Glas okreval, Mesiček in Ščuka poškodovana, debi Vujačića in Šantlja

Rubrika: Naši na tujem

Začela se je nova sezona Lige ABA, kjer ima Slovenija letos le enega predstavnika, t.j. Ljubljansko Cedevito Olimpijo. Je pa zato kar nekaj slovenskih košarkarjev, ki si mesto pod košarkarskim soncem išče prav v klubih v regiji.

Liga ABA, 1. krog:

30.9.
ZADAR – Derby 96:67

1.10.
Igokea – MORNAR 83:91
CRVENA ZVEZDA – MZT 87:67

2.10.
Cibona – PARTIZAN 81:105
Budućnost – Split (19.00)
Cedevita Olimpija – Borac (21.00)

3.10.
FMP – Mega (18.00)

21-letni Gregor Glas začenja svojo 2. sezono v Partizanu. Lani je v prvem delu precej igral pri Željku Obradoviću, v nadaljevanju manj. Letos poleti bi bil verjetno med potniki na EP, a mu je ponagajal hrbet. Na srečo je okreval, ob uvodni tekmi Partizana, bila je že 500. za Beograjčane v regiji, je k uspehu v Zagrebu prispeval šest minut na parketu.

Po nov začetek je prišel v Cibono tudi 25-letni Blaž Mesiček. V času priprav je bil med vidnimi člani Zagrebčanov, a si je v minulih dneh poškodoval roko, manjkal bo vsaj mesec dni. Zato je izpustil tudi današnjo tekmo proti Partizanu.

Svoj debi v Ligi ABA je dobro izkoristil 22-letni v Mariboru rojeni Petar Vujačić. V Črno goro je šel letos poleti iz Rogaške Slatini, vmes je bil še v Olimpiji in nekaj mesecev v beograjskem Partizanu. Zdi se, da je je dozorel za korak naprej. Na prvi tekmi je dosegel šest točk, dve trojki ob 100-odstotnem metu. V ekipi Mornarja bi bil zagotovo tudi 20-letni Luka Ščuka, ki je šel iz Ljubljane na posojo v Bar. Žal si je poškodoval koleno, na parket pa se vrne v letu 2023. Na te3m mestu mu želimo uspešno okrevanje.

V petek zvečer je v Ligi ABA debitiral 27-letni Leon Šantelj, drugič v karieri je na tujem, letos poleti je okrepil Zadar, ki se je vrnil k temeljem, tudi zato, ker ima velike finančne težave. Zato so za trenerja pripeljali Danijela Jusupa, ki pa je pokazal že na prvi tekmi, da je mojster svojega poklica, ko je treba iz ekipe izvleči maksimum.

Na svoj debi v Ligi ABA pa čaka tudi 19-letni Jakob Zajc, ki je od lani član FMP-ja, ki jutri doma gosti Mego.

Slovensko čast v regiji brani tudi trener Andrej Žakelj, ki letos ni najboljše začel sezone. Derby je visoko klonil v Zadru. Priznati pa je treba, da ima vsaj na prvo žogo in oceno Žakelj letos slabšo ekipo. A je pričakovati, da Derby precej več v nedeljo, ko Črnogorci doma gostijo Cibono.

Slovenci v Ligi ABA v 1. krogu:
Gregor Glas (Partizan) – 6 minut
Blaž Mesiček (Cibona) – ni ga bilo v postavi
Leon Šantelj (Zadar) – 8 minut, 2 točki, 3 skoki
Petar Vujović (Mornar) – 16 minut, 6 točk, 1 skok, 1 podaja
Jakob Zajc (FMP) – njegova ekipa igra jutri