FOTO: V Idriji slovesno in z dobrodelno noto!

v rubriki
Nižje slovenske lige
s kategorijo
Novice
.

S sobotno večerno zabavo s skupino Kingston, ki je v času največje košarkarske evforije uglasbila himno Idr’je Idr’je, se je končalo dvodnevno praznovanje 50. obletnice košarke v Idriji. V petek zvečer so se ljubitelji košarke zbrali v Filmskem gledališču v Idriji na predstavitvi knjige in dokumentarnega filma. Hvaležen spomin na mnoge dogodke in predvsem ljudi, ki so pripomogli, da se je košarka v Idriji ohranila do danes, je v srcu navzočih v nabito polni dvorani tako razvnel čustva, da so že na uvodnem predvajanju klubske himne spontano vstali, začeli ploskati in prepevati. Tako ozračje je v dvorani vladalo skozi celoten skoraj dveurni program.

Po nagovoru predsednika kluba KK Hidria Dušana Lapajneta so izročili spominsko zahvalo trenerju Radu Veharju, ki je edini aktivno navzoč v klubu vseh petdeset let. Nato so bili ob projekciji slik predstavljeni utrinki iz knjige skozi osebne pripovedi avtorja knjige Darka Vilerja ter nekdanjih igralcev Jureta Kokalja, Bogdana Rupnika, Klavdija Kržišnika, Francija Rupnika, Darka Vidiča in Saša Kavčiča.

Na odru smo pozdravili tudi Luko Rupnika, ki je izšel iz našega kluba in ga s ponosom spremljamo na tekmah španskega prvoligaša Fuenlabrade in slovenske državne reprezentance ter peterko selekcije U13.

Tudi film

Sledil je ogled dokumentarnega filma z arhivskimi posnetki, ki so nastajali od leta 1992 naprej in so prikazovali obdobje preboja v rdečo skupino prve slovenske lige, obdobje največje košarkarske evforije, ko je Idrija na polovici prvenstva ob koncu leta 1995 zasedala celo prvo mesto v A-1 SKL, ter zadnje obdobje, v katerem je bilo predstavljeno delo z mladimi in igre ekipe KK Hidria, ki trenutno nastopa v 3.SKL.

Sobotno dogajanje se je odvijalo na pravkar prenovljenem asfaltnem igrišču za Modro dvorano, kjer so se najprej predstavile vse mlajše selekcije KK Hidria od košarkarske šole do selekcij U17.
Sledila je revialna tekma Modrih in Sivih, v kateri smo spremljali 1 žensko ter 4 moške tekme z nekdanjimi in sedanjimi člani različnih generacij idrijske košarke. V tekmah, v katerih ni manjkalo zanimivih potez, so tudi starejši igralci in igralke dokazali, da še niso pozabili veščin igre pod obroči in večkrat poželi bučne aplavze številne publike ob igrišču. Bolj kot sam rezultat (205:201 v korist Modrih) je bilo pomembno druženje igralcev in ostalih ljubiteljev košarke, ki so skozi petdeset let pisali pestro zgodovino kluba.

Čakajo člansko reprezentanco

V spremljevalnem programu je nastopila skupina deklet Plesnega kluba Idrija s svojo novo košarkarsko točko, igralci pa so se pomerili v igri »Šut za pršut« s sredine igrišča in »knockoutu« za mlajše selekcije. Zmagovalca sta postala Blaž Bončina, igralec članske ekipe KK Hidria in Nemanja Vidmar, član selekcije U11. Medtem, ko je Blaž pršut razdelil med soigralce, pa se je Nemanja neizmerno veselil reprezentančnega dresa Luke Dončića, ki mu ga je izročil predstavnik KZS Mirko Jurjavčič. Mitja Zelenc, ki je bil ob Mateju Kacinu povezovalec prireditve, mu je ob tem v mikrofon prenesel tiho željo idrijskih navijačev, da bi v bližnji prihodnosti praznovanje 50. obletnice morda kronali še z gostovanjem slovenske članske državne reprezentance na kakšni prijateljski tekmi v Modri dvorani.

Za Ševala

Na prireditvi smo podelili še en dres Luke Dončića in sicer s številko 77 Dallasa z njegovim podpisom in posvetilom. Dres je z njunega zadnjega skupnega druženja v Madridu prinesel Luka Rupnik in ga izžrebal mali deklici Niki, ki je bila ena izmed mnogih darovalcev v dobrodelnem zbiranju sredstev za družino Lukinega sovrstnika Ševala iz Idrije. Za preizkušano družino, v kateri oče skrbi za invalidnega sina in ženo, so na dogodku zbrali dobrih 3000,00 evrov, akcija pa se v sodelovanju Karitasa in Rdečega križa nadaljuje naprej.

50 letna zgodovina je idrijski košarki prinesla številne vzpone in padce, najpomembneje pa je, da se je košarka v Idriji ohranila ohranila in tudi danes nudi možnost mlajšim rodovom igralcev in navijačev, da jo spoznajo in vzljubijo.

Sašo Kavčič, srce in duša sedanjega kluba, je na petkovi prireditvi odgovoril, da bo klub dočakal 100-letnico, če bodo v njem delovali ljudje, ki imajo radi košarko. Na dvodnevnem praznovanju smo v odzivih večine ljudi dobili nesporni odgovor : »Srce Idrije še vedno bije za košarko!«