Hopsi, Šenčur in Primorska do pomembnih zmag

v rubriki
Liga Nova KBM
s kategorijo
Novice
.

 V Ligi Nova KBM za prvaka je derbi kola pripadel Hopsom, ki so doma premagali Rogaško. Sixt Primorska je v drugem polčasu strla odpor Helios Sunsov, Gorenjska gradbena družba Šenčur pa je v tekmi Lige za obstanek premagala Ilirijo. V nedeljo se bosta na preostali tekmi kola Lige za obstanek pomerila še Zlatorog in Šentjur.

LIGA NOVA KBM ZA PRVAKA, 2. krog, 9.3.
HOPSI POLZELA – Rogaška 81:76 (28:17, 21:16, 17:18, 15:25)
Burgett 20 (6 skokov), Dragan 12 (7 skokov), Atanacković (7 skokov) in Rotar 11; Sarajlija 21, Pajić 15 (7 skokov), Bilić 11

Hopsi so zapravili 23 točk prednosti, a se na koncu vseeno veselili prve zmage v Ligi Nova KBM za prvaka.Rogaška, ki je v uvodnem nastopu prejšnji konec tedna preprečili veliki preobrat Helios Suns – vodila je že s 24 točkami, nato pa komaj izvlekla dve točki, je na začetku drugega polčasa zaostajala 35:58, na štartu zadnje četrtine pa 51:68.

Z nizom trojk se je štiri minute pred koncem tekme približala na 71:67, nato celo na 75:74, v zadnjih šestdesetih sekundah pa so trije Američani na delu na Polzeli ohranili mirno roko in s črte prostih metov odločili zmagovalca. Med njimi je bil najboljši Austin James Burgett, ki je dosegel 20 točk, Donovon Matthew Jack je zbral 10 točk in 8 skokov, Casey Bryan Benson pa je ob osmih skokih in prav toliko podajah zabeležil še sedem točk. Pri Rogaški je Mirza Sarajlija zadel štiri trojk (21 točk), Marko Pajić pa je imel 15 točk in sedem skokov.

V 3. krogu bodo Hopsi gostovali v Novem mestu (13. 3.), Rogaška pa bo gostila zasedbo Sixt Primorske (16. 3.).

Izjavi trenerjev pred tekmo
Boštjan Kuhar, trener Hopsov:
”V prvem polčasu, ko smo se držali dogovorjenega, smo si priigrali prednost, v drugi del pa smo vstopili z mislijo, da smo že zmagali. Kot že večkrat se nam je to vrnilo, Rogaška je zaigrala čvrsteje, mi nismo uspeli zadevati in tekma se je na koncu po razburljivi končnici vendarle obrnila v našo korist. Na poziciji štiri in pet nismo bili pravi, Milojko Vasilič je poškodovan, Simo Atanackovič lahko da veliko več, vendar zmagi se ne gleda v zobe. Imamo še veliko rezerve in upam v še boljše igre v nadaljevanju Lige za prvaka.”

Damjan Novaković, trener Rogaške:
”Imeli smo priložnost čudežno zmagati to tekmo, vendar smo v sami končnici zgrešili nekaj prostih metov. Moramo se vprašati, kje smo bili v drugi četrtini, v kateri smo storili le tri osebne napake, igrati pa smo začeli šele v zadnji četrtini. Na Polzeli ali kjerkoli drugje v Ligi za prvaka s takšno igro ne moreš zmagati.”

4. krog:
SIXT PRIMORSKA –
Helios Suns 83:53 (18:17, 20:19, 21:9, 24:8)
Marinković 18 (5 skokov), Harris 17 (7 skokov), Šiško 11 (8 podaj); Pašajlić 10, Mahkovic in Besedić (7 skokov) 8

Košarkarji Sixt Primorske so vknjižili drugi par točk v Ligi Nova KBM za prvaka, Helios Suns pa je na drugem zaporednem gostovanju doživel drugi poraz.

Gledalci v dvorani Bonifika so videli dva povsem različna polčasa; izenačenega prvega, v katerem so imeli gostje iz Domžal tudi šest točk prednosti, in nadaljevanje, ki so ga igralci Sixt Primorske dobili z rezultatom 45:17. Če je Helios Suns v prvem polčasu še držal ravnotežje pod obročema (17:14) in imel skoraj polovičen izkupiček v napadu, je drugi del razkril vso razliko v kakovosti, širši nabor igralcev, predvsem pa večjo željo in motivacijo pri domačih. Sixt Primorska je tretjo četrtino dobila z 21:9, zadnjo s 24:8, v skoku je bila boljša 43:26, goste pa je prisilila v 17 izgubljenih žog in jim prepustila zgolj sedem košev iz igre.

Ivan Marinković je 18 točk dosegel ob metu 8:11, Lance Harris je trojke metal 3:6 (17 točk, 7 skokov), Žan Mark Šiško je dosegel 11 točk (8 podaj), deset jih je prispeval Corin Henry, Marko Jagodić Kuridža pa je ujel 14 odbitih žog. Pri gostih je do dvomestne številke prišel le Miroslav Pašajlić, ki je dosegel 10 točk.

Koprčani bodo 16. marca gostovali v Rogaški Slatini, Helios Suns pa bo tudi v tretjem kolu igral v gosteh, in sicer pri Petrol Olimpiji, 14. marca.

Izjave trenerjev pred tekmo
Jurica Golemac, trener Sixt Primorske:
”Čestitke našim fantom za zmago. Za nami je zelo težka tekma, na katero smo stopili skorajda direktno iz avtobusa po vrnitvi iz Beograda. Znova sta nas do uspeha vodili igra v obrambi ter podpora navijačev. V drugem polčasu smo dosegli nekaj lahkih košev in zasluženo zmagali.”

Dejan Jakara, trener Helios Suns:
”Čestitke Sixt Primorski za zmago. Žal mi je, da smo po dobrem prvem polčasu, v katerem smo igrali po dogovorih, v nadaljevanju padli v naši igri. Zdelo se mi je, da smo se na momente celo predali. Napravili bomo analizo, skušali ugotoviti, zakaj se je to zgodilo in to popraviti do naslednjih tekem.”

LIGA NOVA KBM ZA OBSTANEK, 2. krog, 9.3.
GORENJSKA GRADBENA DRUŽBA ŠENČUR
– Ilirija 84:75 (16:24, 28:11, 15:15, 25:25)
Popadić 20, Pavić 13 (9 skokov), Rivić (10 skokov) in Murić (6 skokov) 12; Williams 26, Gabrovšek 17 (7 skokov), Germ 15
Košarkarji Gorenjske gradbene družbe so pred domačimi gledalci dosegli drugo zmago v Ligi za obstanek. Tekma je bila v prvem polčasu precej izenačena, čeprav so gostje po prvi četrtini vodili za osem točk, so v drugi domačini močneje napadli in na polčas odšli s prednostjo devetih točk.

V drugem polčasu so košarkarji Šenčurja uspeli zadržati varno prednost pred gosti in tekmo brez večjih težav pripeljali do konca.

Pod obema obročema so dominirali izkušeni košarkarji Šenčurja. Trojec Pavić-Murić-Rizvić je od skupno 40 skokov zbral 25 in bil najzaslužnejši za zmago Šenčurja. Ramo Rizvić je v statistiko vpisal dvojni dvojček (12 točk, 10 skokov), Smiljanu Paviću pa je do dvojnega dvojčka zmanjkal en skok (13 točk, 9 skokov). Pri Iliriji je Larry Demetrius Williams dosegel 26 točk. David Gabrovšek je k 17 točkam vpisal še 7 skokov, Anže Germ jih je dosegel 15.

Gorenci bodo v naslednjem kolu gostovali v Šentjurju, košarkarji Ilirije pa bodo doma gostili Zlatorog.

Izjavi trenerjev pred tekmo
Konstantin Subotič, trener GGD Šenčur:
”Zabeležili smo zmago. To smo tudi želeli. Vedeli smo, da je Ilirija trdoživa ekipa in da se ne bo predala. Veseli me dobra reakcija naših igralcev s klopi in dobra igra v drugi četrtini. Točno to mora biti naš recept na naslednjih tekmah. Čaka nas še veliko dela, ker moramo biti za prihajajoče tekme še bolje pripravljeni. Čestitke Iliriji za korektno tekmo in čestitke mojim fantom za nov uspeh.”

Saša Dončič, trener Ilirije:
”Zaslužena zmaga Šenčurja. Na žalost imam občutek, da se naša ekipa boji zmagati. Vodili smo osem točk in pokazali, da znamo igrati, a kaj ko se igralci ustrašijo zmage.”