Golemac ni pričakoval, da bodo kljubovali ekipam s podporo najmočnejših podjetij v državi

v rubriki
Liga Nova KBM
s kategorijo
Novice
.

To soboto se ob 18.45 v koprski Areni Bonifika začenja finalni niz Lige Nova KBM. Košarkarji Sixt Primorske se bodo za državni naslov borili prvič v svoji triletni zgodovini. Nasproti jim bo stala 17-kratna prvakinja Petrol Olimpija iz Ljubljane.

Ekipi sta bili najboljši že po rednem delu državnega prvenstva. V dosedanjem delu končnice so bili tekmo več primorani odigrati košarkarji iz prestolnice. Četrtfinalni niz proti Šenčurjanom so dobili z 2:1 v zmagah (79:77, 70:73, 85:73), v polfinalu pa z dvema zmagama odpravili domžalske Helios Sunse (74:60, 68:49). Na drugi strani je primorska zasedba vztrajala pri svoji brezhibnosti. Brez poraza se je sprehodila že skozi Ligo za prvaka (10 tekem, 10 zmag), nato pa po dvakrat zanesljivo ugnala še Zlatorog (98:74, 89:68) in lanskoletno finalistko Krko iz Novega mesta (85:74, 88:76). V finale bo vstopila po 19 zaporednih zmagah. Poraza ne pozna že vse od 7. marca.

Koprski tigri so v tej sezoni osvojili prav vsako tekmovanje, v katerem so sklenili nastope. Trenutno imajo v rokah že tri lovorike – Superpokala Slovenije, Pokala Spar in Lige ABA 2 –, v svoje vitrine pa si želijo dodati še tisto, ki jim iz domačih tekmovanj kot edina manjka. S četrto lovoriko bi izenačila dosežek ljubljanskega kluba iz sezone 1993/94, ko je ta osvojili obe domači lovoriki, evropski pokal prvakov in srednjeevropsko superligo.

Letošnji boj za prvaka ne bo prvi finale državnega prvenstva med koprskim predstavnikom in Olimpijo. V slednjem sta se namreč že leta 1993 pomerila tedanja Slovenica Koper in Smelt Olimpija. Ljubljančani so bili predvsem po zaslugi mirne roke Dušana Hauptmana na koncu v zmagah boljši s 3:1. Kako bo 26 let kasneje, bomo videli najkasneje čez 12 dni.

V finalu bosta ekipi igrali na tri dobljene tekme. Druga sledi v torek, 21. maja, v Stožicah, tretja 24. maja znova v Areni Bonifika, morebitni četrta in peta pa sta predvideni za 26. in 28. maja.

Jurica Golemac, trener Sixt Primorske:
“Oboji smo imeli dovolj časa za pripravo na finale. Komaj čakamo, da se vse skupaj začne, saj je za nami dolga sezona z nešteto treningi in tekmami. Boji za prvaka naši ekipi prinašajo nagrado za celotno sezono. Nisem pričakoval, da bo naš klub, ki deluje šele tretjo sezono, ob nekaterih ostalih klubih, ki jih podpirajo najmočnejša podjetja v državi, favorit za naslov. To je za nas sanjsko in uživamo v vsakem trenutku. Tako se bomo lotili tudi finala, ki zagotovo ne bo lahek, saj je Petrol Olimpija na zadnjih tekmah pokazala odlično obrambo, značaj in homogenost.”

Alen Hodžić, kapetan Sixt Primorske:
“Dobro smo pripravljeni, odlično treniramo in vsi komaj čakamo, da se začne zares. Smo samozavestni, a ostajati moramo na realnih tleh in na vsaki tekmi znova prikazati največ, česar smo sposobni. Sezona je dolga, za nami je kup pomembnih tekem, zato hočemo čim prej zaključiti finalni niz in dvigniti še četrti pokal.”

LIGA NOVA KBM, FINALE:
1. tekma, sobota, 18. maja, ob 18.45 (Koper, Arena Bonifika):
SIXT PRIMORSKA : PETROL OLIMPIJA (prenos na Šport TV 1, spletni strani kkprimorska.si in Facebook strani KK Sixt Primorska)

2. tekma, torek, 21. maja, ob 18.45 (Ljubljana, Arena Stožice):
PETROL OLIMPIJA : SIXT PRIMORSKA

3. tekma, petek, 24. maja, ob 18.45 (Koper, Arena Bonifika):
SIXT PRIMORSKA : PETROL OLIMPIJA

Morebitna 4. tekma, nedelja, 26. maja, ob 18.45 (Ljubljana, Arena Stožice):
PETROL OLIMPIJA : SIXT PRIMORSKA

Morebitna 5. tekma, torek, 28. maja, ob 18.45 (Koper, Arena Bonifika):
SIXT PRIMORSKA : PETROL OLIMPIJA