FOTO: Slovenija opravila prvi trening na Japonskem, domačini obožujejo Dončića

Rubrika: Reprezentanca
Slovenska moška košarkarska reprezentanca je v sredo opoldne prispela v Tokio, kjer bo opravila sklepno fazo priprav na svetovno prvenstvo, ki se začne konec prihodnjega tedna. Zadnji test pripravljenosti to soboto proti Japoncem.

#mojtim je na Japonsko poletel prek Helsinkov in v Tokio prispel v sredo nekaj minut čez dvanajsto uro. Vestni japonski organizatorji so poskrbeli, da je slovenska delegacija na letališču izjemno hitro opravila vse uradne postopke. O priljubljenosti slovenske reprezentance oziroma prvega zvezdnika prvenstva Luke Dončića smo se prepričali že na letališču, saj je reprezentanco pričakala lepa množica navijačev. Veliko košarkarskih navdušencev v slovenskih dresih in dresih Dallasa s številko 77 pa se je zbralo tudi pred hotelom.

Po krajšem počitku so košarkarji hitro zavihali rokave ter s prvim treningom na japonskih tleh tudi uradno začeli sklepno fazo priprav na svetovno prvenstvo. Zadnji tekmovalni test pred začetkom turnirja bodo Slovenci opravili v soboto, 19. avgusta, ko se bodo ob 8. uri po slovenskem času pomerili z Japonsko. Na Okinawo, prizorišče skupinskega dela prvenstva se bodo preselili 21. avgusta.

Aleksander Sekulić, selektor slovenske moške reprezentance:
” Veliko reprezentanc si na prvenstvu želi poseči po najvišjih mestih in s takšno željo ter ciljem smo na Japonsko pripotovali tudi mi. Do začetka prvenstva je še dovolj časa. Pred nami je sklepna faza priprav, ki jo bomo izkoristili za piljenje podrobnosti in zadnje uigravanje ekipe. Verjamem, da bomo našli način, da bodo igralci čez deset dni v optimalni formi. Graditi moramo na dobrih stvareh in v dobrem vzdušju vztrajati pri delu, ki smo si ga začrtali.”
Žiga Dimec, slovenski reprezentant:
” Vsekakor se je lepo vrniti na Japonsko. Pred dvema letoma smo na olimpijskih igrah spisali odlično zgodbo in na Tokio imamo prijetne spomine. Vsi skupaj si želimo, da bomo uspešni tudi na letošnjem svetovnem prvenstvu. Do prve tekme imamo še kar nekaj časa in prepričan sem, da bomo vrhunske pogoje za trening dobro izkoristili. Dodatno energijo nam vlivajo tudi navijači, ki nas spremljajo na vsakem koraku. Veseli nas, da bodo pesti za nas stiskali tudi številni japonski privrženci košarke, saj so nas že na letališču presenetili v velikem številu.”

Slovence prva tekma na 19. svetovnem prvenstvu, ki bo med 25. avgustom in 10. septembrom potekalo na Filipinih, Japonskem in v Indoneziji, čaka točno čez deset dni. Kot nosilci skupine F se bodo na japonskem otoku Okinawa v soboto, 26. avgusta pomerili z Venezuelo. V ponedeljek, 28. avgusta bodo igrali z Gruzijo ter za konec uvodnega skupinskega dela v sredo, 30. avgusta še z Zelenortskimi otoki. Vse tekme slovenske reprezentance se bodo začele ob 20.30 uri po lokalnem, oziroma 13.30 uri po slovenskem času.

SPLETNA STRAN SVETOVNEGA PRVENSTVA V KOŠARKI 2023

Slovenija bo četrtič udeleženka turnirja najboljših reprezentanc na svetu. Prvič je nastopila leta 2006 na Japonskem, 2010 je igrala v Turčiji, 2014 pa v Španiji.