FOTO: Članice začele priprave na EP – iz Ljubljane na zasneženo Roglo

s kategorijo
Novice
.

Ženska članska košarkarska reprezentanca se je danes zbrala v Ljubljani in se odpravila na Roglo, kjer bo opravila uvodni cikel priprav na ženski EuroBasket, ki ga bosta od 27. junija do 7. julija gostili Srbija in Latvija. Petnajsterica Grgićevih izbrank bo na Rogli vadila do petka.

Nika Barič, Shante Marie Evans (ima težave s poškodovanim gleženjem, ekipi se pridruži danes na Rogli!), Zala Friškovec, Tina Jakovina, Aleksandra Krošelj, Eva Lisec, Teja Oblak, Annamaria Prezelj, Eva Rupnik in Maruša Seničar so košarkarice, ki so skozi kvalifikacije Sloveniji priigrale nastop na drugem zaporednem evropskem prvenstvu. Med petnajsterico izbrank pa je pet deklet, ki še nima uradnega nastopa za člansko reprezentančno vrsto. Sara Meden in Tina Cvijanovič sta v preteklosti sicer že lovili prve igralne minute, Merisa Dautović, Teja Goršič in Gala Kramžar pa so novinke na pripravah članic.

Slovenske košarkarice bodo na prvenstvu igrale v skupini C, ki bo domovanje skupinskega dela imela v dvorani Čair v Nišu.  EuroBasket bodo začele v četrtek, 27. junija, ob 16. uri, ko se bodo pomerile z Madžarkami. Slovenske košarkarice bodo tudi tekmo drugega kola proti Turčiji igrale ob 16. uri (petek, 28.6.), po dnevu premora pa se bodo na tretji tekmi (nedelja, 30.6.) ob 18.30 pomerile še z Italijo.

Prvouvrščene reprezentance vsake skupine se bodo po odigranem skupinskem delu neposredno uvrstile v četrtino finaladrugo in tretjeuvrščene reprezentance skupin čaka repasaž za preostala štiri prosta mesta v izločilnih bojih (A2:B3, A3:B2 – v ponedeljek, 1. julija in C2:D3, C3:D2 – v torek, 2. julija), zadnjeuvrščene ekipe po odigranem skupinskem delu pa bodo z nastopi na prvenstvu zaključile.

Zaključne boje prvenstva bo gostil Beograd. Četrtfinalni dvoboji bodo na sporedu 4. julija, polfinalna dvoboja 6. julija, boji za končne uvrstitve pa v nedeljo, 7. julija 2019. Tekma za tretje mesto bo na sporedu ob 17.30 uri, veliki finale pa ob 20.30. Šest najboljših ekip ženskega EuroBasketa 2019 se bo uvrstilo na štiri olimpijske kvalifikacijske turnirje za nastop na poletnih igrah v Tokiu.

Eva Lisec, slovenska reprezentantka:
“Mislim, da smo punce imele dovolj časa, da se po koncu klubske sezone nekoliko odpočijemo. Vidim, da smo na zbor vse prišle vesele in ponosne, da smo del reprezentance. Upam, da priprave minejo brez poškodb in, da energijo, ki nas krasi prenesemo tudi na parket.”

Annamaria Prezelj, slovenska reprezentantka:
“Zadnji dnevi so minili v pričakovanju današnjega zbora. Dekleta smo med seboj res povezane, tako da smo se tudi proti koncu klubske sezone večkrat slišale in se pogovarjale o reprezentanci. Vzdušje je že takoj odlično, ne čutimo nobenega pritiska in komaj čakamo, da se zapremo v dvorano in se v mesecu in pol dobro pripravimo na prvenstvo.”

Teja Goršič, novinka v članski izbrani vrsti:
“Poziva v reprezentanco sem bila zelo vesela in sem v pričakovanju začetka priprav. Dekleta poznam in verjamem, da se bom od njih veliko naučila in dobila nove izkušnje. Na treningih bom dala svoj maksimum in upam, da bom upravičila selektorjevo zaupanje.”