Grgić objavil seznam za balonček v Ljubljani, kjer bo manjkala Shante Evans

s kategorijo
Novice
.

Slovensko žensko člansko reprezentanco v prvem tednu februarja čaka še zadnji cikel kvalifikacij za evropsko prvenstvo leta 2021. Izbranke selektorja Damirja Grgića se bodo v ljubljanskem mehurčku 4. februarja pomerile z Bolgarijo ter za konec kvalifikacij 6. februarja še z Islandijo. Po dogovoru s selektorjem bo tokratni reprezentančni cikel izpustila Shante Evans.

Na seznamu selektorja Damirja Grgića je trenutno 14 košarkaric, na reprezentančnem zboru 31. januarja pa se bo zbralo 12 igralk. V primerjavi z novembrskim ciklom so med kandidatkami za reprezentančni dres znova Zala Friškovec, Tina Trebec in Eva Rupnik, na prvo priložnost v članskem dresu pa bo upala mlada Mojca Jelenc. Poleg Evansove med izbrankami tokrat prav tako ni Merise Dautović.

Na reprezentančnem seznamu za zadnji cikel kvalifikacij za ženski EuroBasket 2021 so:
NIKA BARIČ (Birevim Elezig, Turčija), TINA CVIJANOVIČ (Delser LSB Videm, Italija), LEA DEBELJAK (ŽKK Cinkarna Celje), ZALA FRIŠKOVEC (KSC Szekszárd), TEJA GORŠIČ (Hannover, Nemčija), TINA JAKOVINA (Kangoeroes Mechelen, Belgija), MOJCA JELENC (ŽKK Cinkarna Celje), ALEKSANDRA KROŠELJ (Kangoeroes Mechelen, Belgija), EVA LISEC (Dinamo Kursk, Rusija), TEJA OBLAK (USK Praga, Češka), ANNAMARIA PREZELJ (Quesos El Pastor, Španija), EVA RUPNIK (Rheinland Lions Köln, Nemčija), MARUŠA SENIČAR (ŽKK Cinkarna Celje) in TINA TREBEC (Montbrison, Francija).

Štiri tekme, štiri zmage. To je trenutni izkupiček slovenskih košarkaric po dveh ciklih kvalifikacij za evropsko prvenstvo leta 2021, ki ga bosta gostila španska Valencia in francoski Strasbourg. In prepričljivo prvo mesto na lestvici skupine A. Z dvema zmagama nad Grčijo ter eno nad Bolgarijo in Islandijo so si Slovenke na stežaj odprla vrata evropskega prvenstva. Tretji zaporedni nastop na prvenstvu stare celine, ki ga bodo na domačem parketu lovile proti Bolgariji in Islandiji, bi jim lahko preprečil le še čudež.

Je pa FIBA nekoliko spremenila protokol vstopa v kvalifikacijski mehurček. Košarkarice in člani štaba so namreč že morali opraviti test za dokazovanje prisotnosti protiteles proti novemu koronavirusu SARS CoV-2 (COVID-19). V primeru prisotnosti protiteles bo posameznik že prejel zeleno luč za vstop v ljubljanski mehurček, ki ga bosta gostila Austria Trend hotel in dvorana Stožice, v nasprotnem primeru pa ga čakata še dve PCR testiranji.

Selektor Damir Grgić bo tako dvanajsterico košarkaric za tekmi proti Bolgariji in Islandiji določil po prejemu izvidov uvodnih testiranj v začetku naslednjega tedna. Reprezentanca se bo zbrala v nedeljo, 31. januarja v popoldanskih urah in zvečer v dvorani Stožice že opravila prvi trening.

Damir Grgić, selektor slovenske ženske članske reprezentance:
“Po uspešno odigranih prvih dveh kvalifikacijskih ciklih vsi že komaj čakamo, da se znova zberemo. S štirimi zmagami smo si na stežaj odprli vrata tretje zaporedne uvrstitve na evropsko prvenstvo in na domačem parketu moramo v takšnem stilu kvalifikacije tudi zaključiti. Želimo nadaljevati zmagovalno pot, končati na prvem mestu v skupini ter hkrati ti dve zadnji tekmi že delno izkoristiti kot nekakšne priprave na samo prvenstvo. Po dogovoru bo tokratni cikel izpustila Shante Evans, vračajo pa se dekleta, ki so zaradi zdravstvenih težav izpustila zadnji kvalifikacijski cikel.”

Kako na evropsko prvenstvo?

V kvalifikacije za nastop na ženskem EuroBasketu 2021 se je podalo 33 reprezentanc, ki se potegujejo za 14 mest, ki vodijo na prvenstvo v Francijo in Španijo. Nastop na EP si bodo zagotovile zmagovalke vseh devetih kvalifikacijskih skupin ter pet najboljših drugouvrščenih reprezentanc. Šest skupin je sestavljeno s po štirimi ekipami, tri skupine pa tvorijo po tri reprezentance. Rezultati s četrtouvrščeno reprezentanco v skupini se pri določanju najboljših petih drugouvrščenih reprezentanc ne bodo upoštevali. Na prvenstvo so že uvrščene Belgija, Srbija in Švedska ter kot gostiteljici Francija in Španija.