Ilirija na Gorenjsko po točki, lokalni derbi Laško Vs Šentjur

v rubriki
Liga Nova KBM
s kategorijo
Novice
.

V soboto in nedeljo bo na sporedu večina tekem 11. kola Lige Nova KBM. Igralci Rogaške potujejo na Obalo, Ilirija gostuje pri Šenčurju, v lokalnem obračunu v Laškem domačini pričakujejo Šentjur. V televizijskem prenosu na Šport TV pa bo moč spremljati tekmo med Hopsi in Petrol Olimpijo. Tekma med Krko in Helios Sunsi je preložena.

Liga Nova KBM, 11. krog, 29.12.
Sixt Primorska – Rogaška (18.00)

Vodilna ekipa Lige Nova KBM v prednovoletnem vzdušju na Obali v prvi tekmi 11. kola pričakuje goste iz Rogaške Slatine. Domačini so sredi zelo lepega niza šestih zaporednih zmag, igralci Rogaške pa so končno zdravi in prihajajo na tekmo optimistični, saj so po petih zaporednih porazih v prejšnjem kolu premagali Šentjur. Sixt Primorska ima najboljši napad (87,3 dosežene točke na tekmo) ter obrambo (70,7 prejete točke na srečanje) v Ligi Nova KBM, kar jih gotovo postavlja v vlogo favorita tega srečanja. Ker ima Rogaška boljše razmerje zmag in porazov v gosteh kot na domačem parketu, bo ta tekma izredno zanimiva. V prvem medsebojnem obračunu v tej sezoni Lige Nova KBM je bila Rogaška doma boljša in je Sixt Primorski prizadejala enega od le dveh porazov Primorcev v tekoči sezoni Lige Nova KBM.

Pri Sixt Primorski bo veliko odvisno od navezave Marjan Čakarun-Žan Mark Šiško, saj je prvi najboljši strelec (13 točk) in skakalec (6,1 skoka) Sixt Primorske, drugi pa je najboljši asistent Lige Nova KBM (povprečno 7,1 asistence na srečanje). Pri Rogaški je pomemben člen Rashun Davis, ki v povprečju dosega 15 točk na tekmo in njegov dvoboj z Žanom Markom Šiškom bo prav gotovo zelo zanimiv.

Izjavi trenerjev pred tekmo:

Jurica Golemac, trener Sixt Primorske:
“Dva dni po tekmi v regionalni ligi nas v soboto že čaka nov preizkus v Ligi Nova KBM. V državnem prvenstvu v Areno Bonifika prihaja ekipa Rogaške, ki v zadnjem obdobju dviguje raven svojih predstav ter igra vse bolje in bolje. V kolikor se želimo prebiti do novega uspeha, bomo morali v naši igri znova prikazati kar največ osredotočenosti in energije. Potrebovali bomo tudi pomoč navijačev. Vse vljudno vabim, da se nam pridružijo na tribunah Arene Bonifika in nam pomagajo na poti do čimprejšnje uvrstitve med najboljših šest ekip in s tem preboja v Ligo Nova KBM za prvaka.”

Damjan Novaković, trener Rogaške:
“Primorska je v domačem in regionalnem tekmovanju na vrhu tabele. Doma še posebej dominira in svoje nasprotnike domov pošilja z zelo visoko razliko. Nam zagotovo ne gre na roko težka tekma in dolga pot iz Mostarja. Časa za regeneracijo in pripravo na tekmo je zelo malo. Primorska je v vseh pogledih favorit te tekme. V Koper se lahko odpravimo sproščeni, a odgovorni. Poizkusili bomo iztržiti največ kar lahko.”

Šenčur GGD – Ilirija (19.00)

V Šenčurju tri dni po vnaprej odigrani tekmi 12. kola Lige Nova KBM gostujejo igralci Ilirije. V tej tekmi so v dramatični končnici izgubili od Krke ter so bili zelo blizu svoje prve zmage v tej sezoni Lige Nova KBM. To dejstvo bo gotovo zelo motiviralo goste iz Ljubljane, ki pa se bodo morali po robu postaviti zelo izkušeni domači zasedbi. Šenčur je v prejšnjem kolu izgubil na domačem parketu proti vodilni ekipi Lige nova KBM, Sixt Primorski, a je pustil odličen vtis, zato se bodo domačini želeli vrniti na zmagovita pota. V prvem medsebojnem obračunu v tej sezoni Lige Nova KBM je bil Šenčur v gosteh prepričljivo boljši.

Pri Šenčurju imajo vodilno vlogo v tej sezoni Lige nOva KBM izkušeni Smiljan Pavić (najboljši strelec – 12,7 točke na srečanje), Dino Murić (najboljši skakalec – 5,8 skoka na tekmo) in Ramo Rizvić (3,9 asistence na tekmo). Pri Iliriji bo spet veliko odvisno od dnevne forme Joshue Heatha, ki je tretji strelec Lige Nova KBM (16,9 točke na tekmo ) in drugi asistent – 7 asistenc na tekmo).

Izjavi trenerjev pred tekmo:

Rade Mijanović, trener Šenčurja:
“Čaka nas zadnja tekma v koledarskem letu 2018, ki je bilo za nas zelo uspešno. Vabim naše navijače, da nas pridejo podpreti tudi na tekmi proti Iliriji in nam pomagajo do novega para točk.”

Saša Dončić, trener Ilirije:
“V soboto igramo proti dobri in izkušeni ekipi Šenčurja. Mi se bomo potrudili, da pokažemo, da znamo igrati dobro košarko in z morebitno zmago še bolj motivirani začnemo novo leto.”

Zlatorog – Šentjur (19.00)

Lokalni derbi med Zlatorogom in Šentjurjem je dvoboj tekmecev, ki sta med seboj oddaljena le 20 kilometrov in sta na prvem medsebojnem srečanju v tej sezoni Lige Nova KBM odigrali podaljšek (zmagali so igralci Šentjurja), zato bo tudi tokrat tekma zelo zanimiva. Obe ekipi prihajata v tekmo po nizu porazov, Zlatorog jih je nanizal štiri, Šentjur pa tri, zato obe moštvi v tekmo vstopata z željo po prekinitvi tovrstnega niza. Pri domačinih se je v zadnjih tekmah poznalo, da so se ubadali s poškodbami. Šentjur je v prejšnji tekmi izgubil v Rogaški Slatini a v zadnji četrtini pustil dober vtis, zato bodo gostje gotovo gradili tudi na tem dejstvu.

Glede na statistiko bo ta tekma tudi dvoboj dveh najboljših strelcev Lige Nova KBM, domačega Nejca Bariča (17,1 točke na srečanje) in gostujočega Davorja Konjevića (21,5 točke na tekmo).

Izjavi trenerjev pred tekmo:

Chris Thomas, trener Zlatoroga:
“Pripravljamo se na sobotno tekmo. Celoten teden smo dobro trenirali in komaj čakamo tekmo.”

Jakša Vulić, trener Šentjurja:
“Pred nami je pomembna tekma, tako v smislu uvrstitve v Ligo Nova KBM za prvaka kot tudi zaradi točk, ki se prenašajo v drugi del tekmovanja. Že naša prva tekma z Laščani je bila zelo negotova, podobno pa pričakujem tudi sedaj. Upam, da bomo dovolj osredotočeni, da pridemo do uspeha.”

30.12.
Hopsi Polzela – Petrol Olimpija (17.30)

V zadnji tekmi 11. kola Lige Nova KBM bodo aktualni državni prvaki pred televizijskimi kamerami Šport TV v popoldanskem terminu gostovali na Polzeli. Po treh zaporednih zmagah Hopsov v Ligi Nova KBM in trenutnemu tretjemu mestu na lestvici, domačini z zvrhano mero optimizma pričakujejo ekipo Petrol Olimpije. Ljubljančani na Polzelo prihajajo po dveh zaporednih porazih v ligi (Krka, Helios Suns), a njihova kombinirana postava, ki daje več priložnosti mlajšim igralcem pod vodstvom trenerja Žige Mravljaka verjetno še ni uigrana toliko kot si pri Ljubljančanih želijo sami. Vendar to moštva Hopsov ne zanima, saj so glede na dejstvo, da so v zadnjih petih tekmah zmagali kar štirikrat, lahko optimistični ter bodo pred domačimi gledalci in televizijskim avditorijem prav gotovo ustrezno motivirani. Hopsi imajo tudi tretjo najboljšo obrambo v Ligi Nova KBM, povprečno prejmejo na tekmo 73,9 točke, medtem pa ima Petrol Olimpija tretji najboljši napad (povprečno 83,9 dosežene točke na srečanje). Iz tega statističnega vidika bo zanimivo spremljati razplet srečanja. V prvem medsebojnem obračunu v tej sezoni Lige Nova KBM je bila Petrol Olimpija, po zanimivi končnici in zelo napadalni igri obeh moštev (skupaj doseženih 193 točk), boljša za tri točke.

Pri Hopsih igra sloni na Donovonu Jacku, ki je s 13,8 točke in 7 skoki na srečanje prvi strelec in skakalec Hopsov.  Pri Petrol Olimpiji je še vedno prvi strelec ekipe v Ligi Nova KBM Jan Špan, ki v povprečju dosega 16 točk na tekmo, a je vprašanje ali bo igral, zato se bo Petrol Olimpija tudi naprej naslanjala na svoje mlade igralce Marka Simonovića (v povprečju dosega 7,5 skoka na tekmo in je prvi skakalec ekipe ter drugi skakalec Lige Nova KBM), Luko Šamanića, Issufa Sanona, Petra Vujačića in ostale.

Izjavi trenerjev pred tekmo:

Boštjan Kuhar, trener Hopsov:
“Čaka nas nova zahtevna naloga, v goste prihaja favorizirana Petrol Olimpija, proti kateri bomo storili vse, da bi podaljšali naš niz dobrih iger in rezultatov. Vabim naše zveste navijače da v čim večjem številu pridejo v prenovljeno Športno dvorano na Polzeli in da skupaj poskušamo presenetiti favorizirane goste, ter uspešno zaključimo leto 2018.”

Žiga Mravljak, trener Petrol Olimpije:
“Hopsi so pred nedeljskim dvobojem zmagali na treh zaporednih tekmah, dve od tega zmag pa so zabeležili na gostovanjih. Zavedamo se, da obračun na Polzeli ne bo lahek, poleg tega pa tekma s Polzelani za nas prihaja le dan po pomembnem dvoboju v regionalni ligi, zato je v tem trenutku za nas tekma državnega prvenstva še zelo daleč. Po tekmi v regionalni ligi, oziroma v nedeljo zjutraj, bo jasno, s kakšno postavo bomo nastopili na tekmi, tako da o kakšni podrobni pripravi na našega nasprotnika na žalost ne moremo govoriti. To seveda ne pomeni, da na gostovanje odhajamo z belo zastavo. Napravili bomo vse, da mladost in pomanjkanje izkušenj nadoknadimo z energijo in borbeno predstavo.”

PRELOŽENO:
KRKA : HELIOS SUNS