnosti ne bo imela pretirane prednosti domačega terena.  Nekaj več bo prostora za presenečenje, predvsem na račun spremembe pravil, saj se letos polfinale igra na dve dobljeni tekmi. V tem trenutku nebi rad napovedoval zmagovalca.

Za konec nam še zaupaj svoje želje za leto 2016…

Najbolj si želim ostati zdrav, nadaljevati z dobrimi predstavami v Seviliji in še naprej uživati v košarki in življenju v Španiji. Prav tako si poleti želim zaključiti faks, uživati v Beogradu in se z dekletom odpraviti nekam na lepše na dopust.