Helios presenetil Šentjur, v Rogaški 205 točk, Gorenjci s trojko, Primorci suvereno

v rubriki
Liga Nova KBM
s kategorijo
Novice
.

V 13. kolu Lige Nova KBM smo bili priča trem izjemno napetim tekmam, kjer je zmagovalca odločila borbenost ter zbranost v zadnjih minutah tekme, obračun dveh vodilnih ekip lige pa je prepričljivo dobila fizično dominantnejša domača zasedba. Košarkarji Sixt Primorske so premagali Petrol Olimpijo, Helios Sunsi so dosegli pomembno zmago proti Šentjurju, Šenčur je doma iztržil zmago proti Zlatorogu, Rogaška pa se je namučila, a na koncu le premagala košarkarje Ilirije.

Liga Nova KBM, 13. krog, 12.1.
SIXT PRIMORSKA – Petrol Olimpija 80:63 (23:15, 22:10, 20:20, 15:18)
Marinković 18, Henry 13, Šiško 11; Kastrati 16, Vujačić 15, Tratnik 14

Obračun vodilnih ekip Lige Nova KBM ni bil derbi, saj je Petrol Olimpija v Koper pripotovala z drugo postavo in vsega desetimi igralci. Sixt Primorska je bila za razred boljša ekipa in zanesljivo vpisala jubilejno deseto zmago. Ob tako mladi in oslabljeni zasedbi Petrola Olimpije vprašanja o zmagovalcu praktično ni bilo. Bolj zanimivo je bilo spremljati, ali bo Sixt Primorska dosegla zmago z več kot dvajsetimi točkami, za kolikor je izgubila prvo tekmo v začetku novembra v Stožicah. Čeprav so domači dobili prvi polčas s 45:25, je trener Jurica Golemac v nadaljevanju spočil svoje glavne adute, tako da so se gostje sprostili, lažje zadihali in celo dobili drugi del z 38:35. Petrol Olimpija bo že jutri s prvo postavo igrala domačo tekmo regionalne lige, v ponedeljek jo čaka povratna tekma pokala Spar doma z Rogaško, v sredo bo igrala ligo prvakov z Oostendejem, v 14. kolu Lige Nova KBM pa bo gostila Šenčur Gorenjsko Gradbeno Družbo. Sixt Primorska ima v torek povratno, bolj ali manj zgolj formalno tekmo proti Krki v četrtfinalu pokala Spar, nato pa jo v dveh dneh čakata dve poti v Domžale k Helios Suns; 17. januarja v okviru regionalne lige, naslednjo soboto pa v 14. kolu Lige Nova KBM.

Šentjur – HELIOS SUNS 75:81 (27:23, 12:19, 22:24, 14:15)
Konjević (11 skokov) 20, Pešić (7 skokov) 16, Ahmedović 15; Pašaljić 22, Gajić (6 skokov) 15, Oman 11

Košarkarji Šentjurja so se po štirih zaporednih gostovanjih vrnili v dvorano Hrušovec, vendar tudi pred domačimi gledalci niso uspeli prekiniti negativnega niza zadnjih dveh mesecev. Doživeli so peti poraz v zadnjih šestih tekmah oziroma osmega v Ligi Nova KBM. Šentjur je zdaj pri izkupičku 5-8, Helios Suns pa je po peti zmagi na zadnjih šestih tekmah prvič po začetku sezone napredoval na petdesetodstotni izplen ter se pomaknil v zgornjo polovico Lige Nova KBM. Domžalčani so do zmage prišli zahvaljujoč odlični ekipni predstavi. Čeprav so imeli 13 skokov manj kot domači, so zbrali kar 28 podaj (Jure Močnik jih je imel 13) ter imeli 65-odstotni met za dve točki. Ob tem so zadeli devet trojk ter imeli dovolj razpoloženih posameznikov. Z 22 točkami Miroslava Pašajlića, petnajstima Nikole Gajića ter enajstimi Urbana Omana so v drugem polčasa držali prednost, ki v nobenem trenutku ni presegla deset točk, ter zadržali nalet domačih, pri katerih je prvi strelec lige Davor Konjević zbral 20 točk in 11 skokov. Šentjurju je lahko v tolažbo dejstvo, da je izgubil z nižjo razliko, kot je slavil na prvi tekmi v Domžalah. V 14. kolu bo Šentjur gostoval v Novem mestu (20. 1.), Helios Suns pa bo gostil vodilno Sixt Primorsko (19. 1.).

ŠENČUR GORENJSKA GRADBENA DRUŽBA – Zlatorog 83:80 (19:20, 17:10, 20:24, 27:26)
Rizvić (8 skokov) 23, Sejfić 15, Zadnik 11; Thomas Jr. 19, Barič (8 asistenc) 18, Maker (5 skokov) 11
Obračun ekip, ki sta imeli pred tem kolom enak izkupiček 5-7 in se torej borita za vstop v ligo za prvaka oziroma šesto mesto, je po razburljivi končnici pripadel Šenčurju Gorenjski gradbeni družbi, ki je tako vknjižil drugo zmago na zadnjih petih tekmah in šesto v Ligi Nova KBM. S tem je popravil vtis v domači dvorani; v zadnjih šestih krogih je namreč kar petkrat igral doma in do te tekme zmagal le dvakrat. Zlatorog na drugi strani je imel še eno lepo priložnost za nov skalp, potem ko je v prejšnjem kolu visoko nadigral vodilno Sixt Primorsko, vendar mu je v zaključku zmanjkalo natančnosti in tudi kanček sreče, da bi še drugič v tej sezoni ugnal Gorenjce. Tako je doživel osmi poraz in ostaja v coni lige za obstanek. Tekma je bila vseskozi napeta in izenačena. Šenčur Gorenjska gradbena družba je imel premoč pod obročema, gostje pa so se srčno borili in bili ob ekipni predstavi – pet igralcev je imelo dvomestne številke – vse do konca v igri za dve točki. Nejc Barič je pol minute pred koncem zadel za vodstvo Zlatoroga za točko, nato pa je Michael Gant dobil nešportno osebno napako, ki so jo domači pretvorili v vodstvo 83:80. Vseeno je so imeli Laščani še napad za izenačenja, vendar poskus Bariča za tri točke ni šel skozi mrežico. Pri domačih je izstopal Ramo Rizvić, ki je s 23 točkami (met 7:9), osmimi skoki in petimi podajami ter indeksom 30 najbolje ocenjeni igralec 13. kroga, ki bo zaključen v začetku februarja po tekmi Hopsi Polzela – Krka. Na drugi strani je Cleveland Thomas dosegel 19 točk, Nejc Barič pa 18 (8 podaj). Šenčur bo 21. januarja gostoval pri Petrolu Olimpiji, Zlatorog pa bo dva dni prej igral doma z Rogaško.

ROGAŠKA
– Ilirija 106:99 (29:31, 34:24, 18:19, 25:25)
Pajić 20, Davis (7 asistenc) 18, Vašl, Knežević, Sarajlija 15; Williams 21, Heath 19, Ružič (8 asistenc) 14

Glede na to, da je bila za Rogaška to četrta tekma v zadnjih sedmih dneh, za Ilirijo pa prva po 29. decembru, so gledalci spremljali zanimivo in napadalno usmerjeno predstavo. Dveh točk so se veselili Slatinčani, ki so tako po nizu petih porazov vpisali tretjo zmago na zadnjih štirih tekmah. Ilirija, ki je na zadnji tekmi 2018 dosegla svojo prvo zmago v Ligi Nova KBM, je bila več kot dostojen tekmec. Dobila je prvo in tretjo četrtino, izenačeno odigrala zadnjo, v drugi pa so bili gostitelji boljši s 34:24. Ljubljančani so dve minuti pred koncem izenačili na 97:97. Prvi igralec Rogaške Rashun Davis (18 točk, 7 podaj) je nato domače spet popeljal v vodstvo, odločilni trenutki pa so prišli po košu Leona Šantelja dobrih 60 sekund pred zaključkom. Gostje so izgubili žogo, trener Saša Dončić je dobil tehnično napako, kar je Rogaška izkoristila za neulovljivo vodstvo 102:97. Pri domačih je bil prvi strelec Marko Pajić z 20 točkami (met 5:8), pri Iliriji pa jih je Larry Williams zbral 21, Joshua Heath pa 19. Rogaška bo v naslednjem kolu (19. 1.) gostovala v Laškem, Ilirija pa bo prihodnje tri tekme igrala doma, najprej proti Hopsom.