FOTO: Zmaga Dolenjcem, Remus MVP

v rubriki
Nižje slovenske lige
s kategorijo
Novice
.

Novomeška ekipa Oreca je zmagovalka 21. turnirja trojk v Dolenjskih Toplicah. Dolenjci v postavi (Rene Žvan, Anže Cerkovnik, Andrej Gliha) okrepljeni z Aljošo Remusom so v razburljivem finalu z 21:14 odpravili Restavracijo Šefla (Peter Vujovič, Alen Prole, Davor Sattler, Matej Pirija). Remus je bil izbran za najkoristnejšega igralca. Tekmovanja ni ustavil niti močan naliv, ki je celotno košarkarsko dogajanje preselil v športno dvorano. Bogat športni program so popestrile še Žabice Frogs Cheeleaders, Hop klub in Mažoretni klub takt Novo mesto ter Društvo za priznanje praženega krompirja kot samostojne jedi.

Lani izgubil, letos MVP

»Veseli smo te zmage. Lani sem finale izgubil, zato sem bil letos še bolj motiviran. Drugič sem bil na tem turnirju, pa je bilo letos še boljše kot lani. Turnir je res dobro organiziran. Zakaj smo zmagali? Ker imamo homogeno ekipo, zbrali pa smo se prijatelji,« je po koncu finala povedal Remus, ki je z ekipo prejel za nagrado tisoč evrov in še praktično darilo: razkošno večerjo na ljubljanskem gradu v restavraciji Na gradu (v vrednosti 200 evrov). Tretje mesto je prav tako ostalo na Dolenjskem. Mladi Krkini upi (Jaka Šmajdek, Blaž Toplak, Bor Šteblaj, Jure Prus) so po pravem moškem obračunu z 21:19 ugnali moštvo Simič (Borut Rozman, Velibor Simič, Branko Strgar). Poleg bron je tretjeuvrščeni ekipi pripadlo še 300 evrov, četrti pa 200. Zasedbe Loka Boys, ŠD Drska, Kremenčkovi, Venteh so končale na mestih od 5. do 8., poleg praktičnih nagrad pa so jim organizatorji dodali še po 50 evrov denarne nagrade.

Kot v Wimbledonu

»Ko je začelo deževati, so se pojavile že šale, da bomo nabavili platno, kot ga imajo na teniškem turnirju v Wimbledonu. Drži pa, da je prav, da mi uspešni športniki t.i. legende po najboljših močeh pomagamo, naj bo to kar zaveza, pri pripravi in organizaciji takih dogodkov pa naj si gre za posamične ali ekipne športe. Sem lokalpatriot, tu sem odraščal, babica in prababica sta iz teh krajev, sem navezan na to košarkarsko zgodbo,« je svojo pripadnost Dolenjskim Toplicam vnovič »obnovil« in javno obelodanil Matjaž Smodiš, ambasador turnirja, ki je bil letos na sporedu že 21-ič.

Tretjič v zgodovini jo je organizatorjem zagodlo vreme, a premagalo jih ni. Ker se je ulilo z neba, so se preselili v bližnjo osnovnošolsko dvorano ter malodane po urniku izpeljali turnir. Uvodni del mlajših selekcij je bil odigran pod milim nebom na pred leti obnovljenem košarkarskem igrišču. Njihove nastope je pozorno spremljal tudi vodja mladinskega pogona KK Krka Vladimir Anzulović, tekmovanje so spremljali tudi trenerji iz ŽKK Krka.

Kopanje v termah

V kategoriji starejši dečki, medalje in pokale je podeljeval Miran Jerman, je zmagala ekipa Proteini, srebro je so zasedle Suhe gate, 3. Drobtine, 4. pa Hitri in drzni. Za prvake so igrali Martin Jančar, Žan Prosen, Simon Pušavec. Poleg praktičnih nagrad (majice za vse in kopalnih kart za Terme Dolenjske Toplice in Terme Čatež) so prvaki dobili še vstopnice za ogled tekme reprezentance Slovenije, nagrado pa je podelil KZS.

Prvaki po kategorijah:

mlajše deklice: ŽKK Krka Carice
starejše deklice: ŽKK Mačkice
cicibani: Mali orli
mlajši dečki: Grosuplje
pionirji: Grosuplje
srednješolci: Medeni butik Voglar
veterani: Sigas
veterani plus: Dream Team
člani: Oreco

Prevlada Dolenjk

Tudi letos so mlade košarkarice ŽKK Krka navdušile v Dolenjskih Toplicah. Njihov trud in dobre igre so bile nagrajene. Pri starejših deklicah so postale prvakinje ŽKK Mačkice (Ines Kastelic, Nika Strašek, Ajda Burgar, Nina Selak), pri mlajših deklicah so slavile ŽKK Krka Carice (Tina Struhar, Mija Grobler, Iris Zoran), druge so bile KK Krka Legende, tretje pa ŽKK Fejst punce. Nagrade najboljšim je podelil Radoš Kužnik, dolgoletni podpornik turnirja.

Veliki Fifolt za otroke

Za tem so z boji pod obroči končali cicibani. Zlate medalje so domov odnesli Mali orli (Žan Smrekar, Tin Bevc Taraniš, Kristjan Tisovec), ki so premagali Šola košarke Matjaž Smodiš. Pokale in medalje sta podelila domačin, sicer profesionalni košarkar in pravi velikan, Žiga Fifolt in Dušan Černe.  Pri srednješolcih so se najbolj izkazali Medeni butik Voglar, ki je za sabo pustil 2. Hype in Dream Team Ciciban.

V konkurenci pionirji smo videli ogorčen boj vse do zadnje sekunde tekme, ko so Grosupeljčani prizadejali poraz Novomeščanov, 16:14 je bilo. Pri mlajših dečkih so novi prvaki turnirja trojk Dolenjske Toplice košarkarji Grosupljega, srebrni so bili igralci ekipe Kralji brzine, tretji pa Golden State. Gregor Bukovec in Matjaž Smodiš pa sta obdarila najboljše.

Seniorske medalje in pokali so se podeljevali pod streho. Pri veteranih je šel naslov ekipi Sigasa, ki je v napeti končnici s 16:14 ugnala večkratne prvake Mizarstvo Luzar. Za naslov pa jim je čestital legenda evropske košarke Matjaž Smodiš. V veterani plus je naslov pripadel Dream Teamu, ki je kot edina ekipa nastopil na vseh dosedanjih turnirjih. Zlate medalje so se razveselili Borut Moretti, Miran Koračin, Zoran Abazovič in Darko Zupančič, čestitkam se je pridružil še Biroelektronik Novo mesto, ki turnir podpira od samega začetka.

Botrstvo za otroke

Zvečer je potekalo tudi tekmovanje v metanju trojk, podjetje Grosbasket je podarilo zmagovalcu osnovnošolcu Roku Zamanu NBA dres Dražena Petrovića. Terme Čatež so žrebu podelile nagrado Maticu Bevcu. Bil je eden od teh, ki so darovali po svojih močeh za humanitarni projekt Botrstvo, ki poteka družno v sodelovanju Zveze prijateljev mladine Moste Polje Ljubljana in Vala 202. V prihodnjih dneh bodo organizatorji tudi obelodanili številke oz. sredstva, ki bodo šla za pomoči potrebne otroke.

»Prišle ste malce za nami, a danes si brez vas ne znam predstavljati tega turnirja. Sem pa prepričan, da bo ta turnir živel še naprej,« je Igor Erjavec napovedal, da se topliška košarkarska tradicija nadaljuje. Tudi zavoljo sodelavcev, ki jih Erjavec ima ob sebi.  Ob tej priložnosti so organizatorji podelili posebne zahvale za dolgoletno in uspešno (so)delovanje v okviru turnirja trojka. Prejeli so jih Anita Klobučar, Sabina Gosenca, Matjaž Smodiš, Gregor Bukovec, Franci Bukovec, Drago Perko, Janez Picelj, Marko Avguštin, Igor Avguštin, Goran Filipovič, Nejc Bobnar, Igor Erjavec, Darko Klobučar, Franci Repar ter Zdravko Vidic.

Tekmovanje se je s tretjim polčasom končalo v zgodnjih jutranjih urah. Medijski partnerji turnirja so bili Radio Krka, Radio 1 in Kosarka.si.

Nasvidenje v Dolenjskih Toplicah prihodnje leto, ko bo 18. junija 2016, na tretjo soboto, kot je to že v navadi, potekal že 22. tradicionalni turnir trojk.