How do you spell that?*

v rubriki
Liga NBA
s kategorijo
Novice
.

Ko je Marko Milič kot prvi slovenski košarkar odšel v ligo NBA so redki prek luže sploh slišali za Slovenijo. Tako so se komentatorji leta 1998 večkrat morali vprašati od kod je že ta mladi mož.

Pavza. Če ustavimo posnetek na 1:47 lahko vidimo, da je Kranjčanov priimek, nepresenetljivo, zapisan MILIC. Torej brez Č-ja ki ga ima Milič v potnem listu.

V tistem času tudi največji zvezdniki s področja nekdanje Jugoslavije niso imeli priimke zapisane v izvirniku. Toni Kukoč je bil KUKOC, Dino Rađa pač RADJA. Ta praksa je dolgo veljala – zaradi tiskalnih omejitev ali preprosto, ker franšizam in igralcem ni bilo mar. V zgodovini lige NBA je igralo 75 igralcev iz nekdanje Jugoslavije oziroma njenih naslednic Slovenije, Hrvaške, Srbije, Bosne in Hercegovine ter Severne Makedonije, mnogi med njimi s črkami, ki jih angleška abeceda ne premore.

Takšnih je v aktualni generaciji NBA košarkarjev deset, in sicer: Goran Dragić, Luka Dončić, Bojan Bogdanović, Bogdan Bogdanović, Boban Marjanović, Nikola Jokić, Nikola Vučević, Jusuf Nurkić, Dario Šarić in Ante Žižić.

Od te deseterice zgolj Hrvat v dresu Cavaliersov Ante Žižić nima priimka zapisanega v izvirniku. Če ima karkoli pri tem dejstvo, da gre ravno za najslabšega izmed deseterice, ne moremo niti potrditi niti ovreči.

Ostaja samo še vprašanje kdaj se bodo ameriški novinarji enkrat za vselej naučili še pravilno izgovarjati imena in priimke tujih košarkarjev.

*Kako se to črkuje? – Redno vprašanje za marsikaterega Slovenca ob spoznavanju angleško govorečih posameznikov.